Te przepyszne, miękkie, maślane rogaliki mogą być idealną podstawą śniadania lub pysznym deserem. Wyrabia się je szybko i można nadziać dowolnymi dodatkami. Samo ciasto nie jest zbyt słodkie, więc smakuje świetnie z konfiturami, słodkimi kremami i czekoladą. Choć sprawdzą się także z wytrawnymi dodatkami. W środku są puszyste i mięciutkie, a brzegi nie twardnieją podczas pieczenia, więc będą idealne dla dzieci. Dla mnie to przepis obowiązkowy w rodzinnym repertuarze :)
Miękkie rogaliki maślane
Drukuj przepisSkładniki
► drożdże [7 g suszonych lub 15 g świeżych]
► mleko [230 g / 1 szklanka]
► cukier [50 g / 1/4 szklanki + 1 łyżka do zaczynu]
► jajka [2 sztuki]
► masło [50 g / 1/4 kostki]
► mąka [500 g + do podsypania]
Dodatkowo:
► łyżeczka cukru waniliowego lub kilka kropel aromatu – opcjnalnie
Przygotowanie
- Przed rozpoczęciem wyrabiania ciasta, rozpuścić i przestudzić masło.
- Mleko podgrzać do temperatury ciała – można sprawdzić palcem, przy dotknięciu powinno być delikatnie letnie, nie gorące (zbyt wysoka temperatura zabije drożdże).
- W osobnej miseczce połączyć 3 łyżki ciepłego mleka, 1 łyżkę cukru i drożdże. Wymieszać do połączenia i odstawić.
- W dużej misce wymieszać jajka z cukrem. Dodać zaczyn drożdżowy, resztę ciepłego mleka, rozpuszczone masło i porządnie wymieszać.
- Partiami dodawać odmierzone 500 g mąki (można się tu posłużyć mikserem z nakładkami do ciasta drożdżowego). Finalne ciasto powinno być lepkie i klejące – spokojnie, po wyrośnięciu porządnie podsypiemy je mąką podczas wyrabiania. Gotowe ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na minimum godzinę.
- Po wyrośnięciu, jeszcze przez zagniataniem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Ciasto wyłożyć na blat porządnie podsypany mąką. Górę ciasta też posypać i zagniatać (dodając mąki), aż będzie miękkie, elastyczne i przestanie się kleić do rąk.
- Ciasto podzielić na 2 równe części, uformować kule. Każdą z nich rozwałkować, do utworzenia okrągłego blatu ciasta.
- Okrągłe ciasto podzielić na 8 części tak, aby uzyskać 8 trójkątów (tak, jakbyśmy kroili pizzę). Każdy trójkąt ponownie, delikatnie rozwałkować. W połowie najkrótszego brzegu zrobić małe nacięcie i zawinąć rogala zgodnie z instrukcją na zdjęciach.
- Zawinięte rogaliki odstawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia.
- Przed pieczeniem można posmarować rozkłóconym jajkiem lub mlekiem, aby skórka nabrała głębokiego koloru.
- Piec przez 10 minut w 180 stopniach.
37 komentarzy
Dzisiaj trafiłam na tego bloga i już jutro będą rogaliki,na rodzinny obiag
schab w sosie własnym i potem następne cuda.Dzięki za super przepisy.Bożena
Pyszne, proste i puszyste :)
Cieszę się bardzo, smacznego! :)
Te rogalik to złoto! Są przepyszne, delikatne, mięciutkie, no ideał. Nie jadlam lepszych, a już trochę drożdżowych przepisów wypróbowałam.
Cieszę się bardzo! Smacznego i dziękuję za przetestowanie przepisu 🤗
Super, kolejny sprawdzony przepis, i na słodko i na śniadanie. Pierwszą partię posmarowałam mlekiem, nie rumieniła się… Drugą posmarowałam rozkłóconym jajkiem i też się nie chciała zarumienić. Jednak wystarczy trochę dłużej przetrzymać lub wstawić wyżej w piekarniku i udało się; D
hejo! piekłem już kilka razy i zawsze wychodzą wspaniale <3 myślę, że w przepisie punt o włączeniu piekarnika, można wstawić trochę później, skoro zawinięte rogale muszą czekać jeszcze piętnaście minut :)
w piekarniku…. :)
Hm, a zmniejszałaś może ilość cukru?
