Ten przepis jest dość niezwykły – żadnej mąki, glutenu, a mięciutki i kremowy jak tradycyjne ciasto czekoladowe. Po konsultacji z najlepszymi doradcami na facebooku wróciłam do zamieszczania kaloryczności w przepisach. I tu kolejna niespodzianka – makro też ma świetne :) Możecie je podać z kwaśnymi owocami (najlepszy sposób, żeby przełamać smak czekolady!), masłem orzechowym, polewą czekoladową, do kawy, na deser lub drugie śniadanie.
Fit brownie z fasoli
Drukuj przepisSkładniki
► czerwona fasola [1 puszka]
► jajka [2 sztuki]
► *ksylitol [50 g / 3 i 1/2 łyżki]
► ciemne kakao [30 g / 3 łyżki]
► olej kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► czekolada mleczna lub gorzka [50 g / 1/2 tabliczki]
Dodatki
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
► przyprawa do piernika [1 łyżeczka]
*odkąd zaczęłam prowadzić bloga dowiedziałam się (od Was!), że nie przepadam za zbyt słodkimi deserami :) Po zrobieniu masy sprawdź proszę smak i jeśli lubisz słodkości – śmiało dodaj więcej ksylitolu!
Przygotowanie
- Odcedzoną i opłukaną fasolę i jajka zmiksować w misie blendera na gładką masę. Dodać ksylitol, kakao, proszek do pieczenia, przyprawę do piernika i płynny olej kokosowy.
- Czekoladę posiekać na kawałki i wymieszać z ciastem za pomocą łyżki.
- Przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.
- Polecam podawać ze świeżymi owocami i zdrową polewą czekoladową.
Smacznego!
29 komentarzy
Szybki….I Przepyszny….
👍👍👍👍
Czy można ksylitol zastąpić erytrolem?
Można :)
Fantastyczne ciasto i bardzo łatwe w wykonaniu. Mniam. Polecam.
Witam jaka jest kaloryczność
Delicje ? wyszło pysznie ?
Delicje ? wyszło pysznie :)
Witam czy zamiast ksylitolu można użyć stevi
Można spróbować, przelicznika nie podam, bo niestety sama stewi nie używam
Ja mam pytanie o wielkość blaszki(zawsze mam z tm problem jakiej ma być wielkosci)
Pozdrawiam
Pycha <3
Cieszę się, dzięki! :)
Jak długo piec i w ilu stopniach czy nagrzanym piekarnik czy wstawić do zimnego
,, piec przez 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni.” :)
Puszka fasoli to ile gram jest u Ciebie? :)
400 g :)
czy puszka fasoli 400g będzie ok?:)
Szczerze powiem, że nigdy nie próbowałam ;< Upiekłaś z białą? Jak wyszło?
Można użyć białej fasoli?;)
Masło na przykład :)
Co Można dać zamiast oleju kokosowego
Mniam jak pysznie wygląda :-)
Wygląda smakowicie:)
pozdrawiam
Ja piekłam w keksówce 20x11x7 :)
jaka wielkość blaszki?:)
Koniecznie! Zdecydowanie warto :)
Poproszę o relację jak smakowało :D Pozdrowienia!
Koniecznie do zrobienia! Muszę się przełamać do ciast z fasoli :)
http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)