Nieraz pytaliście jak wprowadzić proste przepisy do codziennego jadłospisu. Przecież trzeba się strasznie ograniczać, kombinować i rezygnować z wielu smaków… Odpowiedź brzmi: nic bardziej mylnego! Kiedy odkryłam prostą kuchnię, okazało się, że codzienne gotowanie staje się banalnie proste, szybkie i bardzo przyjemne. Prostota to nie tylko chleb z masłem i cukrem (choć, powiedzmy sobie szczerze, ten hicior z dzieciństwa nie ma sobie równych). Dla ciekawskich – takich jak ja – przygotowałam przykład przepisów na cały dzień, każdy tylko z 4 składników!
Post powstał we współpracy ze stroną patelnie-tytanowe.pl – stwierdziłam, że zamiast standardowej recenzji, mogę przetestować otrzymaną patelnię na wszystkie sposoby: od klasycznego smażenia, przez robienie zup, po zapiekanie. Patelnia, którą testowałam to patelnia do smażenia bez tłuszczu Saphir Lite niemieckiej marki Woll. Przepisy ułożyłam tak, aby wykorzystać wszystkie jej zalety: wysokie ścianki, możliwość smażenia na małej ilości tłuszczu (co więcej, producent zapewnia, że jest to patelnia do smażenia bez tłuszczu !) oraz niewątpliwy atut, czyli żaroodporną rączkę, która zniesie temperatury do 250 stopni. W mojej kuchni nie miała łatwo – z niejednej patelni już zdarłam teflon, nie obchodzę się ze swoim sprzętem jak z jajkiem, używam często i wymagam spełnienia wszystkich obietnic producenta. No i tutaj – choćbym chciała – nie mam się do czego przyczepić. Zdarzyło mi się nawet zostawić smażące się jabłka bez opieki na dość długo, byłam przekonana, że spód będzie zwęglony, tymczasem ani kawałeczek nie przywarł (co dla takiej gapy jak ja to wymarzona funkcja). Jedyne, co może odstraszać to cena – sama miałabym dylemat czy inwestować 500 zł w patelnię, choć teraz jestem przekonana, że warto. Sprzęt jest nie tylko wielofunkcyjny, ale też szalenie solidny, więc fani wysokiej jakości w kuchni będą zachwyceni!
Shakshuka z kozim serkiem
Składniki na 4 porcje
► pomidory krojone [2 puszki]
► jajka [4 sztuki]
► serek kozi [5 łyżeczek]
► ulubione pieczywko do podania :)
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► świeżo mielony pieprz [1/2 łyżeczki]
► kmin rzymski mielony [1/2 łyżeczki]
► cebula granulowana [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Wlać 2 puszki pomidorów na patelnię, dodać przyprawy i dusić bez przykrycia na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
- Jeśli po spróbowaniu sos będzie zbyt kwaśny (zależy od użytych pomidorów), można dodać łyżeczkę cukru, miodu lub syropu klonowego.
- Zmniejszyć ogień pod sosem, zrobić 4 wgłębienia za pomocą łyżki, wbić jajka, pomiędzy jajka nałożyć serek i gotować pod przykryciem do pożądanej konsystencji żółtka – tutaj niestety trzeba obserwować, istnieje wiele wypadkowych tj. patelnia, kuchenka, wielkość jajek etc.
- Podawać z ulubionym pieczywem :)
Krem z groszku z miętą
Składniki na 4 porcje
► bulion warzywny [1,5 l]
► mrożony, zielony groszek [900 g / 2 paczki]
► śmietanka kremówka [50 ml]
► liście świeżej mięty [3 łyżki]
Dodatkowo
► sól [do smaku – zależy od użytego bulionu]
Przygotowanie
- Groszek wrzucić do gorącego bulionu i gotować przez ok. 20-30 minut do miękkości.
- Dodać śmietankę i świeżą miętę, zmiksować za pomocą blendera ręcznego (lub kielichowego).
- Całość doprawić do smaku.
Bezglutenowy cobbler z jabłkami
Składniki na 6 porcji
► kwaśne jabłka [1 kg przed obraniem]
► mix bezglutenowy [1 szklanka]
► cukier [1/2 szklanki + 1 łyżka]
► masło [100 g +1 łyżka]
Dodatkowo
► cynamon [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Umyte i obrane jabłka pokroić w kostkę.
- Wrzucić jabłka na patelnię z łyżką masła i smażyć przez ok. 5 minut, aż stracą surowość.
- Dodać cynamon, łyżkę cukru, wymieszać i dusić pod przykryciem na średnim ogniu przez ok. 10 minut.
- W osobnej misce wymieszać mix bezglutenowy z cukrem.
- Posypać suchą masą podsmażone jabłka, na wierzch położyć równomiernie cienkie plasterki zimnego masła i wstawić do piekarnika na 20 minut.
- Podawać na ciepło lub na zimno, solo lub z lodami :)
Pikantne polędwiczki fajitas w tortilli
Składniki na 4 porcje
► polędwiczki [500 g]
► papryki [3 sztuki, u mnie każda w innym kolorze :)]
► olej rzepakowy [20 g / 2 łyżki]
► tortille pszenne do podania :)
Dodatkowo
► papryka słodka [2 łyżeczka]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
► papryka chili [1 łyżeczka]
► zioła prowansalskie [1 łyżeczka]
► sól [1 łyżeczka do mięsa + 1/2 łyżeczki do warzyw]
Przygotowanie
- Wysypać przyprawy na duży talerz i porządnie wymieszać.
- Oczyszczoną z błonek polędwiczkę przeciąć na pół (na dwa krótsze kawałki) i wytarzać w przyprawach. Odstawić na 30 minut.
- Na patelni rozgrzać łyżkę oleju. Dodać przygotowane wcześniej polędwiczki.
- Smażyć mięso po 2 minuty z każdej strony.
- W osobnej misce wymieszać paprykę pokrojoną w paseczki z łyżką oleju i 1/2 łyżeczki soli.
- Dorzucić paprykę na patelnię do mięsa.
- Całość wstawić do piekarnika rozgrzanego do 90 stopni na godzinę.
- Po wyjęciu z piekarnika, wyłożyć polędwiczki na deskę i zostawić na 5 minut.
- Pokroić polędwiczki i podawać w pszennej tortilli.
Jeśli nie macie jeszcze prezentu świątecznego dla kulinarnych maniaków, marka przygotowała dla Was kod zniżkowy: na hasło WILK15 otrzymacie -15% na cały asortyment sklepu :)
Oprócz sprzętu, który miałam przyjemność testować, znajdziecie także kilka perełek takich jak solidna patelnia grillowa czy patelnia z odpinaną rączką, a także garnki, akcesoria czy noże. Kod jest ważny do końca tego roku, więc macie czas na ewentualne szaleństwa.
Koniecznie dajcie znać czy taka forma testów się Wam podoba, czy może wolicie czytać klasyczne recenzje sprzętów?
4 komentarze
Świetne przepisy i niesamowicie proste, czyli to, co uwielbiam :)
To chyba byśmy się dogadały w kuchni :D
Lubię takie kombinacje – proste, kolorowe i nie tuczące :)
U nas tylko takie :D