Pyszna, lżejsza wersja klasycznej grochówki, która robi się sama. Wystarczy tylko wrzucić wszystko do gara, ustawić na mały ogień i po 2 godzinach, gdy cała kuchnia zacznie nieziemsko pachnieć, wracamy ,,na gotowe”. Pierwszą wege grochówkę robiłam po otrzymaniu książki Jadłonomii, i od tamtego momentu nie mogę się od niej uwolnić. Z dedykacją dla wszystkich leniwych i zabieganych :D
Prosta wege grochówka
Drukuj przepisSkładniki
► suchy groch [ 1 szklanka]
► ziemniaki [400 g / 4 sztuki]
► marchewka [1 sztuka]
► cebula [1 sztuka]
Dodatkowo
► bulion warzywny lub woda [2 l]
► olej do smażenia (u mnie kokosowy) [10 g / 1 łyżka]
► wędzona papryka [1 łyżeczka]
► majeranek [1 łyżeczka]
► liście laurowe [3 sztuki]
► ziele angielskie [3 sztuki]
► sól do smaku
Przygotowanie
- Marchew i cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju kokosowym przez ok. 5 min, aż cebula się zeszkli.
- Podsmażone warzywa, obrane i pokrojone ziemniaki, suchy groch oraz wszystkie przyprawy zalać bulionem i gotować na małym ogniu przez ok. 2 godziny, mieszając raz na jakiś czas (średnio co 30 minut).
- Sprawdzić smak, ewentualnie doprawić i podawać.
18 komentarzy
Muszę jednak to napisać-nie cierpię gotować😉 a tu kolejny przepis z Twojego bloga i wszystko wychodzi. Zupa pyszna, łatwa i szybka w wykonaniu a dopiero się rozkręcam.Aż szkoda,że wcześniej na te przepisy nie trafiłam🙂.
Mój antywarzywny mąż, miłośnik mięsa, smażonego boczku i kuchni tradycyjnej zajadał się tą zupą! Na pierwsze danie grochówka, na drugie kruchy schab w sosie własnym z innego Twojego przepisu i od razu jakby lepiej nam się w małżeństwie układa 😀
czy jeśli mam groch połówki gotować krócej?
Tak, będzie szybciej gotowa, warto obserwować, aby konsystencja wyszła pod nasz gust, im dłużej gotowana tym będzie bardziej gęsta i treściwa.
Zrobiona wczoraj a dziś już cała zjedzona. Uwielbiam Paula Twoje przepisy bo zawsze mi wychodzą :).
Co tam przepisy, to wszystko Twoja zasługa, że wychodzi takie dobre :) Cieszę się, że smakowało :)
Wszystkie zdjęcia na blogu pokazują potrawy przygotowane dokładnie wg przepisu. Jak widać ziemniaki są w całkiem niezłym stanie :)
ale chyba z ziemniaków po dwóch godzinach gotowania zostanie tylko papka?
Mam nadzieję, że przetestujesz i dasz mi znać jak smakowało :)
Mi zdecydowanie kiełbacha z grilla. Szkoda, że nie ma śniegu! :<
Mam nadzieję, że będzie smakowało :D
Myślę, że taka będzie lepsza na cieplejsze miesiące :) Warto spróbować!
<3
Wygląda naprawdę dobrze! I nawet nie włączyłaś zadnego zamiennika mięsa. Ciekawa jestem smaku takiej zupy. Na pewno jest bardzo pożywna!
Pycha :) grochówka zawsze kojarzy mi się z zimowymi kuligami :)
łooo, obiad w godzinach wieczornych – idealna propozycja
uwielbiam grochówkę i nieskromnie napiszę że wychodzi mi przepyszna ale niestety w wersji z wędzonką. Teraz będę robiła 2 wersje- jedną "czystą" dla siebie i z padlinką dla mięsożerców:)
*O*O*O*O*O*