Te bezglutenowe, bezmączne ciasteczka niejednokrotnie zostały nazwane najlepszymi na świecie przez osoby, które ich próbowały. Są niesamowicie delikatne, mięciutkie, wręcz rozpadają się w ustach, a połączenie słonawego masła orzechowego z cukrem daje idealnie wyważoną mieszankę smaków. Można je dodatkowo posypać kawałkami czekolady, wtedy są po prostu obłędne!
Ciastka z masła orzechowego
Drukuj przepisSkładniki
► masło orzechowe [250 g / 1 szklanka]
► cukier trzcinowy [175 g / 3/4 szklanki]
► jajko [1 sztuka]
Przygotowanie
- Wymieszać wszystkie składniki do uzyskania gładkiej masy.
- Formować kulki z mniej więcej łyżki ciasta. Z masy powinno wyjść ok. 15 kuleczek.
- Rozłożyć kuleczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i każdą rozpłaszczyć dłonią.
- Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 10 min, przestudzić na kratce przed podaniem.
39 komentarzy
Masło z felix’a niestety jest zbyt płynne i najlepiej trochę mniej go dodać. Ale tak, to super przepis!
Obłędne pyszne ciasteczka. Dałam tylko 1/3 szklanki cukru a tez wyszły! Rownież moja dwulatka się zajadała…!
Kolejny przepis wypróbowany, i znów jestem zachwycona! Fantastyczne ciasteczka! <3
Bardzo się cieszę i dziękuję! Smacznego! :)
jak przechowywać żeby wytrzymały do następnego dnia?
Spokojnie powinny wytrzymać w pudełku, w ciepłe dni można wstawić do lodówki :)
Wyszły dobre, ale okropnie słodkie… Zdecydowanie za dużo cukru ?
Ile ludzi tyle smaków, każdy ma swoje tolerowane ilości i słodkości i np. soli :)
Hej :) ! Nie próbowałam, ale na 99,9% się uda :D
Hej hej :) A czy cukier można zastąpić erytrolem? :)
Bardzo się cieszę, smacznego :D
Kolejny przepis odchaczony, są obłędne!
Super! <3
Baaardzo się cieszę <3 Nie ma nic lepszego niż komentarze testerów przepisów z samego rana :D Samacznego!
Właśnie upiekłam, są pyszne! Wątpię, żeby chociaż jedno ciastko zostało do rana :)
Ciastka super, wyszły ok:)
Baaardzo się cieszę :) Myślę, że w tym wypadku takiej podmianki zrobić się nie da, bo cukier to niestety jedyny sypki produkt w tym przepisie i masa byłaby chyba w całości płynna ;<
Robiłam ostatnio wyszyły rewelacyjne :)
Zastanawiam sie tylko czy można wymienić cukier na miód ? Tylko w jakich proporcjach wtedy..:)
Do tego przepisu używam masła orzechowego z lidla :) Jest zdecydowanie mniej słodkie niż np. to z felixa, choć wielu firm masła orzechowego też nie próbowałam. Nie wiem czy wyszłoby z mniejszą ilością cukru, i tak uszczupliłam początkowy przepis o 1/4 szklanki… Jakiego masła użyłaś?
Czy Twoje masło było jakieś wyjątkowe? Miało w składzie cukier? Zrobiłam z podanych proporcji i wyszło okrutnie słodkie :-(
jasne! :)
Można cukier trzcinowy zastąpić zwykłym?
Dzięki <3
Musisz spróbować bez mąki, będziesz mile zaskoczony :)
To koniecznie musisz upiec :)
Proste przepisy są najlepsze :D
Dzięki :) Trzeba spróbować :D
dziękuję :)
Nigdy zbyt dużo czekolady :)
Zgadzam się w 100 % :)
Kocham je! Chociaż nigdy nie próbowałem zrobić ich bez mąki (no co najwyżej z ciecierzycą robiłem) i jestem w szoku, że wychodzą. :D
Mmm raj dla oczu i dla podniebienia :)
wspaniałe ciacha :) mam słabość do masła orzechowego :)
One to dopiero muszą być pyszne!!!
pozdrawiam:)
Wyglądają obłędnie, a do tego taki prosty przepis- najlepsze!
Zapraszam:
http://chrupacz-poranny.blogspot.com/
Hmm, ciasteczka wygladaja przepysznie.
Sa idealne! :)
Ta czekolada na ciasteczkach sprawia, że wyglądają baaardzo apetycznie :)
To jedne z moich ulubionych smaków w ciasteczkach :D