Ajvar to jeden z tych smaków, które bezapelacyjnie kojarzą mi się z Chorwacją. Odkąd pojechałam tam pierwszy raz, od czasu do czasu w mojej lodówce pojawia się słoiczek tej warzywnej pasty. Kiedyś, gdy robiłam nadziewaną cukinię, zabrakło mi przecieru pomidorowego do mięsa, a jedyne co ostało się w lodówce to smutny, samotny słoiczek ajvaru. Okazało się, że połączony z mielonym mięsem i zapieczony daje tak fantastyczny smak, że od tamtej pory ta kombinacja pojawia regularnie na naszym stole.
Ta zapiekanka jest intensywna w smaku, paprykowa, delikatnie pikantna i mega prosta do przygotowania.
Zapiekanka Bałkańska
Drukuj przepisSkładniki
► ryż jaśminowy [200 g / 2 woreczki ]
► mięso mielone z indyka [500 g]
► olej rzepakowy [ 20 g / 2 łyżki ]
► cukinia [1500 g / 3 średnie sztuki ]
► ajvar pikantny [300 g]
Dodatkowo
► sól [łyżeczka]
► papryka słodka [łyżeczka]
► przyprawa do gyrosa [pół łyżeczki]
Przygotowanie
- Cukinię pokroić w cienkie półcentymetrowe plasterki i doprawić połową soli, połową papryki i przyprawą do gyrosa.
- Mięso doprawić solą i przesmażyć na łyżeczce oleju. Gdy lekko zbrązowieje, dodać ajvar i dokładnie wymieszać.
- Zapiekankę układam warstwowo : warstwa plasterków cukinii, warstwa ugotowanego ryżu, mięso i ponownie cukinia.
- Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15-20 min.
24 komentarze
Szczerze mówiąc, po znalezieniu tego przepisu, nie oczekiwałam jakiegoś super obiadu. Ot szybkie, łatwe danie, prawie wszystkie składniki w lodówce. Jakże się myliłam. Nie jestem fanką papryki, ale tutaj ajvar smakuje super. Z tym, że trochę dodałam od siebie, bo wierzch zapiekanki posypałam tartą mozarellą (która moim zdaniem robi robotę), a do cukinii, poza solą i słodką papryką, dodałam trochę papryki wędzonej. Pyszne. Dziękuję, pozdrawiam ^_^
Przemiły komentarz, dziękuję! Ajwar potrafi zaskoczyć, to prawda. Muszę kiedyś spróbować zapiec z mozzarellą, to połączenie brzmi bajecznie!
Kaloryczność?
ok 500 kcal na porcję, polecam wbić wszystko w myfitnesspal jeśli liczysz ;)
Wygląda wspaniałe! Czy podana w przepisie temperatura 180 stopni dotyczy opcji z termoobiegiem?
180 stopni grzanie góra dół, myślę, że do termoobiegu trzeba zmniejszyć o jakieś 15-20 stopni ;)
Moja była zdecydowanie miękka przy przebiciu widelcem, ale nie rozpadająca się. Myślę, że wszystko zależy od grubości plastrów i samej cukinii. Jeśli obawiasz się, że będzie nadal surowa można potrzymać dłużej w piecu albo przed ułożeniem na zapiekance podsmażyć lekko na patelni.
Czy cukinia powinna być twarda czy miękka po tych 20 minutach w piekarniku?
Nigdy nie jadłam takiej zapiekanki :)
Uwielbiam te połączenia smakowe, zapisuję przepis :)
Uwielbiam zarówno ajvar jak i cukinię. Zdobyłaś tym przepisem moje serce ;)
Zamiast mięsa świetnie sprawdzą się drobno pokrojone pieczarki ;)
Wygląda pysznie! :)
I to kolejny powód, że nie trzeba bawić się tylko w nudne mielone, a można zrobić pyszna kolorową zapiekankę :)
Super, tylko bez mięsa ;p
❤ blog
Cudowna zapiekanka wszystko mam pod ręką więc pewnie dzisiejszy obiadek <3
Ryż pasuje każdy, koncentrat też będzie spoko ale serio zachęcam do spróbowania tego przepisu z ajvarem, bo to on tworzy chsrsktertstyczny smak zapiekanki ;) Można go dostać w delikatesach typu Alma i nie jest zbyt drogi, więc spróbować warto.
A jak myślisz, można zamienić tą paste na przecier? a bialy ryz na brazowy?
Dodaje sobie do obserwacji :)
O mamo, coś cudownego <3 trzeba spróbować
Wspaniała, moje smaki, które kocham :-)
Super pomysł! Zastanawiałam się co zrobić z cukinią z mojej lodówki, teraz już wiem! :)
Pychotka! Super obiadek :)
Uwielbiam takie zapiekanki, jeszcze z moim ulubionym mielonym mięsem z indyka – pycha:)
Proste w przyrządzeniu i pyszne to lubię :)