Puszyste ciasto czekoladowe
Nie do końca biszkopt, nie do końca murzynek. Delikatne i leciutkie ciasto czekoladowe, które piekę od lat i zawsze wychodzi tak samo pyszne. Sama się dziwię, że jeszcze nie było tego przepisu na blogu. Jest banalnie prosty, sprawdzony, dobry na każdą okazję. To wspaniałe ciasto sezonowe – do środka można wkroić jabłka, gruszki, na wierzch dodać wiśni, truskawek, malin. Zimą lubię dosypać przyprawy korzennej do kakao, żeby ciasto miało piernikowy aromat. Do tego ciasta pasują przeróżne polewy, klasyczna czekoladowa, karmelowa, krówkowa… Można je też przełożyć powidłami, masą marcepanową albo innym, ulubionym kremem. Oddaję więc ukochany przepis w Wasze ręce i mam nadzieję, że będzie Wam służył :)
źródło przepisu (lekko zmodyfikowany :)): Smaki Ogrodu
Puszyste ciasto czekoladowe (7 składników)
Drukuj przepisSkładniki
► mąka [150 g / 1 lekko czubata szklanka o pojemności 250 ml]
► kakao [4 łyżki / 40 g]
► proszek do pieczenia [2 łyżeczki]
► cukier [200 g / 1 szklanka]
► masło [150 g / 3/4 kostki]
► mleko [62 ml / 1/4 szklanki]
► jajka [3 sztuki w rozmiarze L]
Przygotowanie
- W rondelku podgrzać cukier z masłem i mlekiem, na małym ogniu do momentu, aż masło całkowicie się rozpuści. Wystudzić.
- Białka oddzielić od żółtek.
- Wystudzoną mieszankę masła, cukru i mleka przelać do dużej miski. Dodać żółtka i wymieszać.
- Do miski przesiać mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Wymieszać.
- Białka ubić na sztywną pianę. Partiami dodać do ciasta, mieszając delikatnie szpatułką.
- Gotowe ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia.
- Piec w 180 stopniach przez 30-40 min (sprawdzić patyczkiem do szaszłyków czy ciasto nie jest surowe w środku). W szerszej blaszce ciasto będzie gotowe po 30 min, jeśli będziecie piekli w mniejszej tortownicy lub keksówce, powinno być idealne po 35-40 min.
46 komentarzy
Sprobuje zrobic
z kawalkami czekolady w srodku a na wierzch polewa ,,winna,,
tz czerwone wytrawne wino z cukrem pudrem
wersja dla doroslych 😉
A czy zamiast masła można dać olej?
Super, składniki które zawsze są w domu 🥰 upiekłam i wcinamy jeszcze ciepłe, jest idealne ❤️ na niespodziewaną zachciewajke na coś czekoladowego idealne. Szybko się robi, szybko piecze i jeszcze szybciej znika z talerza ❤️ dziękuję za przepis ♥️
Pyszne, puszyste i proste. Ze śliwkami też super;)
Super czekoladowe, rozpływa się w ustach!!!
Człowiek szuka przepisu na ciasto czekoladowe, a wszędzie pod nazwą czekoladowe wredni ludzie dają przepisy na ciasto kakaowe. Ten przepis nie ma dosłownie nic wspólnego z ciastem czekoladowym. Naprawdę takimi kłamstwami i oszustwami marnujecie ludziom czas :(
Ciasto jest CUDOWNE! I mówi to osoba, która piecze torty na zamówienie :)
Upiekłam na próbę do ciasta z kremem mascarpone. I teraz będę używać do tortów zamiast biszkoptu czekoladowego.
Stabilne, wilgotne (nie potrzebuje nasączania), kakaowe. Cudowne :))
Ten przepis z nieba mi spadł! Wyszło, pomimo nieubitego białka oraz niedoboru masła (dodałam na oko oleju rzepakowego) 🖤 Polecam każdemu, jest dokładnie takie jak chciałam czyli mocno kakaowe i nie za słodkie.
Ja wlasnie robie zobaczymy co wyjdzie bo cukiernikiem nie jestem 😁
Czy można dodać masło takie jak do kanapek
Teraz piekłam, jest pyszne,wilgotne ,puszyste
teraz piekłam jest super smaczne ,puszyste wilgotne
Pyszne ciasto polecam
czy można dodać kawałki czekolady
Rozpłynęłam się jak zjadłam :)
można z tego ciasta zrobić muffiny? :D
Nie próbowałam, ale myślę, że można bez problemu :)
Witam, a czy jest jakaś różnica jeśli masło zastąpię margaryną do pieczenia? Mama się śmieje ze jestem dokładna jak aptekarz więc wole dopytać czy taka różnica ma znaczenie. Pozdrawiam :)
W tym przepisie nie powinno być dużej różnicy :) Jeśli wymieniamy masło na margarynę, polecam wybierać margaryny o zawartości tłuszczu zbliżonej do masła, a na pewno powyżej 70% :)
Pyszne wilgotne :) polecam!
Dzięki i smacznego! ?
Przecież to Ambasador! Moje pierwsze ciasto jakie robiłam. Miałam wtedy 6 lat.
Nie znałam go pod tą nazwą, jedynie sernik ambasador. Dobrze wiedzieć! Pozdrawiam :)
Dzień Dobry,wczoraj zrobiłem czekoladowe ciacho z Pani przepisu i jest PYCHA.Pozdrawiam.
Bardzo się cieszę! Smacznego :)
Nie mam kakao, gorzka rozpuszczona czekolada sie sprawdzi?
Nie próbowałam, ale jest szansa, że nie. To jednak zamiana suchego składnika na mokry
Naprawdę super przepis , ciasto wyszło bardzo dobre polecam z całego serca ??
Bardzo się cieszę i dziękuję za przetestowanie przepisu. Smacznego! :)
A można dodać mniej cukru lub zastąpić ksylitolem? ?
Nie mam masła w domu, można a jeśli tak to ile oleju?
Ogólnie nie jadamy masła u mnie w domu (moje dzieci nie lubią a sama nie przejem, więc info o oleju się przyda)
Można próbować zastąpić taką samą ilością oleju w gramach, nastomiast nie gwarantuję takich samych efektów, bo nie próbowałam piec go w takiej wersji.
Zrobiłam, wyszło pysznie! Tego mi było trzeba :D
Cieszę się bardzo! Smacznego!
Witam a jakie wymiary ma Pani forma?
35 x 25 cm, wymiary formy zwykle umieszczam pod tytułem w karcie przepisu
Na 1 szkl mąki 4 łyżki kakao i 2 łyżeczki proszku do pieczenia??? Dziwny przepis?
No jak widać u mnie same dziwne ;)
A polewę krówkowa to jak najlepiej zrobić? ?
Na małym ogniu rozpuścić krówki w śmietance kremówce :)
Już upieczone i zjedzone :) Dodatkowo wrzuciłam gruszki :)
62 ml mleka – cóż za precyzja :)
Super! Muszę spróbować z gruszkami :)
62 ml to ukłon w stronę moich metodycznych czytelników, ja zawsze piekę je na „szklanki” :D
Lecę do kuchni robić :) mam nadzieję, że się uda do niedzielnej herbaty :)
Mam nadzieję, że się udało i niedzielna herbata mogła zostać wypita i zagryziona ciachem :)
koniecznie je zrobię!
Super! Daj znać :)