W ubiegły piątek miałam nieopisaną przyjemność uczestniczyć w warsztatach grillowych marki Kamis w Warszawie. Nie trudno się domyślić, że z możliwości gotowania i jedzenia ucieszyłam się jak dziecko, zwłaszcza pod hasłem grill (no bo umówmy się, kto nie uwielbia grilla na świeżym powietrzu)? Jednocześnie pożerała mnie ciekawość, bo oprócz klasycznej kiełbasy i karkówki nie wdziałam na polskich stołach wielu oryginalnych dań z rusztu. Jeśli jesteście ciekawi jakie pyszności przygotowaliśmy (na pewno niektóre porządnie Was zaskoczą), zapraszam do lektury :)
Wszystko zaczęło się od…
… personalizowanej paczki z przepisem na polędwiczki, które szef kuchni Maciej Wawryniuk przygotował specjalnie dla czytelników bloga. Przepis był idealnie dobrany do mojego stylu gotowania – bardzo prosty, o okrojonej ilości składników, ale robiący ogromne wrażenie na stołownikach. Ucieszyłam się bardzo, że to właśnie On będzie prowadził całe warsztaty, ciekawa czego jeszcze mogę się nauczyć.
Skrzydełka w marynacie koreańskiej
Jedyny słuszny sposób nakładania marynaty :D |
Bardzo pikantne, wyraziste w smaku, idealne do podania z zimnymi, łagodnymi dipami. Przybrały ten zadziwiający kształt za pomocą techniki, która została zademonstrowana podczas warsztatów. Ale spokojnie, w tradycyjnej formie są równie pyszne :)
- Wszystkie składniki marynaty dokładnie wymieszać.
- Pokryć skrzydełka dokładnie i – jeśli czas na to pozwoli – odstawić na ok. 20 min.
- Wrzucić na grilla :)
Pieczone marchewki
Składniki
składniki na 4-5 porcji
► młode marchewki [600 g / ok. 10 szt]
► syrop z agawy [50 ml]
► sok pomarańczowy [50 ml]
► sos sojowy [50 ml]
► masło klarowane [1 łyżka]
Dodatkowo
► przyprawa KAMIS grill klasyczny [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Wymieszać: syrop z agawy, sok pomarańczowy, sos sojowy i przyprawę grillową.
- Oczyszczone marchewki umieścić w woreczku strunowym lub głębokim naczyniu, zalać marynatą, wymieszać i odstawić na 20 min.
- Marchewki zawinąć w folię aluminiową (błyszczącą stroną do wewnątrz, matową na zewnątrz) i piec na ruszcie ok. 25 minut.
- Pod koniec wyjąć w folii, polać roztopionym masłem i piec bezpośrednio na ruszcie przez ok. 5 minut, żeby nabrały koloru.
Grillowana Pina Colada
Składniki
Składniki na 5 drinków
► ananas [1 średnia sztuka]
► mleko kokosowe [400 ml]
► sok ananasowy [100 ml]
► rum [200 ml]
► cukier [100 g]
Dodatkowo
► kruszony lód
► kardamon KAMIS [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Obranego ananasa pokroić w plastry (ok. 1 cm), grillować ok. 6-8 minut, do lekkiego zwęglenia.
- Odłożyć 2 plastry do dekoracji.
- W blenderze kielichowym połączyć wszystkie składniki, łącznie z lodem i kardamonem. Wszystko miksować na wysokich obrotach.
- Udekorować cząstkami grillowanego ananasa.
Zostawiam też linki do reszty blogerów, z którymi miałam przyjemność zasiąść przy jednym stole – wypatrujcie ich relacji po więcej przepisów z listy :)
Moja Pasja Smaku http://www.mojapasjasmaku.pl/
Smakowity Kąsek http://smakowitykasek.pl/
Blendman http://www.blendman.pl/
erVegan http://ervegan.com/
Kulinarna Fuzja http://kulinarnafuzja.pl/
Make Cooking Easier http://www.makecookingeasier.pl/
Magiczny Składnik http://magicznyskladnik.pl/
Przepisy Tradycyjne https://przepisytradycyjne.pl/
Zdjęcia: Studio Kulinarne CookUp
4 komentarze
Było ekstra! Polecam bardzo, bardzo <3
Polecam bardzo jeśli kiedyś będziesz miała możliwość jakiekolwiek warsztaty :D Najlepsze wspomnienia <3
To musiało być super wydarzenie. :) Fajnie doświadczyć czegoś takiego, zazdraszczam! :D
Zazdroszczę Ci takiego doświadczenia! :)