Polędwiczka wieprzowa w sosie camembert to szybki, ale zjawiskowy pomysł na obiad. Mięso jest delikatne, a sos wspaniale kremowy, wyrazisty, wzbogacony odrobiną ziół i chili. Robi się naprawdę szybko i bezstresowo. Fantastyczna alternatywa do klasycznego mięsa w sosie własnym. Pasuje do kasz, makaronu, kopytek i innych kluseczek, a nawet ryżu czy świeżego pieczywa. To przepis, który z pewnością warto mieć w swoim repertuarze by zadziwić rodzinę lub gości. W ten sposób można też wykorzystać poimprezowe resztki z deski serów, aby nic się nie zmarnowało :)
Dlaczego polędwica świetnie pasuje do sosów śmietanowych?
Polędwica to miękkie, mało wymagające mięso, które nie potrzebuje długiego gotowania. Nie jest włókniste, ani tłuste, więc już po kilku minutach smażenia można je jeść ze smakiem. W przeciwieństwie do karkówki czy łopatki, nie wymaga powolnego pieczenia czy gotowania, aby nabrać oczekiwanej miękkości. Sosy śmietanowe, które możemy zrobić w kilka chwil, w połączeniu z polędwicą gwarantują ekspresowy, przepyszny obiad. W tym przepisie możecie śmiało podmienić polędwiczki na inne delikatne mięso np. pierś z kurczaka czy indyka, które również smaży się bardzo szybko.
Jaka śmietana jest najlepsza do sosów?
Zasada jest prosta. Im wyższy procent tłuszczu w śmietanie, tym lepiej będzie znosić wysoką temperaturę. Właśnie dlatego kremówka (powyżej 30% tłuszczu), jest najbardziej stabilna i tym samym, najbardziej odporna na warzenie się w sosie. Śmietana składa się z 3 głównych składników, w różnych proporcjach: z białek mleka, wody i tłuszczu mlecznego. W neutralnych warunkach (w zamkniętym opakowaniu, trzymana w chłodzie) cząsteczki białka i tłuszczu pływają swobodnie w roztworze i odpychają się od siebie, tworząc w miarę stabilną emulsję. Jednak pod wpływem temperatury czy zmiany pH roztworu na kwaśny, białka ulegają procesowi koagulacji (zaczynają do siebie lgnąć, tworzą się grudki, gołym okiem widać jak białko oddziela się od wody). Im mniej stabilny nabiał, tym szybciej zajdzie ten proces. Cząsteczki tłuszczu stabilizują nabiał, roztwór jest wtedy bardziej zawiesisty, procentowo zawiera mniej wody, więc jest mniej podatny na koagulację pod wpływem wyższej temperatury.
Polędwiczki w sosie camembert
Drukuj przepisSkładniki
► polędwiczka wieprzowa [500 g]
► masło klarowane [2 łyżki]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
► śmietanka 30% [100 g]
► camembert [120 g / 1 krążek]
Dodatkowo:
► sól i pieprz do smaku
► tymianek suszony [1/2 łyżeczki]
► płatki chili [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Polędwiczkę osuszyć, oczyścić z błonek i pokroić na 2cm plastry. Mięso delikatnie rozbić dłonią i oprószyć solą i pieprzem.
- Na patelni rozgrzać masło klarowane, wrzucić polędwiczki i smażyć przez 2-3 minuty z każdej strony, do uzyskania rumianego koloru.
- Zdjąć mięso z patelni, zmniejszyć grzanie. Na patelnię wlać na nią mleko oraz śmietankę. Zamieszać i gotować na małym ogniu, w międzyczasie przygotować ser. Camembert wyjąć z opakowania, obkroić pleśniową skórkę i samo wnętrze pokroić w kostkę. Wrzucić kawałki sera do sosu. Tak przygotowany sos będzie delikatniejszy w smaku. Jeśli lubicie pleśniowy smak camemberta, duże kawałki skórki można wrzucić do sosu, aby oddały swój aromat. Przed podaniem wystarczy je wyjąć.
