Blondie to słodsza siostra popularnego, ciężkiego, czekoladowego brownie. To zbite, konkretne ciasto naszpikowane kawałkami białej czekolady będzie idealne dla miłośników tej słodkości. To jedno z najprostszych ciast, jakie kiedykolwiek piekłam! Potrzebna tylko miska, trzepaczka lub łyżka i rozgrzany piekarnik. No i zawsze wychodzi :) Jeśli macie w domów amatorów białej czekolady, koniecznie zróbcie im taką słodką niespodziankę!
Zmodyfikowany przepis od niezawodnej Gemmy z bloga Bigger Bolder Baking (polecam!)
Klasycznie blondies
Drukuj przepisSkładniki
► masło [200 g / 1 kostka]
► cukier* [2 szklanki]
► mąka pszenna [2 szklanki]
► jajka [2 sztuki]
► biała czekolada [100 g / 1 tabliczka]
Dodatkowo
► sól [pół łyżeczki – opcjonalnie]
► aromat lub cukier waniliowy [do smaku – opcjonalnie]
* jak dla mnie wychodzi bardzo słodkie i sama zmniejszyłabym ilość cukru, ale z drugiej strony amatorzy białej czekolady mówili, że jest w sam raz, więc wszystko zależy od Waszego smaku :)
Przygotowanie
- Masło rozpuścić i wymieszać z cukrem za pomocą trzepaczki.
- Wbić jajka i ponownie wymieszać. Dodać mąkę, sól, aromat lub cukier i wymieszać szybko, tylko do połączenia składników.
- Do ciasta dodać posiekaną białą czekoladę.
- Piec 25 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Ostudzić przed krojeniem.
20 komentarzy
Fantastyczny przepis :) :) Mam pytanie, czy mieszamy składniki, kiedy rozpuszczone masło jest jeszcze ciepłe, czy już ostudzone (czy to bez znaczenia).
Przy okazji, gratuluję pomysłu na blog :)
Bardzo mi miło, dziękuję :) Może być ciepłe, ale nie powinno być gorące :)
Marzę o czymś podobnym w wersji bez pieczenia…
Zapisane, będę kombinować :D
Ten przepis jest na blaszkę o jakich rozmiarach?
dokładnie, mi też brakuje tej informacji. ciasta wyszło bardzo mało, boję się, że wyjdzie z tego suchy placek a nie wilgotne ciacho na klasycznej blaszce
I jak? Mam nadzieję, że wyszło. Brownie/blondie z reguły nie jest wysokie. U mnie blacha 25 x 30 cm :)
25 x 30 cm, poprawiłam już w przepisie, dzięki!
fajnie, gdybyś podała proporcję na taką klasyczną blaszkę : )
A klasyczna to jaka? Pytam zupełnie poważnie, bez złośliwości, bo ja używam wymiennie z 10 różnych rozmiarów i ciężko wyczuć jaka jest Wasza preferowana :)
Witam, jestem totalnie zielona jeśli chodzi o pieczenie ale chciałabym spróbować. Proszę o informację jaka ma być blacha i jaki program w piekarniku? Grzanie górne i dolne czy też tylko jedno lub drugie? Blaszkę rozumiem wykładamy papierem do pieczenia i czymś smarujemy? ;-) z góry dzięki :-)
Grzanie góra-dół, u mnie standardowa blaszka 25 x 30 cm :) Można nasmarować, można wyłożyć papierem – ja zwykle wykładam i zostawiam ,,boczki” papieru po obu stronach, żeby łatwiej było wyjąć z formy po upieczeniu :)
Wymiary blaszki?
30 x 25 :)
Można dodać jagody albo borówki na wierzch?
Jak najbardziej :)
Dziękuję :)
Czy jezeli chce zrobic w mniejszej blaszcze(po to zeby bylo wyzsze) to ile dłużej powinnam piec? Czy cukier musi sie rozpuscic w masle?
Wtedy do suchego patyczka, wydłużyłabym o ok. 5 min i potem sprawdziła. Lepiej będzie smakowało niedopieczone niż zbyt suche :) Cukier powinien zacząć się rozpuszczać, ale nie musi się rozpuścić całkowicie :)
Właśnie upiekłam (i spróbowałam)! Dodałam pół szklanki brązowego cukru i pół tabliczki czekolady. Jest idealne jeśli chodzi o poziom słodyczy (oraz, jak dla mnie nieco zbyt tłuste, chyba następnym razem połowę tłuszczu zastąpię czymś innym). Wersja z 2 szklankami białego cukru i cała tabliczką czekolady jest więc chyba tylko dla największych i najbardziej zagorzałych miłośników cukru ;)