Pierwszy przepis w nowym roku będzie nie tylko zdrowy i mocno warzywny, ale też szalenie pyszny! Kombinuję dalej z użyciem domowego mixu bezglutenowego, który zawsze trzymam w kuchni! Jeśli jeszcze nie macie go na swojej półce, zachęcam do spróbowania :) Placuchy są pyszne, mocno czosnkowe i lekkie, proponuję smażyć na małej ilości tłuszczu i przed podaniem odsączyć w ręczniku papierowym. Najlepsze gorące podane z chłodnym, czosnkowym sosem!
Placki z cukinii - bez glutenu, wegańskie
Drukuj przepisSkładniki
► cukinia [ok. 250 g / 1 średnia sztuka]
► czosnek [1 ząbek]
► domowy mix bezglutenowy [5 łyżek]
► mąka lniana lub mielone siemię lniane [2 łyżki]
Dodatkowo
► olej do smażenia
► sól i pieprz (po 1/2 łyżeczki)
► woda
Przygotowanie
- Mix bezglutenowy wymieszać z mąką lnianą i stopniowo dodawać wody, aż ciasto będzie konsystencją przypominać kwaśną śmietanę.
- Do ciasta dodać startą na tarce o grubych oczkach i odciśniętą cukinię oraz przeciśnięty czosnek. Doprawić i porządnie wymieszać.
- Smażyć na dowolnym oleju przez 2-3 minuty z każdej strony na złoty kolor.
- Podawać na ciepło lub zimno, świetnie smakują z sosem czosnkowym na bazie gęstego jogurtu.
4 komentarze
Dołączam do pytania Ani, jakiś namiar na ten mix?
Link w składnikach, mix na mące kukurydzianej, przepis już jest! :)
Co to takiego domowy mix bezglutenowy? Czy to ten mix z mąką kukurydzianą z przepisu na naleśniki? :)
Tak, dokładnie ten, podlinkowałam w składnikach :)