Polędwiczka wieprzowa w sosie camembert to szybki, ale zjawiskowy pomysł na obiad. Mięso jest delikatne, a sos wspaniale kremowy, wyrazisty, wzbogacony odrobiną ziół i chili. Robi się naprawdę szybko i bezstresowo. Fantastyczna alternatywa do klasycznego mięsa w sosie własnym. Pasuje do kasz, makaronu, kopytek i innych kluseczek, a nawet ryżu czy świeżego pieczywa. To przepis, który z pewnością warto mieć w swoim repertuarze by zadziwić rodzinę lub gości. W ten sposób można też wykorzystać poimprezowe resztki z deski serów, aby nic się nie zmarnowało :)
Dlaczego polędwica świetnie pasuje do sosów śmietanowych?
Polędwica to miękkie, mało wymagające mięso, które nie potrzebuje długiego gotowania. Nie jest włókniste, ani tłuste, więc już po kilku minutach smażenia można je jeść ze smakiem. W przeciwieństwie do karkówki czy łopatki, nie wymaga powolnego pieczenia czy gotowania, aby nabrać oczekiwanej miękkości. Sosy śmietanowe, które możemy zrobić w kilka chwil, w połączeniu z polędwicą gwarantują ekspresowy, przepyszny obiad. W tym przepisie możecie śmiało podmienić polędwiczki na inne delikatne mięso np. pierś z kurczaka czy indyka, które również smaży się bardzo szybko.
Jaka śmietana jest najlepsza do sosów?
Zasada jest prosta. Im wyższy procent tłuszczu w śmietanie, tym lepiej będzie znosić wysoką temperaturę. Właśnie dlatego kremówka (powyżej 30% tłuszczu), jest najbardziej stabilna i tym samym, najbardziej odporna na warzenie się w sosie. Śmietana składa się z 3 głównych składników, w różnych proporcjach: z białek mleka, wody i tłuszczu mlecznego. W neutralnych warunkach (w zamkniętym opakowaniu, trzymana w chłodzie) cząsteczki białka i tłuszczu pływają swobodnie w roztworze i odpychają się od siebie, tworząc w miarę stabilną emulsję. Jednak pod wpływem temperatury czy zmiany pH roztworu na kwaśny, białka ulegają procesowi koagulacji (zaczynają do siebie lgnąć, tworzą się grudki, gołym okiem widać jak białko oddziela się od wody). Im mniej stabilny nabiał, tym szybciej zajdzie ten proces. Cząsteczki tłuszczu stabilizują nabiał, roztwór jest wtedy bardziej zawiesisty, procentowo zawiera mniej wody, więc jest mniej podatny na koagulację pod wpływem wyższej temperatury.
Polędwiczki w sosie camembert
Drukuj przepisSkładniki
► polędwiczka wieprzowa [500 g]
► masło klarowane [2 łyżki]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
► śmietanka kremówka 30% [100 g]
► camembert [120 g / 1 krążek]
Dodatkowo
► sól i pieprz do smaku
► tymianek suszony [1/2 łyżeczki]
► płatki chili [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Polędwiczkę osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić na 2cm plastry. Mięso delikatnie rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić polędwiczki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.
- Zdjąć mięso z patelni, zmniejszyć grzanie. Na patelnię wlać na nią mleko oraz śmietankę. Zamieszać i gotować na małym ogniu, w międzyczasie przygotować ser. Camembert wyjąć z opakowania, obkroić pleśniową skórkę i samo wnętrze pokroić w kostkę. Wrzucić kawałki sera do sosu. Tak przygotowany sos będzie delikatniejszy w smaku. Jeśli lubicie pleśniowy smak camemberta, duże kawałki skórki można wrzucić do sosu, aby oddały swój aromat. Przed podaniem wystarczy je wyjąć.
- Sos doprawić do smaku tymiankiem i chili, oraz ewentualnie małą szczyptą soli. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia sera.
- Gdy sos będzie jednolity, wrzucić mięso i gotować razem jeszcze przez 7-10 minut, aż kawałki polędwicy przejdą smakiem sosu.
29 komentarzy
Super przepis ❤️ wyszło przepysznie!
Proszę o dopracowanie przepisu. Mięso wyszlo twardawe a sos się zważył, ser się nie rozpuścił, wrzątek nie pomógł, smak to jedyny plus.
niestety danie totalnie nie wyszło, a szkoda, bo zapowiadało się smakowicie. ser nie chciał się rozpuścić, sos totalnie znikł… makabra mi wyszła 🤣 mięso jakieś takie bez smaku. nie wiem dlaczego tak poszło… :-(
Zrobilam :) przepis genialny. Poledwica wychodzi delikatna i bardzo aromatyczna. Zmieniłam cammembert na gorgonzole bo lubię ostrzejsze serowe smaki. Palce lizać.
