Domowe tortille pszenne są przepyszne i bardzo proste do zrobienia. Zajmuje to chwilę, ale jeśli chcecie się zrelaksować przygotowując w kuchni weekendowe śniadanie albo aromatyczny gulasz, nawet nie zauważycie kiedy na talerzu pojawi się sterta pysznych wrapów. Podane proporcje dają placki mniejsze niż kupne, idealne do miękkich tacos, choć można podzielić masę na mniej części i przygotować tortille standardowej wielkości.
Domowe tortille pszenne
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna typ 500 [260 g / 2 szklanki + do podsypania]
► olej rzepakowy [30 g / 3 łyżki]
► cukier [1 łyżeczka]
► proszek do pieczenia [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo
► sól [1 łyżeczka]
► gorąca woda [1/2 szklanki]
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.
- Dolać ciepłą wodę z olejem i ugniatać do uzyskania elastycznej konsystencji.
- Podzielić ciasto na 12 równych części (jeśli placki mają być większe, można podzielić masę na 8 części).
- Rozwałkować bardzo cienko, na grubość ok. 1 mm i wrzucić na suchą, rozgrzaną patelnię i smażyć ok. 30-60 sekund z jednej strony. Przechowywać w szczelnym woreczku np. strunowym, żeby nie wyschły.
22 komentarze
hej, czy testowałaś tortille z innej mąki? np. z orkiszowej lub pszennej pełnoziarnistej? ciekawa jestem czy można 1:1 wymieniać te mąki czy jakoś trzeba manewrować proporcjami? będę wdzięczna za odpowiedź.
Czy może być inny olej niż rzepakowy? np słonecznikowy?
Jak najbardziej.
Jak je przechowywać żeby wytrzymały jak najdłużej? W lodówce, czy pod ściereczka w temp pokojowej?
Jak z pieczywem – w temperaturze pokojowej, zawinięte w ściereczkę i najlepiej podgrzać na suchej patelni przed podaniem :)
Jak długo można przechowywać gotowe tortillę, żeby się nie popsuły?
Wszystko zależy od warunków przechowywania, najdłużej przechowywałam ok. 2-3 dni.
Nigdy nie robiłam tortilli i chętnie skorzystam z Twojego przepisu, bo te kupne mają w składzie tablicę mendelejewa :(
Zdecydowanie nie jest to danie na pierwszą randkę, ale ja się tam lubię ubrudzić jak smakuje :D
Ja zawsze mam z takimi daniami problem, bo zawsze się nimi ubrudzę. Co nie znaczy, że nie są one smaczne i wyglądają rewelacyjnie!
Zgadzam się :)
Bardzo się cieszę :D Mam nadzieję, że będzie smakowało!
Dziękuję :)
<3 :D
Wyglądają super!
Lecę do kuchni! :D
Wypróbuję Twój przepis, bo uwielbia tortille. :)
Wszystko co domowe jest najlepsze!
pozdrawiam :)
Taak <3 mam nadzieję, że wyjdzie idealnie :D
Daj znać jak wyszło i co podmieniłaś :)
Zapisuje przepis i będę próbować :D
Muszę przyznać, że tortille dla mnie to czarna magia, więc przepis chętnie wypróbuje, tylko muszę składniki lekko podmienić :)