Brioche to francuskie pieczywo, niesamowicie delikatne i mięciutkie, pachnące masłem i mlekiem. Dobry przepis na brioche w przepiśniku to początek wielu wspaniałych dań. Idealny na śniadanie, z konfiturą lub miodem, idealny do francuskich tostów, a nawet do wytrawnych kanapek i burgerów. Długo szukałam przepisu, który były pyszny, ale przede wszystkim prosty! Niektóre przepisy na brioszki wymagają składników z kosmosu lub tuzina jajek – chciałam mieć przepis, który jestem w stanie zrobić w każdej chwili, z garści składników, które mam w domu. I jest! Nieprzyzwoicie miękkie, delikatne, maślane pieczywo, które rozpływa się w ustach. Spróbujcie koniecznie, a na pewno będziecie wracać do niego regularnie!
przepis inspirowany: French Guy Cooking
Brioche - niesamowicie miękkie maślane pieczywo
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [500 g]
► drożdże [20 g świeżych]
► cukier [50 g / 1/4 szklanki]
► mleko [200 ml/ 200 g / niepełna szklanka]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► jajka [2 sztuki]
Dodatkowo:
► sól [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Masło wyjąć z lodówki przynajmniej 2 godziny przed przygotowaniem ciasta.
- Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać łyżkę cukru i ucierać, aż drożdże staną się płynne.
- W osobnej misce wymieszać mąkę, resztę cukru i sól.
- Do mąki wlać płynne drożdże, mleko w temperaturze pokojowej i wbić jajka. Wymieszać wszystko mikserem ze spiralkami do ciasta drożdżowego.
- Ciągle mieszając, dodawać po łyżce miękkiego masła. Pod koniec powinna się utworzyć gładka kula ciasta.
- Przykryć miskę ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na przynajmniej godzinę.
- Wyrośnięte ciasto podzielić na 12 części, uformować bułeczki i ułożyć je obok siebie w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Rozgrzać piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu), w międzyczasie bułeczki jeszcze raz wyrosną.
- Przed wstawieniem do piekarnika, posmarować wierzch mlekiem, śmietanką, jajkiem rozkłóconym z łyżką mleka lub roztopionym masłem.
- Piec w 200 stopniach przez 20 minut, do uzyskania intensywnie rumianej skórki.
Smacznego!
13 komentarzy
Dziękuję za super przepis, moje dzieciaki zachwycone!
Cieszę się bardzo, smacznego :)
Czy bułeczki wyjdą jeśli będziemy je zagniatać ręcznie ? :)
Tak, chociaż trzeba na to poświęcić dużo więcej czasu i pracy :)
A mi po wyrobieniu okrutnie się klei:( dodałam trochę mąki i się rozwarstwiło :( ciekawe czy coś z tego wyjdzie….
zrobilam wlasnie ciasto na brioche. mam zamiar poczekac az wyrosnie, podzielic je na bułki i schować do lodówki, a jutro rano upiec. Mam nadzieje że wszystko pójdzie zgodnie z planem. :) pozdrawiam
Daj znać jak wyszło! :)
To jest po prostu ideał! Bezproblemowe ciasto. Przygotowanie ekspresowe. Bułki nadają się do jedzenia na słodko i wytrawnie, świetne do domowych burgerów (z odrobinę mniejszą ilością cukru). Przetestowałam na wiele spróbów. Są smaczne nawet na 3 dzień, później nadają się na np. tosty francuskie :) Bardzo dziękuję za ten przepis! <3 zostaje ze mną na zawsze :)
To jeden z moich ulubionych przepisów, cieszę się niesamowicie, że sprawdził się także u Ciebie :) Dziękuję za zaufanie i przetestowanie przepisu :)
A jak z suszonymi drozdzami?
Można podmienić na 10 g suszonych drożdży :)
Gdzieś się zapodziały jajka ?
Dzięki, już poprawione! :)