- Sos doprawić do smaku tymiankiem i chili, oraz ewentualnie małą szczyptą soli. Gotować na małym ogniu do całkowitego rozpuszczenia sera.
- Gdy sos będzie jednolity, wrzucić mięso i gotować razem jeszcze przez 7-10 minut, aż kawałki polędwicy przejdą smakiem sosu.
58 komentarzy
Ciekawe danie :) ma tylko jedną wadę – szybko znika 🤣🤣
Dziękuję za przepis :)
Żeby sos się nie zważył należy zrobić to odwrotnie. Podsmażyć mięso, pokroić ser i wrzucić na go na masło obok mięsa. Ser rozpuści się w tłuszczu. Do tego wlać z 30 ml śmietanki, porządnie zamieszać, żeby utworzyła się jednolita masa, wyobracać w tym sosie mięso i od razu na talerz. Aby danie było smaczne należy użyć delikatnego mięsa – polędwiczki wieprzowej. Wtedy wystarczy podsmażyć z obu stron ze 3-4 minuty i mięso nieco dojdzie w trakcie rozpuszczania sera. Tak uzyskamy soczyste i smaczne mięso zamiast kapcia.
Przepis wygląda świetnie i na pewno wypróbuję. Robiłam już podobne, to wiem, że trzeba ŚMIETANKI 30% takiej do deserów, nie śmietany ! A żeby mięso było miekkie, to je próżę pod przykryciem z odrobiną wody z kilkanaście minut po obsmażeniu. Często w przepisach jest wszytko na szybko, a tak się niestety nieraz nie da.
Na
Sos bardzo mdły . Wylałam. Szkoda mojej pracy i produktów.
Niestety sos się zważył, przelanie przez sitko i blender nie pomógł, ser słabo się rozpuszczał.
Również nie mogłam rozpuścić camemberta.
Rada dla wszystkich, którzy mają ten sam problem. Przelałam sos z patelni do wysokiego naczynia, wszystko zblendowałam i sos byl juz idealnie gładki. Dalej kontynowałam przepis.
Ser się bardzo słabo rozpuszcza, jak już zacznie to sos znika, jakby wyparował. Zmarnowałam aby produkty. Nie polecam przepisu 👎
Charlotte
Zapowiadało się fajnie, ale mi jednak nie smakowało
U mnie również camembert nie chciał się rozpuścić, ale nikomu to nie przeszkadzało. Bardzo nam smakowało.
Hej, jakiej dokładnie śmietanki użyła Pani w przepisie? Jestem zupełnie zielona w tej kwestii więc chciałabym orientacyjnie wiedzieć czego szukać. Dziękuje ♥️
Często kupuję śmietankę 30% w kartoniku w popularniejszych marketach (Lidl, Biedronka) są w sekcji z wypiekami. W zasadzie wiele firm mi się sprawdza, trzeba tylko patrzeć na skład :)
Pycha przepis! Bardzo nam smakowało i robiłam go już wiele razy. Polecam każdemu :)
Ze sto razy robiłam już to danie i nigdy nie zważył się sos. Odkryłam polędwiczki w śmietanie już dawno temu w różnych wariacjach: z zielonym pieprzem, suszonymi pomidorami, śliwką suszoną, pieczarkami. Zawsze śmietana piątnica. I nigdy przenigdy śmietana UHT Zawsze świeża Może w tym jest sekret. I nie daje mleka tylko bulion warzywny oraz białe wino.
Dzisiaj robilam to danie pierwszy raz i wyszlo idealnie. Śmietanka kremówka 30% istnieje i jakoś bez zadnych problemów i komplikacji mozna ją odnaleźć w sklepie ;) Pięknie i gladko wkomponowała się w calosc tworzac przepyszny sos. Jestem bardzo zadowolona, polędwica również wyszla pyszna i miękka.
