Zdrowe batony bananowo-orzechowe
W ciągu tygodnia często zamiast sklepowych słodyczy staram się mieć w lodówce jakieś domowe, zdrowsze wypieki. Często są to batony jaglane, kulki mocy czy domowe michałki. Tym razem podrzucam pomysł na batony, które można zajadać do kawy, zapakować do pudełka czy zjeść w biegu. Są niesamowicie proste do zrobienia i naprawdę pyszne! Zrobione z kilku łatwo dostępnych składników, słodzone bananami, z pyszną warstwą czekolady. Jak niewiele potrzeba do szczęścia :D
Jakie płatki wybrać?
Zwykle do wszystkich przepisów używam płatków owsianych górskich. Nie tym razem! Próbowałam je piec w różnych konfiguracjach i przyznam szczerze, że batony na płatkach górskich moim zdaniem wyszły twardsze i bardziej suche. Jednak drobna, miałka konsystencja płatków błyskawicznych daje dużo lepszy, bardziej miękki i przyjemniejszy efekt. Jeśli macie jednak tylko płatki górskie, polecam zmielić je przez kilka sekund w malakserze, aby uzyskać drobniejsze cząsteczki.
Modyfikacje
Batony można oczywiście zmienić pod swój smak. Dodać kakao, cynamon czy inne ulubione przyprawy. Sprawdzą się tu też wszystkie bakalie, suszone owoce i orzechy. Na wierzch można dodać dowolną czekoladę lub pokryć ulubioną polewą np.
Zdrowe batony bananowo-orzechowe krok po kroku
Banany przełożyć do dużej miski i rozgnieść widelcem.
Do rozgniecionych bananów dodać masło orzechowe.
Wymieszać porządnie, do połączenia.
Do masy bananowo-orzechowej dodać płatki owsiane błyskawiczne.
Całość wymieszać i przełożyć do foremki.
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
W międzyczasie, gdy piekarnik się rozgrzewa, posiekać drobno czekoladę i posypać nią wierzch batonów.
Przepis inspirowany: The Big Man’s World
Zdrowe batony czekoladowo-orzechowe
Drukuj przepisSkładniki
► banany [2 średnie sztuki]
► masło orzechowe [100 g / 5 płaskich łyżek]
► płatki owsiane błyskawiczne [100-110 g / 1 szklanka]
► czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki]
Przygotowanie
- Banany rozgnieść widelcem, dodać masło orzechowe i wymieszać.
- Do powstałej masy dodać płatki owsiane, wymieszać i przełożyć do foremki (silikonowej bądź uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia).
- Rozgrzać piekarnik do 180 stopni, grzanie góra-dół bez termoobiegu.
- W międzyczasie drobno posiekać czekoladę i posypać nią wierzch batonów.
- Piec przez 15 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu przestudzić i pokroić na batony.
3 komentarze
Kolejny bardzo dobrzy przepis przetestowany. Wyszły super zdrowe i pyszne batony!
A foremka to jakiej wielkości musi byc ? :) tzn jakiej wielkości będzie dobra:)
Moja miała 25×12 cm