Jeśli nie próbowaliście robić majonezu w domu, a jesteście fanami tego genialnego sosu to obiecuję, że nie będziecie zawiedzeni. Ja majonez uwielbiam i to właśnie ten domowy skradł moje serce ;) Szczerze mówiąc nie pamiętam już kiedy ostatni raz zdarzyło mi się kupić gotowy, sklepowy odpowiednik. Można go doprawić pod własny smak i zrobić praktycznie w każdej chwili, składniki zazwyczaj mam już w szafkach i lodówce, więc wystarczy kilka minut i idealny sos do jajek czy kanapek gotowy! Wiem, że tradycyjnie majonez powinien się składać z żółtek jaj i taka wersja jest zupełnie inna w smaku, ale tym razem pokazuję coś bardziej podobnego do kupnego majonezu, który wszyscy dobrze znamy chociażby z tradycyjnych polskich sałatek. Spróbujcie go wykonać chociaż raz ;)
Domowy majonez
Drukuj przepisSkładniki
► jajko [2 sztuki]
► olej rzepakowy[215 g/ 1 szklanka]
► ocet/sok z cytryny [2 łyżeczki]
► musztarda [1 łyżeczka]
Przyprawy
► sól [1 łyżeczka]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
► pieprz mielony [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Jajka sparzyć we wrzątku i wbić do słoika/miski.
- Zalać olejem i doprawić. Dodać sok z cytryny lub ocet i musztardę.
- Do słoika włożyć blender i miksować przy samym dnie przez ok. 30 sekund aż płyn zacznie się zmieniać w emulsje i podnosić do góry.
- Powoli unosić końcówkę blendera, aby cały olej zmienił się z biały majonez.
- Po zblendowaniu spróbować i ewentualnie doprawić do smaku.
28 komentarzy
Ja robię tak samo, a zawsze wychodzi mi wodnisty i gorzkawy. Składniki i sposób blendowania taki sam, a nie wychodzi ;( ktoś wie dlaczego?
Jeśli wychodzi mi wodnisty, zawsze pomaga dodatkowe jajko. Podejrzewam, że to kwestia białka(?), ale nie jestem pewna, w każdym razie wbicie dodatkowego jajka zwykle ratuje sytuację. Nie wiem jakiego tłuszczu używasz, ale oliwa ma często gorzkawy posmak. Jeśli używam oliwy do majonezu, zawsze jest rafinowana, inaczej na extra virgin jest niestety niezjadliwy ;(
No no wygląda świetnie :)
Musze w końcu się zebrać i spróbować zrobić sama :)
Haha nie ma sprawy, polecam się na przyszłość :D
Uwielbiam domowy :D
Nie widziałam ostatniej edycji niestety i nie mam kiedy nadrobić, ale pewnie stworzyli coś dużo bardziej wyrafinowanego niż mój bidny majonezik w 2 minuty ;D
Lepiej od razu go naucz, bo jak mu zasmakuje to będziesz musiała w kółko kręcić majonez ;D
Muszę kiedyś spróbować zrobić sama majonez :) Myślę, że mój luby byłby zachwycony :D
Wypróbuję na pewno, bo mega zachęciły mnie odcinki ostatniej edycji Master Chefa, a Twoje zdjęcie jeszcze bardziej :)
Wiadomo, że to nie jest codzienny sos, który dodaje się do wszystkiego (choć to byłoby całkiem pyszne ;D), ale jeśli już majonez od czasu do czasu to tylko domowy ;)
Koniecznie ;) i daj znać czy smakował ;D
Też byłam zdziwiona jak pierwszy raz próbowałam ;) Wychodzi błyskawicznie i taniej ;)
Polecam, zawsze wychodzi i mam nadzieję, że będzie smakował ;)
Do aioli zabieram się od kiedy pamiętam, dziękuję za przypomnienie, wpisuje do magicznego zeszytu pomysłów na przepisy i pojawi się na pewno ;) Dlatego właśnie uwielbiam Wasze komentarze, są pełne inspiracji! <3 Dzięki!
Nie robiłam sama typowego majonezu, ale miałam okazję robić aioli – czyli tak właściwie majonez z dużą ilością czosnku, polecam! :)
Nigdy nie robiłam domowego majonezu. Będę musiała skorzystać z przepisu:)
ściskam cieplutko
Wiedziałam, że robienie majonezu jest proste, ale aż tak? :o
"Must to do" na tegoroczną Wielkanoc ;)
ja to fanką majonezu nie jestem, ale u mnie w domu? Idzie jak woda prawie ;)
Podeślę im ten przepis, może spróbują? ;)
Kiedyś robiłam i był bardzo dobry teraz staram się unikać ale wiadomo jak to bywa ;)
Nigdy nie robiłam domowego majonezu.
Właśnie się zastanawiałam nad domowym majonezem, bo ten kupny choć dobry to jednak jego skład nie do końca mnie zadowala :) Twój przepis jest bardzo fajny, tylko zawsze obawiam się jedzenia surowych jajek …
Warto go zrobić bo domowy jest najlepszy :-)
Z doświadczenia powiem, że gościom zawsze bardzo smakuje, możesz robić w ciemno ;)
Najlepszy do sałatki i jajek w majonezie, idealny na Wielkanoc ;)
domowy najlepszy :)
Świetny, muszę spróbować :)
Pychotka! Domowy majonez to mój plan na Wielkanoc – na co dzień unikam :)
Kiedyś zrobię! Super mieć taki swój majonez i ugościć nim kogoś bliskiego! :)