Szybki, łatwy przepis. Do camemberta polecam ostry nóż wtedy nie ma problemu ze zdjęciem calej skórki ;)
U mnie niestety też się sos zważył. Mam wrażenie, że to może być wina śmietany. To była dla mnie jedyna niejasna rzecz w tym przepisie. Jest napisane „śmietanka kremówka 30%” i ja tutaj nie do końca wiem o co chodzi. Bo jeśli ma być śmietanka, to śmietanka nie jest kremowa, tylko płynna. A jeśli ma być kremówka, to nie jest śmietanką, tylko śmietaną. Nie widziałam w sklepie śmietanki kremówki 30%, więc wykorzystałam śmietanę kremówkę 30%. Czy to może być przyczyną tych wszystkich zważonych sosów z komentarzy? :) Bo potencjał tego sosu jest niesamowity wg mnie i szkoda by było go ważyć za każdym razem :)
Przepis super, robiłam kilka razy i zawsze wyszło pyszne. Polecam
Jestem dobrym kucharzem ale ten przepis totalnie nie wyszedl sa ma inny kolor rzadki nie jestem zadowolona tylko polędwicy i sera szkoda
Potrawa wygląda obłędnie , ale nie będę jej wyprobowywala , bo polędwiczki są drogie , a za dużo jest opinii , że potrawa się warzy .
Przed chwilą skończyliśmy jeść. Wyszło pycha! Mój ser rozpuścił się szybko i całkowicie, sos za to wyszedł za rzadki, zagęściłam go i po kłopocie. Następnym razem dodam jeszcze suszone pomidory i pieczarki. Dziękuję za inspirację.
Czy do Pani przepisu można dołożyć pieczarki.
Przepis mnie zainteresował i chcę go wykonać.
Oczywiście :) Polecam przesmażyć je najpierw na odrobinie masła.
Zważyło się
Na jakim ogniu najlepiej smażyć mięso, by nie było twarde? I co zrobić, gdyby ser się nie chciał rozpuścić?
Polędwiczki najlepiej obsmażyć na dużym ogniu i zrobić to szybko (w środku mogą być odrobinę różowe, dojdą w sosie). Mięso smażone zbyt długo będzie twardawe. Ser pokroić na małe kawałeczki i podgrzewać powoli. Koniecznie odkroić skórkę (można ją wrzucić osobno, jako dodatek smakowy).
Witam jakiego mleka użuć do tego dania.
Super przepis ❤️ wyszło przepysznie!
Bardzo fajny przepis , danie szybciutko zrobione , smakowało wszystkim domownikom , zrobiona porcja podwójna , miodzio
Proszę o dopracowanie przepisu. Mięso wyszlo twardawe a sos się zważył, ser się nie rozpuścił, wrzątek nie pomógł, smak to jedyny plus.
niestety danie totalnie nie wyszło, a szkoda, bo zapowiadało się smakowicie. ser nie chciał się rozpuścić, sos totalnie znikł… makabra mi wyszła 🤣 mięso jakieś takie bez smaku. nie wiem dlaczego tak poszło… :-(
Zrobilam :) przepis genialny. Poledwica wychodzi delikatna i bardzo aromatyczna. Zmieniłam cammembert na gorgonzole bo lubię ostrzejsze serowe smaki. Palce lizać.
Cieszę się! Spróbuję z gorgonzolą, świetna sugestia, dziękuję :)
Polędwiczki wyszły mi gumowe, a ser cemeber nie roztopił się. Wydaje się, ze robiłam wszystko jak należy
Wyszła bardzo dobra 🤤😋 a to już kolejny przepis wykorzystany z bloga. Obserwuję również na instagramie❤️
Robię ten przepis po raz drugi i po raz drugi nie wyszedł. Polędwiczki są gumowe. Chciałabym zaznaczyć że za pierwszym razem robiłam wszystko dokładnie według przepisu. Jednak mięso wyszło twarde. Teraz postanowiłam wydłużyć czas smażenia i duszenia i znów efekt jest taki sam. Może warto byłoby nagrać film, w którym przygotowujesz wszystko krok po kroku bo wygląda na to, że czegoś nie rozumiem.
