Jeśli śledzicie mnie na Instagramie, znacie pewnie historię powstania tego ciasta – przepis był zupełnie improwizowany i poprawiany 3, może 4 razy. Oryginalną inspiracją było ciastko oreo – czekoladowy spód i puszysty, śmietankowy krem. Ostatecznie tarta jest kremowa, delikatna i zaskakująca w smaku, choć chyba lista składników zaskakuje najbardziej :) Wegańska, bez glutenu, nabiału i jajek.
Zdrowa tarta oreo
Drukuj przepisSkładniki
► czekolada deserowa [100 g / 1 tabliczka]
► olej kokosowy [5 łyżek / 50 g]
► biała fasola [1 puszka]
► mleczko kokosowe [1 puszka]
► ksylitol [30 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► aromat lub ekstrakt waniliowy (opcjonalnie)
► kakao ciemne (do dekoracje)
Przygotowanie
- W garnuszku roztopić czekoladę z olejem kokosowym.
- Do rozpuszczonej czekolady dodać odsączoną i bardzo dobrze opłukaną białą fasolę. Całość zmiksować blenderem na bardzo gładką masę.
- Gotową masę wstawić do zamrażalnika na 30 minut lub do uzyskania gęstej, stałej konsystencji przypominającej surowe kruche ciasto.
- Schłodzoną masę rozdrobnić widelcem na mniejsze kawałki, przełożyć do natłuszczonej formy do tarty i rozprowadzić równomiernie dłońmi. Trzeba działać szybko, inaczej masa zacznie się roztapiać.
- Naczynie do tarty wstawić do lodówki i w międzyczasie nagrzać piekarnik do 180 stopni.
- Piec spód przez 10 minut, a potem całkowicie wystudzić.
- Do dużej miski przełożyć stałą frakcję mleczka kokosowego. Miksować za pomocą miksera ręcznego przez 2-3 minuty, aż całość zacznie przypominać konsystencją bitą śmietanę. W trakcie miksowania dodać ksylitol i opcjonalnie kilka kropel aromatu waniliowego.
- Śmietanę kokosową przełożyć na schłodzony spód. Ciasto przechowywać i podawać prosto z lodówki
23 komentarze
Bardzo podekscytowana próbowałam zrobić tarte ale spod totalnie mi się rozpłynął i nie ściął przy pieczeniu i nie wiem dlaczego… Czy to na pewno ma być 5 łyżek oleju? Bo wyszło bardzo tłuste, chyba że zbyt hojnie łyżki odmierzałam…
Czym można zastąpić mleczko kokosowe i olej? Masłem i śmietanka?
Nigdy nie testowałam, ale w teorii powinno wyjść jak najbardziej :)
Zrobiłam i nie wyszło :(
W smaku była w porządku, ale ciasto pozostało surowe mimo pieczenia (po pieczeniu tylko się roztopiło) i później trzeba było je zeskrobywać z formy. Do tego mleko kokosowe nie chciało mi się ubić. Kurka, co zrobiłam nie tak? ?
Mleczko kokosowe musi być porządnie schłodzone w trakcie ubijania, niestety nie jest tak wygodne do ubicia jak śmietanka. Zależy też od firmy – niektóre mleka mają taką konsystencję, że naprawdę ciężko je ubić na sztywno, być może chodzi o skład, nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje, ale po wielu testach okazuje się, że nie wszystkie mleka chcą współpracować. Bardzo to dziwne, że ciasto nie chce się ściąć po upieczeniu, nigdy mi się coś takiego nie przytrafiło… hm, muszę poszukać jakiejś logicznej przyczyny.
A mnie ta śmietanka się zważyła.. Po miksowaniu masa się rozwarstwiła.. Jaka przyczyna?
Zbyt długo miksowana śmietanka :) Krowia śmietana 30% też tak samo się zachowa, zbyt długo miksowana zacznie się rozwarstwiać
I ja też zrobiłam! Wyszło wspaniale :) i rzeczywiście nie czuć tej fasoli. Będę robić częściej. Tym bardziej, że próbowałam robić już kilka zdrowych ciast i nigdy mi nie wychodziły, a to wyszło idealnie. :)
Ale się cieszę! To niesamowity komplement, dziękuję! :)
Dziękuje za odpowiedz! Następnym razem spróbuje z papierem do pieczenia (pewnie już w ten weekend), ale ogólnie w smaku rewelacja – nawet najwięksi sceptycy są zachwyceni :D Fasola niewyczuwalna !!!
Cieszę się strasznie, zwłaszcza, że to jeden z mniej popularnych przepisów i nie miałam dużo opinii od czytelników na temat tego właśnie ciasta :D Także tym bardziej – dziękuję z całego serca za ten komentarz!
Tarta zrobiona – pytanko: czy spód się kruszy wszystkim? Czy to wina tego, że za mało natłuściłam formę?
Powiem szczerze, że mi się raczej nie kruszył, może to faktycznie kwestia formy.
Stopić z czekoladą, z której będzie robiony spód! :)
Wygląda obiecująco:) do czego tylko dodać ten olej kokosowy? Do masy czy spodu?
Powiem szczerze, że próbowałam tylko z fasolą :(
Czy fasolę można zastąpić ciecierzycą? :)
Ok. 240/250 g :)
Wygląda cudnie! Puszka fasoli, to ile? :) Ja mam taką mega puszkę, więc muszę z niej odebrać, nie wiem tylko, ile Ty użyłaś :) Kamila
Mam nadzieję, że będzie smakowało :) 28 cm :)
Wygląda obiecująco, chyba zrobię na nadchodzący weekend! Uwielbiam takie zaskakujące desery :) W formie o jakiej średnicy robiła Pani to ciacho?
Nigdy nie robiłam deseru z białą fasolą… aż do teraz :D Dzięki!
Z fasolą? Ale mega czad! Wygląda super smacznie :)