Właśnie tak… próbowałam i jajkiem i mlekiem, a i tak są dość blade
Piekę już drugi raz i muszę przyznać, że są super?, ale nie chcą mi się tak zarumienić… co mogę robić źle?
A smarujesz je przed pieczeniem rozkłóconym jajkiem? :)
PS. pasta niebo w gebie i jaka prosta! a ciasto na rogaliki- zakochalam sie! cudowne do wyrabiania! :D
Cieszę się bardzo! Jak już to ciasto jest opanowane to można z nim eksperymentować do bólu :)
dobry wieczor! zetknelam sie z Pani blogiem dzisiaj po raz pierwszy! Byla juz domowa pasta, teraz czekamy na rogaliki! chcialam podziekowac za przepisy! uwierzylam ze moge lepiej sama gotowac! z serca pozdrawiamy! :D nowi fani
Niesamowicie mi miło, bardzo dziękuję za miłe słowa i wsparcie!
Czy wyjdą również z mąki żytniej? albo jakiego zamiennika można użyć zamiast mąki pszennej?
Powiem szczerze, że nigdy nie piekłam z mąki innej niż pszenna i nie mogę podać sprawdzonych zamienników :(
Zrobiłam. Wyszły przepyszne. Miękkie i puszyste. Dzięki.
Cieszę się bardzo i dziękuję za przetestowanie przepisu :)
pycha :) tym razem zrobilam weganskie woda, siemie i olej koko dalej pyszne
Nawet sama nie próbowałam takiej wersji, ale super, że faktycznie wyszły! :)
Doskonałe!
Dzięki! :)
A czy użycie mleka sojowego jest w tym przypadku możliwe czy „zepsuje” to przepis?
Możliwe, jak najbardziej :)
Stestowane, wyszły super! Dzięki :)
Już przepis wypróbowany, bardzo fajny i w miarę prosty. Ja zrobiłam z nadzieniem wisniowym i z nutella. Rodzince bardzo smakowało. Musiałam tylko trochę dłużej piec niż jest podane w przepisie, ale to może przez mój piekarnik.
Właśnie zrobiłam ciasto… ?
I jak wyszły? :D
Właśnie wyjęłam z pieca. Są cudowne, mięciutkie, pachnące i rumiane. Przepis bardzo łatwy, może nie szybki, ale zdecydowanie warto czekać na efekty :) Bardzo dziękuję za niego, nie umiałam takiego ciasta, a okazuje się to wcale nie takie trudne :)
Potwierdzam, to prościzna :) Cieszę się, że się udały :)
idealne!
Wczoraj tez pieklam,ale na slodko☺
A dlaczego „Po wyrośnięciu, jeszcze przez zagniataniem, rozgrzać piekarnik do 180 stopni” ?
Przeciez zagnianatnie, wycinanie trochę potrwa a później jeszcze odstawiamy na 15 min.
Domyślam się, że powodem jest 'wygrzanie’ piekarnika(preheat). Przy niektórych rodzajach wypieków(np. chleb, rogaliki) ważne jest by produkt otrzymał od razu przeznaczoną dawkę ciepła. Większa dawka wyższej temperatury pozwoli ciastu wyrosnąć. W tym przypadku drożdżom.
Jeśli twój piekarnik nagrzewa się szybciej niż 15 min to super;-).
Idealnie byłoby dodać np. kamień do pizzy czy inną masę termalną zachowującą ciepło. Dzięki temu, mniej ciepło zostanie utracone. Niestety kosztem dłuższego nagrzewania.
No mój piekarnik potrzebuje niestety trochę czasu, żeby się nagrzać, być może w tych najnowszych nie ma tego problemu :)