Polędwiczki to bardzo delikatne mięso, im dłużej ,,męczone” tym będzie twardsze i bardziej suche/gumowe. Poszłabym w takim razie w drugą stronę i postarała się przesmażyć je krócej, wtedy będą bardziej delikatne. Podany czas smażenia w przepisie u mnie się sprawdza, ale wiadomo, że jest dużo zmiennych, które mogą wpływać na czas smażenia np. rodzaj patelni (żeliwna, ceramiczna, teflonowa) oraz chociażby moc czy rodzaj kuchenki, wielkość palnika.
Jestem na keto i nie uzywam mleka krowiego, czym można je zastąpić w przepisie?🤔
Można dodać więcej śmietanki kremówki i rozcieńczyć delikatnie wodą :)
Ser niestety mi się nie rozpuścił, wyszły grudki jakby się zważył.. czy to kwestia zbyt szybkiego podgrzania? Jakieś rady jak uniknąć takiego efektu? :(
Bardzo możliwe, że przyczyną było zbyt szybkie podgrzanie, polecam podgrzewać na najmniejszym ogniu i często mieszać.
Ser się nie chce niestety rozpuścić
Zrobiłam wczoraj na obiad. Mąż to się aż oblizywał ? i cały czas powtarzał że pyszne ♥️ Dziękuje za kolejny pyszny przepis ?
Można też camembert zamienić na gorgonzolę , robilam i ma bardziej wyrazisty smak , oczywiście jak to lubi .
Jutro robię na rodziny obiad.
Do śmietanki można też pokruszyć ser z niebieską pleśnią i trochę zielonego pieprzu, a na koniec dodać dużo natki pietruszki..sos też wychodzi obłędny ☺
Brzmi pysznie :)
No i wszystko jasne… Bardzo dziękuję i jeszcze raz powtórzę danie pyszne a sosik ekstra. Aby tak dalej, spróbuję pozostałych przepisów… Pozdrowionka
Dzięki przeogromne! I za wykorzystanie przepisu i za aktywność pod postem :) Czekam na kolejne relacje z gotowania :D Pozdrawiam!
Przepis prosty i smaczny… Tylko w około 6 minucie gotowania na małym ogniu, sosik mi się zważył… Smaku nie stracił ale wyglądał mało apetycznie… Czy jest jakiś sposób aby następnym razem tak się nie stało…?
Myślę, że odrobina wrzątku, aby rozcieńczyć sos powinna rozwiązać sprawę :) Sosy na bazie śmietanki mają ten plus, że wysoka zawartość tłuszczu nie pozwoli na całkowite wytrącenie się białka (tak jak w przypadku podgrzewania np. jogurtu), więc taki sos może się rozwarstwić, ale łatwo go przywrócić do stanu wyjściowego :)
Mega sos❤ jestem zachwycona pełnią smaku, przy tak krótkim czasie spędzonym w kuchni? odjazd !
To wszystko dzięki camembertowi :D Cieszę się bardzo, że smakowało i przy tym nie trzeba było sterczeć w kuchni zbyt długo :D
Zrobiłam dziś na obiad.. ooooooobłęd… :D rodzinka najedzona do syta!
Cieszę się bardzo! Jak rodzinie smakuje to nie mam pytań, to chyba najlepsza rekomendacja :D
Wygląda obłędnie…. *_*
Dzięki! :) Mam nadzieję, że się skusisz!
Jaka jest wartość kaloryczna tego dania?
Od dłuższego czasu nie zamieszczam w przepisach wartości kalorycznej. Wierzę, że osoby, które decydują się na liczenie kalorii będą w stanie same wbić te (raptem) 5 składników do kalkulatora. Wartości będą się też różnić w zależności od tego, jakich produktów użyjesz (np. w zależności od marki/producenta). Z pewnością nie jest to danie dietetyczne ;)