Nie ma nic lepszego niż pieczone ziemniaki – jak dla mnie pasują do miliona potraw i chyba nigdy mi się nie znudzą. Fajnym trikiem na przemycenie dodatkowych witamin i ciekawego smaku do takich obiadowych dodatków, jest dorzucenie różnych innych warzyw korzeniowych. Pod tym względem mamy luksus – w Polsce można dostać niesamowite warzywa za grosze, praktycznie o każdej porze roku. Do tego przepisu nada się wszystko: ziemniaki, bataty, seler, pietruszka, marchewka, topinambur… a nawet buraczki! :D Możecie kombinować do woli :) Warto, choćby żeby ożywić klasycznego schabowego.
Pieczone warzywa w miodzie i czosnku
Drukuj przepisSkładniki
► warzywa korzeniowe (tutaj do wyboru :)) [ok. 1,5 kg]
► miód [1 łyżka]
► sos sojowy [1 łyżka]
► czosnek [2-3 ząbki]
► olej rzepakowy [2 łyżki]
Przygotowanie
- Warzywa obrać, pokroić w kostkę i wrzucić na teflonową blaszkę. Dodać 2 łyżki oleju i wstawić do piekarnika nagrzanego do 250 stopni na ok. 20 minut (aż będą zupełnie upieczone). Przemieszać w połowie pieczenia.
- W międzyczasie zmieszać miód, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.
- Zmniejszyć grzanie do 180 stopni, oblać warzywa glazurą, wymieszać i piec przez kolejne 5 minut. Miód powinien się lekko skarmelizować, a czosnek uwolnić swój aromat.
- Po wyjęciu z pieca można opcjonalnie oprószyć solą morską. Podawać na ciepło.
12 komentarzy
Wyglądają apetycznie :) dziś pierwsza degustacja a do tego cytrynowo-ziołowa pierś z indyka :) Uwielbiam Twoje przepisy :)
Super połączenie! Dziękuję za wszystko <3 I oczywiście smacznego :)
Widać mamy podobne ulubione smaki <3
Trzymam kciuki!
Składniki już zakupione:-) Czekają żeby je upiec ;-)
Kocham to danie! Sama na okrągło pichcę coś podobnego :D
Nic tylko śmigać do warzywniaka :)
Taaak, muszę robić częściej :)
Zdecydowanie :D
Pieczone warzywa to życie! :)
Warzywa w słonecznych kolorach – aż chce się spróbować:)
Pychotka ☺