Lekkie jak chmurka, wspaniale chrupiące i niesamowicie delikatne. Jeśli bez skutku szukacie idealnego przepisu na bezglutenowe gofry, mam nadzieję, że ten spełni wszystkie oczekiwania. Gofry są naprawdę kruche, lekko słodkie i niesamowicie pyszne. Moim zdaniem, mogą śmiało konkurować z tradycyjnymi i w smaku i w konsystencji. Radziłabym tylko nie kombinować przy tym przepisie zbyt wiele – składniki są sprawdzone i dobrane tak, aby finalna konsystencja była jak najlepsza :)
Idealne gofry bezglutenowe
Drukuj przepisSkładniki
► mąka ryżowa [150 g / 1 szklanka]
► skrobia ziemniaczana [85 g / 1/2 szklanki
► jajka [2 sztuki]
► cukier [50 g / 1/4 szklanki]
► olej [50 g / 1/4 szklanki]
► maślanka lub kefir [1 szklanka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► szczypta soli
Przygotowanie
- Mąkę, skrobię i sól wymieszać i odstawić.
- Oddzielić białka od żółtek, do dwóch osobnych naczyń.
- Białka ubić mikserem ręcznym. Gdy zbieleją, powoli zacząć dodawać cukier. Ubijać, aż piana będzie jednolita i błyszcząca, a kryształki cukru nie będą wyczuwalne pomiędzy palcami.
- Rozgrzać gofrownicę to najwyższej mocy.
- Szybko wymieszać suche składniki z kefirem lub maślanką, żółtkami i olejem. Do gotowej masy stopniowo i delikatnie wmieszać ubite białka.
- Gotowe ciasto powinno być bardzo puszyste, nie ciągnące. Będzie miało konsystencję pianki.
- Do rozgrzanej gofrownicy wykładać porcje ciasta (ok. 3-4 łyżki).
- Piec do momentu, kiedy gofry przestaną intensywnie parować (czas może się różnić w zależności od gofrownicy).
Notatki
Zamiast maślanki można użyć szklanki mleka, zakwaszonej łyżką białego octu (winnego, jabłkowego)
9 komentarzy
Muszą być pyszne!… Dawno nie jadłam gofrów… I jeszcze ten uroczy kształt serduszek 😍😍😍
Czy kefir można zastąpić jogurtem naturalnym?
Dlaczego zakwasza się mleko?
Robiłam gorfy z różnych przepisów ale żadne nie były tak chrupkie jak te. Najlepsze gofry jakie udało mi się zrobić! Zrobiłam normalnie z mąki pszennej( bo taką akurat miałam) wyszło 9szt :)
Dziękuję za przepis i pozdrawiam!
Suuuper chrupkie
Cieszę się :)
Wyglądają przepysznie!!! ?
można użyć normalnej pszennej mąki w wersji zglutenowej? jak zwiększyć proporcje jeśli potrzebuję więcej gofrów?
Dołączam się do pytania :)