Cieszę się! Spróbuję z gorgonzolą, świetna sugestia, dziękuję :)
Robię ten przepis po raz drugi i po raz drugi nie wyszedł. Polędwiczki są gumowe. Chciałabym zaznaczyć że za pierwszym razem robiłam wszystko dokładnie według przepisu. Jednak mięso wyszło twarde. Teraz postanowiłam wydłużyć czas smażenia i duszenia i znów efekt jest taki sam. Może warto byłoby nagrać film, w którym przygotowujesz wszystko krok po kroku bo wygląda na to, że czegoś nie rozumiem.
Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, im dłużej ,,męczone” tym będzie twardsze i bardziej suche/gumowe. Poszłabym w takim razie w drugą stronę i postarała się przesmażyć je krócej, wtedy będą bardziej delikatne. Podany czas smażenia w przepisie u mnie się sprawdza, ale wiadomo, że jest dużo zmiennych, które mogą wpływać na czas smażenia np. rodzaj patelni (żeliwna, ceramiczna, teflonowa) oraz chociażby moc czy rodzaj kuchenki, wielkość palnika.
Jestem na keto i nie uzywam mleka krowiego, czym można je zastąpić w przepisie?🤔
Można dodać więcej śmietanki kremówki i rozcieńczyć delikatnie wodą :)
Ser niestety mi się nie rozpuścił, wyszły grudki jakby się zważył.. czy to kwestia zbyt szybkiego podgrzania? Jakieś rady jak uniknąć takiego efektu? :(
Bardzo możliwe, że przyczyną było zbyt szybkie podgrzanie, polecam podgrzewać na najmniejszym ogniu i często mieszać.
Ser się nie chce niestety rozpuścić
Zrobiłam wczoraj na obiad. Mąż to się aż oblizywał ? i cały czas powtarzał że pyszne ♥️ Dziękuje za kolejny pyszny przepis ?
Można też camembert zamienić na gorgonzolę , robilam i ma bardziej wyrazisty smak , oczywiście jak to lubi .
Jutro robię na rodziny obiad.
Do śmietanki można też pokruszyć ser z niebieską pleśnią i trochę zielonego pieprzu, a na koniec dodać dużo natki pietruszki..sos też wychodzi obłędny ☺
Brzmi pysznie :)
No i wszystko jasne… Bardzo dziękuję i jeszcze raz powtórzę danie pyszne a sosik ekstra. Aby tak dalej, spróbuję pozostałych przepisów… Pozdrowionka
Dzięki przeogromne! I za wykorzystanie przepisu i za aktywność pod postem :) Czekam na kolejne relacje z gotowania :D Pozdrawiam!
Przepis prosty i smaczny… Tylko w około 6 minucie gotowania na małym ogniu, sosik mi się zważył… Smaku nie stracił ale wyglądał mało apetycznie… Czy jest jakiś sposób aby następnym razem tak się nie stało…?
Myślę, że odrobina wrzątku, aby rozcieńczyć sos powinna rozwiązać sprawę :) Sosy na bazie śmietanki mają ten plus, że wysoka zawartość tłuszczu nie pozwoli na całkowite wytrącenie się białka (tak jak w przypadku podgrzewania np. jogurtu), więc taki sos może się rozwarstwić, ale łatwo go przywrócić do stanu wyjściowego :)
Mega sos❤ jestem zachwycona pełnią smaku, przy tak krótkim czasie spędzonym w kuchni? odjazd !
To wszystko dzięki camembertowi :D Cieszę się bardzo, że smakowało i przy tym nie trzeba było sterczeć w kuchni zbyt długo :D
Zrobiłam dziś na obiad.. ooooooobłęd… :D rodzinka najedzona do syta!
Cieszę się bardzo! Jak rodzinie smakuje to nie mam pytań, to chyba najlepsza rekomendacja :D
Wygląda obłędnie…. *_*
Dzięki! :) Mam nadzieję, że się skusisz!
Jaka jest wartość kaloryczna tego dania?
Od dłuższego czasu nie zamieszczam w przepisach wartości kalorycznej. Wierzę, że osoby, które decydują się na liczenie kalorii będą w stanie same wbić te (raptem) 5 składników do kalkulatora. Wartości będą się też różnić w zależności od tego, jakich produktów użyjesz (np. w zależności od marki/producenta). Z pewnością nie jest to danie dietetyczne ;)