O domowym ekstrakcie waniliowym marzyłam od momentu, kiedy po raz pierwszy trafiłam na amerykański przepis na ciasto, w którym autorka zamiast standardowej torebeczki cukru z waniliną wlała do masy łyżeczkę bursztynowego płynu, prosto z butelki wypełnionej prawdziwymi laskami wanilii. Ekstrakt najlepiej zrobić już teraz, bo im dłużej stoi tym bogatszy ma smak. Codziennie możemy zaobserwować jak nasza mikstura zmienia kolor, staje się ciemniejsza i bardziej aromatyczna. Przed użyciem powinna odstać minimum 3 tygodnie.
To idealny prezent dla wszystkich amatorów wypieków, deserów i domowych słodkości. Zapakowany w ładną buteleczkę nadaje się świetnie na mały, elegancki upominek, można dołączyć do niego karteczkę z ręcznie wypisanym przepisem na ulubione ciastka i zapakować w celofan.
► wódka [100 ml]
Domowy ekstrakt waniliowy
Drukuj przepis
Składniki
► laski wanilii [2 sztuki]
Przygotowanie
Smacznego!
7 komentarzy
Prezent od serca :) Myślę, że każdy by się wzruszył i ucieszył z takiego prezenciku :)
Pewnie chodzi Ci o aromaty do ciast, myślę, że robi się je na bazie olejków, ale wydaje mi się, że aromaty sklepowe to po prostu wynik laboratoryjnego pozyskiwania estrów. W tym wypadku mamy prawdziwą wanilię, a alkohol pomaga ją zakonserwować i wydobyć cały smak. Na szczęścia alkohol ma to do siebie, że szybko paruje, zwłaszcza przy pieczeniu, więc w wypiekach zostaje tylko waniliowy smak i zapach ;)
Z uwagi na to jak dużo pieczesz faktycznie prezent dla Ciebie idealny ;)
Pięknie to wygląda, super pomysł na prezent dla kogoś, kto lubi takie rzeczy :)
Świetny pomysł :D
Mam tylko pytanie, takie zwykłe ekstrakty też robi się na bazie alkoholu? Nigdy się nad tym nie zastanawiałam i trochę mnie to zaskoczyło :D
To ja taki poproszę :-) świetny pomysł na prezent :-)
Jak coś zwykłego może pięknie wyglądać. Trzeba tylko odpowiednio to "ubrać". ;))
Ciekawa jestem jak ten ekstrakt smakuje. :D