Jeśli szukacie nietypowej odskoczni od tradycyjnego bolognese czy carbonary, to mam nadzieję, że ten przepis podbije Wasze serca. Słodycz dyni i pomarańczy jest tu złamana wyrazistą cytryną, słonawym parmezanem i wytrawnymi, chrupiącymi orzechami włoskimi. Do tego wściekły pomarańcz na talerzu przywodzi na myśl wytęsknione, wiosenne słońce. To idealna opcja dla leniszków, bo całe danie gotuje się w jednym garnku! Oczywiście, jak zwykle całość możecie dowolnie doprawiać pod swój smak. Mam nadzieję, że dacie się skusić :)
Słoneczny makaron dyniowy
Drukuj przepisSkładniki
► dowolny makaron [300 g]
► puree z dyni [1 szklanka]
► pomarańcza [sok z 1 sztuki]
► cytryna [sok i skórka z połówki]
► orzechy włoskie [ok. 30-50 g]
► parmezan [3-4 łyżki]
Dodatkowo
► bulion drobiowy lub warzywny [1 l]
► sól [do smaku]
Przygotowanie
- W głębokiej patelni lub garnku (najlepiej z powłoką nieprzywierającą), doprowadzić do wrzenia bulion. Do gotującego się płynu dodać sok z pomarańczy i puree z dyni oraz wrzucić surowy makaron.
- Całość gotować pod przykryciem ok. 15 minut, mieszając co jakiś czas. W zależności od rodzaju makaronu, gotowanie do stanu al dente może zająć kilka minut mniej lub więcej. Najlepiej sprawdzać co ok. 5 min nakłuwając makaron widelcem i smakując.
- Gdy makaron całkowicie się ugotuje i wchłonie wodę, sos powinien być kremowy i gęsty. Jeśli całość wydaje się sucha, można dodać 2-3 łyżki wody.
- Gotowy makaron doprawić sokiem i skórką otartą ze sparzonej cytryny (ja daję sok i skórkę z połówki, bo bardzo lubimy ten makaron w mocno cytrynowym wydaniu, polecam dodawać po łyżce i próbować, aby dobrać ilość pod swój smak), dodać starty parmezan i kruszone orzechy. Ilość soli zależy od smaku użytego bulionu – czasem trzeba jej więcej, czasem można ten krok całkowicie pominąć np. jeśli użyjemy domowego rosołu.
- Podawać na gorąco, ze świeżo tartym parmezanem.