Moja ukochana, prosta wersja klopsików szwedzkich a’la Ikea. Klopsiki z przyprawami korzennymi to tradycyjne szwedzkie danie, w tej wersji trochę bardziej leniwe i trochę lżejsze, bo prosto z piekarnika! Same klopsiki są delikatne i pyszne, bardzo szybkie do wykonania i idealne zarówno na ciepło jak i na zimno. Oczywiście, możecie podać je z każdym ulubionym sosem, ale dziś dodaję do przepisu gratis – nasz ulubiony sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulki! Nie muszę chyba dodawać, że klopsiki smakują genialnie w towarzystwie konfitury żurawinowej i ziemniaków z masełkiem? :D
Pieczone klopsiki szwedzkie + sos pieczeniowy z karmelizowanej cebulki
Drukuj przepisSkładniki
Składniki na klopsiki
► mięso mielone [500 g]
► płatki jaglane [50 g]
► olej [20 g / 2 łyżki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz [1/2 łyżeczki]
► gałka muszkatołowa [1/2 łyżeczki]
► cynamon [1/2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Składniki na sos
► cebula [3 średnie sztuki]
► marchewka [1 sztuka]
► pietruszka korzeń [1 sztuka]
► olej [2 łyżki]
► bulion lub rosół [2 szklanki/ 1/2 litra]
► mąka [1 łyżka]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► liść laurowy [2 sztuki]
► ziele angielskie [2 sztuki]
► pieprz czarny [1/2 łyżeczki]
► przyprawa do gyrosa [1 łyżeczka]
► sos sojowy – opcjonalnie [1 łyżeczka]
Przygotowanie
Przygotowanie klopsików
- Płatki jaglane zalać wrzątkiem i przykryć talerzykiem na ok. 10 minut, aż napęcznieją.
- Do mięsa dodać miękkie płatki oraz przyprawy i wymieszać.
- Z gotowej masy uformować małe klopsiki, obtoczyć każdy w oleju i układać na blaszce z papierem do pieczenia.
- Piec w 200 stopniach przez 20-30 minut mieszając co jakiś czas, aby klopsiki upiekły się równomiernie.
Przygotowanie sosu
- Cebulę pokroić w piórka, a obraną marchewkę i pietruszkę w talarki lub kostkę.
- Warzywa wrzucić na patelnię, dodać szczyptę soli, ziele oraz liście laurowe i smażyć na złoty kolor.
- Gdy warzywa będą ładnie zarumienione, dodać przyprawę do gyrosa, mąkę, całość zalać bulionem i dusić na małym ogniu, aż warzywa będą całkowicie miękkie (ok. 15-20 minut).
- Wyjąć liście i kulki ziela, a pozostały sos zmiksować na gładko za pomocą blendera. Gotowy sos można teraz doprawić do smaku i zredukować lub rozcieńczyć dla uzyskania pożądanej konsystencji.
- Jeśli kolor gotowego sosu będzie dla Was zbyt jasny, pod koniec można dodać łyżeczkę sosu sojowego :)
Smacznego!
14 komentarzy
Jakie mięso będzie najlepsze?
W oryginalnych klopsikach szwedzkich to mieszanka tłustszej wieprzowiny i wołowiny, ale w tym wypadku nie idziemy w klasykę tylko trochę zdrowszą opcję, więc sprawdzi się nawet mielone drobiowe, np. z indyka.
Witam,
Czym można zastąpić płatki jaglane?
Pieczywem namoczonym w mleku, jak do tradycyjnych mielonych.
Ja robiłam z płatkami owsianymi i też super wyszło :)
Super, dzięki za informację! :)
Dzień dobry wieczór! Miałam małą przerwę w próbowaniu Twoich przepisów ze względu na rozszerzanie diety mojego bobasa i próbę pogodzenia tego z żywieniem reszty rodziny ? Na szczęście to już za nami, syn je już prawie wszystko, dlatego oczywiście próbował (może trafniej byłoby: zajadał) z nami klopsików, które mimo braku sosu sojowego i dodatku soli wyszły fantastyczne!! Cała familia (czyt. wszyscy we troje) była zachwycona! Tak że pięknie dziękuję i poproszę więcej przepisów bez jaj (alergia u bobasa niestety ?).
Mam jeszcze pytanie, czy jeśli zrobiłabym większe te klopsiki, to nadal będą tak dobre (nie za suche, nie za mokre). Jakiej mogą być wielkości? Powiem szczerze, że całą drzemkę syna kulałam te kotlety i wtedy postanowiłam (jeszcze przed spróbowaniem), że nigdy więcej. Niestety wyszly wyborne…
Pozdrawiam ciepło!
Można większe, jak takie klasyczne mielone, tylko trzeba dłużej piec :) Na wyczucie wtedy. Dziękuję za komentarz, bardzo mi miło!
Super pomysł ma te płatki w klopsikach! A sos to już w ogóle wymiata! Następnym razem zrobię więcej i na jego bazie powstanie zupa krem ?
oo świetny pomysł, muszę spróbować :D te płatki to fajny trik do wszystkich klopsików, zamiast namoczonej bułki :)
to jest niebo w gębie :)
Super! Smacznego :)
Zrobiłam dziś na obiad. Wyszły pyszne! :)
Ooo, szokujący komentarz biorąc pod uwagę, że wszyscy dzisiaj robią pączki haha :D Cieszę się mega, że smakowały!