Zapiekanka pasterska może się wydać skomplikowanym daniem, ale przygotowanie jej jest szalenie proste, zwłaszcza jeśli dzień wcześniej ugotujecie na obiad zbyt dużo ziemniaków. W tej wersji nie ma ani masła ani śmietany, mięso mielone w wersji wege można podmienić na pokruszone tofu, a sos można doprawić pod swój smak! Idealnie nadaje się na rozgrzewający obiad dla całej rodziny i warto mieć ją w swoim repertuarze :)
Zdrowa zapiekanka pasterska
Drukuj przepisSkładniki
► mięso mielone (u mnie z indyka) [500 g]
► oliwa [20 g / 2 łyżki]
► marchewka z groszkiem mrożona [450 g / 1 paczka]
► cebula [1 średnia sztuka]
► mleczko kokosowe z puszki [pół szklanki + 2 łyżki]
► ziemniaki [1 kg]
► sos sojowy [2-3 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz [do smaku]
► przyprawa do gulaszu/gyrosa [2 łyżeczki]
► mąka ryżowa [1 łyżka – opcjonalnie]
Przygotowanie
- Ziemniaki obrać i ugotować do miękkości. Wystudzić.
- Cebulkę pokroić w kostkę i podsmażyć na łyżce oliwy.
- Dodać mięso mielone i dolać dodatkową łyżkę oliwy, doprawić i przesmażyć na złoty kolor.
- Gdy mięso będzie gotowe, dodać marchewkę z groszkiem, sos sojowy, pół szklanki mleka kokosowego i szklankę wody. Gotować na wolnym ogniu przez ok. 20 minut, aż sos się zagęści. Jeśli będzie zbyt rzadki można zaciągnąć go łyżką mąki ryżowej: wystarczy zmieszać łyżkę mąki z 3 łyżkami wody, rozrobić i wlać do gotującego się sosu.
- Ziemniaki przepuścić przez praskę lub rozgnieść widelcem, dodać 2 łyżki mleczka kokosowego, sól i pieprz.
- Gotowy sos mięsny przykryć warstwą ziemniaków i zapiekać w 200 stopniach przez ok. 10 minut.
12 komentarzy
Właśnie zajadam, zrobiłam ze śmietanką 30% zamiast kokosowej. Pycha!
Przepyszna:) i szybko się robi:)
Wilku, a czym mogę zastąpić mięso?
Sprawdzi się super np. czerwona soczewica lub kruszone tofu :)
Hej! Czym mogłabym zastąpić mleczko kokosowe? Uwielbiam Twoje przepisy<3
Hej, super sprawdzi się śmietanka 30% :) Dziękuję :)
Fajny przepis – mam już wszystkie składniki, jutro biorę się za wykonanie :)
Czy mogłabyś tylko jeszcze podać informację, do ilu stopni należy rozgrzać piekarnik? Zawsze mam z tym problem i przeważnie palę dania :)
Super, mam nadzieję, że wyszło pysznie! Już poprawiłam w przepisie – zapiekam w 200 stopniach. Trzeba też wyczuć swój piekarnik, jeśli Twój jest ,,mocny” to może warto zawsze zmniejszać temperaturę o te 10-20 stopni względem przepisu. :)
Dzięki serdeczne! Zapiekanka wyszła super :)
Cieszę się bardzo. Smacznego! :)
Wygląda bajecznie :)
Dzięki <3