Lekki, delikatny i przepyszny kremowy makaron w cytrynowym sosie mascarpone z dodatkiem podsmażonej na maśle, słodkawej cukinii.
Kremowy makaron z mascarpone i cukinią (5 składników)
To lekkie, choć sycące danie będzie idealne na lato, kiedy świeża młoda cukinia jest w sezonie. Kremowy sos mascarpone przełamany cytrynową nutą idealnie otula makaroni podkreśla naturalny smak świeżej cukinii. Ekspresowy, bezproblemowy pomysł na lunch lub szybki obiad.
Wskazówki
- Przy zakupie cukinii warto wybierać mniejsze, jędrniejsze sztuki. Są słodsze i mają lepszą konsystencję, lepiej nadadzą się do smażenia.
- Jeśli chcemy zostawić do dania cukinię ze skórką, dobrą praktyką jest skosztowanie kawałka surowej cukinii. Niektóre (zwłaszcza starsze) okazy kumulują pod skórką gorzkawy posmak, który może zepsuć całą potrawę.
- Mascarpone w przepisie można wymienić na chlust słodkiej śmietanki lub śmietanowy serek kanapkowy.
- Do dań, w których używamy skórki z cytryny polecam sięgać po cytrusy w wersji bio. Po więcej informacji w temacie, odsyłam do tego artykułu.
- Moim zdaniem do tego dania najlepiej sprawdzą się podłużne makarony typu tagiatelle, spaghetti czy linguine, choć można skorzystać z ulubionego rodzaju. Sprawdzi się też świetnie domowy makaron [kliknij po przepis].
- W wersji mięsnej do dania można dołożyć podsmażoną pierś z kurczaka albo kawałeczki wędzonego łososia.
Kremowy makaron z mascarpone i cukinią
Drukuj przepisSkładniki
► ulubiony makaron (u mnie tagiatelle) [200 g]
► mascarpone [50 g /2 płaskie łyżki]
► cukinia [200 g / 1 średnia sztuka]
► masło [10 g / 1 płaska łyżka]
► cytryna [sok i skórka z połówki]
Dodatkowo:
► parmezan do podania
► sól i pieprz (najlepiej świeżo mielony)
Przygotowanie
- 200 g makaronu ugotować w osolonym wrzątku zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu. Przed odcedzeniem odłożyć ok. 1 szklankę wody, w której się gotował.
- 1 średnią cukinie pokroić w półksiężyce lub ćwiartki. Przesmażyć na łyżce masła przez ok. 3-4 minuty na średnim ogniu, aż lekko się zarumienią. Posypać solą i pieprzem, wymieszać i zdjąć z patelni.
- Na patelnię, na której smażyła się cukinia wlać pół szklanki wody z gotowania makaronu, dodać 50 g mascarpone, sok i skórkę z połowy cytryny i szczyptę soli. Wymieszać sos, aż mascarpone się rozpuści, dodać makaron i cukinię.
- Podawać danie na gorąco, opcjonalnie posypane parmezanem.
Przechowywanie i mrożenie
Tego dania nie polecam mrozić. Resztki najlepiej przechowywać w szklanym opakowaniu w lodówce, maksymalnie do kolejnego dnia. Odgrzać w rondelku, dodając do makaronu odrobinę wrzątku.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 3 , ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na
315 kcal, 42 g węglowodanów, 10 g tłuszczu, 11 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
4 komentarze
Robiłam z serkiem śmietankowym i dodałam odrobinę czosnku , szybkie i dobre jak wszystko z cukinią Polecam
Bardzo dobre! Potrzebny był mi szybki obiad z niewielu składników, te składniki akurat miałam, więc taki makaron zrobiłam i wyszedł lepszy niż myślałam, że wyjdzie. Zapisuję sobie przepis na przyszłość i polecam :)
Zrobiłam z serkiem kanapkowym- dodatek cytryny to sztos!
Fajne, właśnie zajadam😊 dałam serek naturalny kanapkowy, daje radę. Co prawda moja średnia cukinia jest chyba duża i jakoś specjalnie nie przyrumienila mi się, ale ja cukinie mogę na surowo, uwielbiam.