Delikatny, miękki schab w sosie cebulowym z białym winem i masłem. Pomysł na przepyszny, prosty domowy obiad.
Schab w sosie cebulowym
Kolejna odsłona obiadowego schabu – tym razem schab w pysznym sosie cebulowym na białym winie. Na blogu pojawiły się już przepisy na schab w sosie własnym i schab w sosie musztardowym, a ten niewątpliwie dołącza do grona ulubieńców. Jeśli lubicie karmelizowany smak cebuli w połączeniu z masłem, koniecznie spróbujcie tego sosu. Wspaniale smakuje z ziemniakami, kopytkami i przeróżnymi kaszami.
Dlaczego warto przygotować schab tą metodą?
- Sos cebulowy z masłem ma niesamowity smak, który wspaniale zgrywa się z mięsem.
- Dzięki dodaniu białego wina, schab szybciej i efektywniej kruszeje podczas duszenia, co zapewnia delikatne, mięciutkie mięso.
- Danie nie wymaga wielu przypraw, duszenie cebulki w winie daje całą głębię smaku.
- Jeśli nie chcecie używać wina, można podmienić je na większą ilość dobrego bulionu i łyżkę octu winnego, aby zyskać efekt miękkiego, kruchego mięsa.
Składniki na schab w sosie cebulowym
Schab
W tym daniu użyłam schabu wieprzowego, ale sprawdzą się także delikatniejsze, chudsze kawałki mięsa, takie jak polędwica, stek wołowy, a nawet pierś z kurczaka. Jeśli decydujemy się na twardsze kawałki mięsa, trzeba mieć na uwadze, że czas duszenia może się wydłużyć.
Cebula
Ten przepis najlepiej smakuje z użyciem zwykłej, żółtej cebuli lub z białą cebulą cukrową. Można także eksperymentować z cebulą różową lub czerwoną, a nawet dla koloru i smaku podlać ją wytrawnym, czerwonym winem.
Masło klarowane
Używam do tego przepisu masła klarowanego, ponieważ łączy w sobie dwie niesamowite właściwości – maślany smak i wysoki punkt dymienia. Masło klarowane to niemal 100% tłuszcz mleczny, zostało pozbawione białek mleka, więc można je podgrzewać do dużo większych temperatur niż zwykłe masło. Jeśli nie dysponujecie masłem klarowanym, można je podmienić na 2 łyżki dowolnego oleju do smażenia (np. rzepakowego) i 1 łyżkę zwykłego masła.
Białe wino
W tym przepisie sprawdzi się wytrawne lub półwytrawne wino np. Piniot Grigio, Sauvignon Blanc, choć lubię też dodawać wytrawnych win musujących takich jak Prosecco czy Cava. Wielu szefów kuchni zgodnie powtarza, że najlepsze wino do gotowania to takie, które lubimy pić. Niby to oczywiste, ale spotkałam się niejednokrotnie z opinią, że do dań można kupić jakiekolwiek/gorszej jakości wino, bo i tak odparuje podczas gotowania. To fakt, alkohol w dużej części się ulotni, ale cały smak pozostanie w daniu. Ciężko jednoznacznie powiedzieć, które wina będą dobre, bo każdy ma swój smak i swoje zdanie, więc punkt wyjścia pt. jest smaczne do picia, więc będzie smaczne w potrawie, uważam za bardzo trafny :)
Bulion
Bulion do tego dania można przygotować na wiele sposobów. To może być mięsny lub warzywny wywar, rozcieńczony rosół lub bulion z domowej kostki rosołowej. Wybór zależy od Was :)
Mąka
Do tego przepisu użyłam uniwersalnej mąki pszennej w typie 550. Nie polecałabym dodatku mąki pełnoziarnistej w typie 2000, ze względu na grube zmielenie ziaren, sos nie będzie gładki.
Dlaczego przed smażeniem obtaczamy mięso w mące?
Ten zabieg pełni kilka funkcji: po pierwsze, mięso obtoczone w mące i obsmażone traci mniej wilgoci niż mięso smażone bez mącznej otoczki. Po drugie, gotowanie takiego opanierowanego mięsa pozwoli dodatkowo zagęścić sos. Po trzecie, otoczka z mąki podczas gotowania wchłonie wszystkie aromaty z sosu, przez co sprawi, że mięso będzie smaczniejsze. Wreszcie, panierowane i usmażone mięso chętniej i szybciej się rumieni, co oznacza, że szybciej zyskuje smak i aromat.
Schab w sosie cebulowym
Drukuj przepisSkładniki
► schab [400-500 g]
► cebula [ok. 400 g / 4 średnie sztuki]
► masło klarowane [30 g / 3 łyżeczki]
► białe wino [125 ml / 1/2 szklanki]
► bulion [3 szklanki]
► mąka pszenna [35 g / 3 łyżki]
Dodatkowo:
► sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- 400-500 g schabu pokroić na kawałki o grubości 2 cm i długości ok. 5 cm, oczyścić z błonek i nakłuć widelcem.
- Oprószyć mięso połową łyżeczki soli, posypać 2 łyżkami mąki i dobrze wymieszać.
- Na patelni rozgrzać 2 łyżeczki masła, dodać mięso jedną warstwą, aby kawałki nie nachodziły na siebie. Smażyć przez 3-4 minuty z każdej strony, aż schab zacznie brązowieć.
- W międzyczasie obrać cebulę i pokroić w piórka.
- Zdjąć mięso z patelni, dodać 1 łyżeczkę masła, wrzucić cebulę i smażyć na średnim ogniu, aż zacznie się rumienić. Dodać do cebuli pół łyżeczki soli, wymieszać i smażyć jeszcze przez 1 minutę.
- Partiami dolewać pół szklanki białego wina, po każdym dodaniu wymieszać cebulę i smażyć, aż cebula wchłonie wino.
- Gdy całe wino się wchłonie, zalać cebulę 3 szklankami bulionu. Dodać schab, wymieszać i dusić pod przykryciem przez ok. 30 min, aż mięso będzie miękkie po przekłuciu widelcem.
- Pod koniec wymieszać pozostałą 1 łyżkę mąki pszennej z 2 łyżkami wodę na pastę, dodać 2 łyżki ciepłego płynu z patelni, wlać powstałą mieszankę do sosu, wymieszać energicznie i podgrzewać na małym ogniu, aż sos cebulowy zgęstnieje.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 4 porcji, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 porcję
256 kcal, 9 g węglowodanów, 12 g tłuszczu, 24 g białka
*wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Przechowywanie i mrożenie
Schab przechowywać pod przykryciem do 2-3 dni w lodówce, odgrzewać z odrobiną wody. Można także zamrozić danie w plastikowym woreczku lub pudełku, dzień przed przygotowaniem przełożyć z zamrażalnika do lodówki i kolejnego dnia podgrzać na patelni lub w piekarniku.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość ?
5 komentarzy
Przepyszne. Mąż zachwycony. Zjedliśmy ze smakiem, druga porcja na jutro aż nie mogę się doczekać 100/10
Dzięki!
Witam. Jaki rodzaj winka będzie najlepszy? Wytrawne? Półwytrawne?
2 cm grubości?
Boże jakie to było dobreee! Jako, ze nie jem wołowiny użyłam piersi z kurczaka, pychotka!
Super, cieszę się bardzo, że wyszło także z kurczakiem! ?