Fasolka po bretońsku to jeden z moich ulubionych super szybkich obiadów. Gęsty, aromatyczny sos podany ze świeżym pieczywkiem i gotowy w kilka chwil to wymarzony obiad w środku zabieganego tygodnia. Dzisiaj mam jeszcze bardziej aromatyczną i ciekawą wersję w stylu hiszpańskim… Ze słodką papryką, chorizo i dużą ilością czosnku. Choć nie dajcie się zwieść, przygotowanie równie banalne! :) Mam nadzieję, że ta odsłona codziennego dania skłoni Was do kulinarnych eksperymentów!
Fasolka po hiszpańsku
Drukuj przepisSkładniki
► fasola biała konserwowa [800 ml / 2 puszki]
► chorizo [150 g / 1 średnia sztuka]
► papryka czerwona [1 duża sztuka]
► cebula [1 duża sztuka]
► czosnek [3 ząbki]
► passata pomidorowa [500 g / 1 kartonik]
► oliwa [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka lub do smaku]
► papryka słodka [1 łyżeczka]
► papryka chili [1/2 łyżeczki] – opcjonalnie
Przygotowanie
- Chorizo pokroić na plasterki i podsmażyć na oliwie na średnim ogniu przez ok. 5 minut. W międzyczasie pokroić cebulę i paprykę w kostkę, a czosnek w plasterki.
- Dodać warzywa i smażyć do momentu, aż cebula się zeszkli, a papryka zmięknie (ok. 7-10 minut na średnim ogniu). Podczas smażenia oprószyć solą.
- Gotowe warzywa i chorizo zalać passatą, dodać odsączoną i wypłukaną fasolę i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 10 minut, aż wszystkie smaki się połączą.
Smacznego!
1 komentarz
Właśnie robię wersje wege :) z marchewka :)