Idealny przepis dla miłośników dżemu, którzy mają ochotę na zdrowszą, codzienną wersję tego smakołyku. Dżem chia jest nie tylko super szybki w przygotowaniu, słodzony naturalnie (lub wcale), ale też bardzo uniwersalny, bo można go przygotować przy użyciu przeróżnych owoców – moje ulubione to zdecydowanie truskawki, maliny, borówki, wiśnie, śliwki, a nawet brzoskwinie czy mango!
Dżem chia
Drukuj przepisSkładniki
► dowolne owoce świeże lub mrożone [2 szklanki owoców pokrojonych w drobną kostkę]
► chia [2 łyżki]
Dodatkowo
► woda [4 łyżki]
► miód lub ksylitol [według uznania]
Przygotowanie
- Owoce przerzucić do rondelka, dodać wodę i zagotować.
- Doprowadzić do wrzenia, aż owoce puszczą wodę i zaczną się rozpadać.
- Zdjąć z ognia, dosypać chia, porządnie wymieszać i dosłodzić do smaku (ilość słodzidła będzie zależeć od użytych owoców, niekiedy można w ogóle pominąć ten krok).
- Przestudzić i przechowywać w słoiku w lodówce do 3-4 dni.
3 komentarze
Jak długo gotować owoce ?
Można ten dżem mieć dłużej np.zagotować słoiki i mieć jako zapas na zimę czy nie?
Nie ryzykowałabym z wekowaniem, bo jednak dżem jest surowy i nie ma żadnego składnika konserwującego (cukru). Ale robi się go tak szybko, że poza sezonem robiłabym go po prostu z mrożonych owoców (jeśli masz możliwość zamrożenia owoców w sezonie to bajka :))