Przepyszny, aromatyczny, ziołowy makaron, świetna alternatywa dla oklepanego spaghetti z sosem pomidorowym. Jeśli cytryna kojarzy się wam tylko z babką świąteczną, rybą czy herbatą to koniecznie musicie spróbować tego ekspresowego, banalnego i wyśmienitego makaronu!
Cytrynowy makaron z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
► pierś z kurczaka [500 g]
► makaron pełnoziarnisty [300 g]
► oliwa z oliwek [50 g/ 5 łyżek]
► sok z cytryny [5 łyżek]
Dodatkowo
► bazylia [łyżeczka]
► oregano [łyżeczka]
► czosnek granulowany [łyżeczka]
► sól morska [łyżeczka]
Przygotowanie
- Przygotować pierś kurczaka na parze lub przesmażyć na nieprzywierającej patelni bez tłuszczu z połową soli.
- Makaron ugotować al dente.
- Wymieszać oliwę, cytrynę, zioła i sól.
- Dodać gorący makaron do ,,sosu” i porządnie wymieszać. Bardzo ważna jest temperatura makaronu – gorący ,,zagotuje” sos i wydobędzie cały smak.
- Dorzucić kurczaka i podawać.
12 komentarzy
Kurczaka uwielbiam w każdej postaci ;)
No i już wiem, co zrobię w tygodniu na obiad :) Właśnie szukałam jakiegoś pomysłu na 'sos' do makaronu :D
Tu jak zwykle piękne i pyszne zdjęcia :)
…musi mieć cudowny zapach :)
Muszę spróbować przepisu! Na talerzu wygląda obłędnie!
Mniam, mniam.Genialne połączenie smaków :)
Zapowiada się pysznie!
To wygląda tak pysznie, że aż u siebie czuję zapach :D
Interesujące połączenie, trzeba będzie kiedyś wypróbować :D
Rzeczywiście prościutkie, od razu pomyślałam, że danie to mogłoby się u mnie sprawdzić po treningu, kiedy nie chce mi się długo stać nad garnkami, a tutaj jest tak niewiele składników, że na pewno robi się je ekspresowo. Nie potrafię sobie jednak wyobrazić tego smaku :D Cytryna z kurczakiem?! No nic, dodaję do mojej listy przepisów do wypróbowania, to kiedyś ten smak poznam :D
Pychotka!
Zapraszam do mnie :)
Bardzo ciekawe danie :-) jestem ciekawa smaku :-)