Często pytacie mnie skąd biorę inspiracje przepisowe – odpowiedź brzmi: ZEWSZĄD! Czytałam ostatnio artykuł o ciekawych wegańskich miejscach w Los Angeles i trafiłam na wzmiankę o surowej wegańskiej restauracji, która serwuje tacos z ręcznie robionym mięsem mielonym… z orzechów włoskich. Tak, dokładnie. Musiałam spróbować! Do tego dania, jak do wszystkich tego typu, trzeba podejść z dystansem. Zawiedziecie się bowiem, jeśli po orzechach wytarzanych przyprawach będziecie się spodziewać konsystencji soczystej, smażonej wołowiny. Mogę za to obiecać lekko chrupiące, mięsiste kawałeczki uwodzące smakiem umami i aromatem paprykowej wędzonki. Wizualnie przypominają błyszczące bałtyckie bursztyny. Idealne do posypania makaronu, sałatki, wrzucenia do tortilli czy na nachosy. Całkiem bezpieczny i przyjemny sposób, żeby poszerzać swoje kulinarne horyzonty. Spróbujecie? :)
Mięso mielone z orzechów
Drukuj przepisSkładniki
► orzechy włoskie [100 g]
► sos sojowy [1 łyżka]
► olej rzepakowy [1 łyżeczka]
Dodatkowo
► papryka wędzona [1/2 łyżeczki]
► papryka chili [1/2 łyżeczki]
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Orzechy wrzucić do miseczki, zalać zimną wodą i moczyć przez noc.
- Następnego ranka odsączyć, przełożyć do misy malaksera lub blendera, rozdrobnić na kawałeczki (można też drobno posiekać ostrym nożem).
- Przełożyć do miseczki, wymieszać z olejem, sosem sojowym i przyprawami.
- Podawać zgodnie z fantazją kucharza :D
3 komentarze
Thanks, +
Nie wiesz ile razy ja to czytałam z zastanowieniem czy faktycznie tak to nazwać :D Ale co tam!
Dwa razy czytałam tytuł tego przepisu, by przekonać się, że pisze tu mielone z orzechów ;)