Delikatne, rozpływające się w ustach ciasteczka migdałowe. Banalnie proste do przygotowania, znikają ekspresowo :)
Ciasteczka migdałowe rożki
Migdałowe ciasteczka są idealne dla fanów marcepanowych słodkości. Rozpływają się w ustach, są delikatne, mocno maślane i kruche. Znikają w ekspresowym tempie!
Składniki
- Do tego przepisu migdały mielimy samodzielnie. Jeśli nie mamy takiej możliwości, polecam użyć już zmielonych migdałów lub mąki migdałowej.
- Polecam użyć prawdziwego masła 82/83% tłuszczu.
- Do ciasteczek można dodać aromatu waniliowego lub łyżeczkę cukru zastąpić cukrem waniliowym.
- Zamiast czekoladowych końcówek rożki można też posypać cukrem pudrem.
Co może pójść nie tak?
Nie wiem jakie migdały wybrać?
Do tego przepisu sprawdzą się migdały surowe w skórce (w opisie przygotowania wspominam jak szybko i sprawie pozbyć się skórek), mogą to być migdały już blanszowane, a także płatki migdałowe, które będzie łatwiej zmielić. Jeśli nie mamy możliwości zmielenia migdałów samodzielnie, można zastąpić je gotową mąką migdałową
Ciasteczka były pieczone zbyt długo.
Ten rodzaj ciasteczek nie ma tendencji do szybkiego nabierania koloru i nawet po kilkunastu minutach w piekarniku mogą się wydawać lekko niedopieczone. Mimo wszystko, przez dodatek migdałów wyjątkowo szybko tężeją w czasie studzenia. Jeśli będziemy czekać, aż ciasteczka będą wyglądały na całkowicie wypieczone, po wystudzeniu będą twarde.
Ciasteczka migdałowe rożki
Drukuj przepisSkładniki
► migdały [100 g]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► mąka pszenna [130 g]
► drobny cukier [75 g / 6 łyżek]
Dodatkowo:
► czekolada deserowa [50 g / 1/2 tabliczki] – opcjonalnie
► płatki migdałowe [ok. 3 łyżki, do posypania] – opcjonanie
Przygotowanie
- 100 g migdałów zmielić w młynku na drobno, konsystencja będzie przypominać mokry piasek. Jeśli wykorzystujemy migdały w skórkach zamiast blanszowanych, należy zalać je wrzątkiem i po 5 minutach odcedzić i zdjąć skórki.
- Zmielone migdały połączyć ze 130 g mąki. Wymieszać dobrze suche składniki, bo świeżo mielone migdały mają dość klejącą konsystencję.
- W osobnej misce utrzeć 100 g miękkiego masła z 75 g cukru.
- Dodać mąkę z migdałami i wymieszać. Zagnieść do uzyskania gładkiej kuli ciasta. Schłodzić w lodówce przez 20-30 minut.
- Ze schłodzonego ciasta formować wałeczki o długości ok. 10 cm, następnie zaginać w rożki. Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach.
- Piec w 160 stopniach (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez 16-17 minut. Ciasteczka po tym czasie mogą się wydać nie do końca dopieczone, jednak mocno tężeją podczas stygnięcia. Wyjęcie ich wcześniej gwarantuje, że finalna konsystencja będzie krucha i delikatna.
- Po całkowitym wystudzeniu, można zanurzyć końcówki rożków w czekoladzie i posypać pokruszonymi płatkami migdałowymi.
Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka świetnie się przechowują nawet do 7 dni w szczelnie zamkniętym pudełku. Nie polecam jednak mrożenia – po rozmrożeniu mogą być zbyt kruche i rozpadać się podczas jedzenia.
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 20 ciasteczek, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji, bez polewy czekoladowej.
Na 1 ciasteczko
102 kcal, 10 g węglowodanów, 7 g tłuszczu, 2 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
Smacznego!
🍪 Podobne, delikatne ciasteczka:
- Przepyszne ciasteczka twarogowe, które listkują podobnie do ciasta francuskiego. Można je przygotować na dziesiątki różnych sposobów!
- Piękne i pomarańczowe kruche ciasteczka z marchewką.
- Klasyczne maślane ciasteczka, które trzymają kształt w piekarniku i są świetne do dekorowania.