Ten kremowy makaron ze szparagami to szybki, sezonowy obiad, idealny na zapracowane wieczory. Całość przygotowuje się ekspresowo, może trafić na stół w niecałe 15 minut! Delikatny, śmietankowy sos idealnie podkreśla wyraźny smak zielonych szparagów. To też idealna baza, do której śmiało można dodać pierś z kurczaka, bekon czy krewetki!
Kremowy makaron ze szparagami
Drukuj przepisSkładniki
► makaron spaghetti [300 g]
► zielone szparagi [500 g / 1 pęczek]
► śmietanka kremówka [100 g]
► sok z cytryny [2 łyżki]
► parmezan [4 łyżki]
► olej/oliwa [1 łyżka]
Dodatkowo
► sól [do smaku]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Makaron ugotować zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Szparagi umyć i pozbyć się twardych końcówek (wygiąć łodyżkę szparaga w pół, złamie się w miejscu zakończenia jadalnej części).
- Łodyżki szparagów pokroić na kawałki długości ok. 5 cm.
- Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, smażyć szparagi na dużym ogniu przez ok 5 min, do momentu, kiedy będzie można je przebić widelcem, ale nadal pozostaną jędrne. Gotowe szparagi oprószyć szczyptą soli.
- W misce wymieszać śmietankę, sok z cytryny, parmezan i granulowany czosnek (śmietanka zacznie gęstnieć, to zamierzony efekt).
- Do śmietanowego sosu dodać gorący makaron oraz szparagi i porządnie wymieszać, aby każda nitka makaronu była pokryta sosem.
- Podawać z dodatkową porcją parmezanu na wierzchu.
8 komentarzy
Dzięki za pyszny przepis <3 jak jeszcze najdzie mnie ochota na szparagi to z pewnością go powtórzę :D
Ciesze się, że smakowało! :)
Fantastyczny przepis :D szybki i pyszny <3
Dziękuję ? Cieszę się, że smakowało!
Pyszne <3 dodałam upieczoną dzień wcześniej pierś z indyka i użyłam grubego makaronu pełnoziarnistego. Dziękuję za świetny przepis!
Brzmi pysznie, uwielbiam połączenie szparagów z indykiem. Cieszę się, że smakowało!
bomba <3
Dzięki! <3