Zaskakująco prosty i przepyszny suflet czekoladowy z Nutelli. Puszysty, delikatny, o orzechowym posmaku, po prostu deser doskonały!
Suflet czekoladowy z nutelli
Suflet czekoladowy to jeden z najbardziej rozpustnych deserów świata. Delikatny jak chmurka, płynny wewnątrz, słodki i kremowy. Coś wspaniałego! Prawda jest taka, że suflet, jak większość klasyków kuchni francuskiej, jest dość ciężki do przygotowania. Należy zrobić dobrą zasmażkę, odpowiednio ubić jajka, czy nie ,,zabić” piany gorącą temperaturą z topiącej się czekolady. Nie dziwne, że jego przygotowanie wielu osobom kojarzy się z masą stresu. Podrzucam więc dziś przepis, z którym poradzi sobie każdy. Już jakiś czas temu wypatrzyłam go na Tasty.co, czekałam jedynie na odpowiedni moment, aby zaserwować go na blogu. Jak nakazuje tradycja, wrzucam więc czekoladowe wspaniałości w Dzień Kobiet, z najlepszymi życzeniami dla wszystkich czytelniczek.
Do przygotowania sufletu potrzeba jedynie jajek i Nutelli, oraz czegoś do natłuszczenia i wysypania foremek. Dzięki złożoności smaku i składu w orzechowym kremie możemy pominąć wiele kroków, które w klasycznym suflecie są obowiązkowe. Jeśli nie lubicie słodkich deserów, do masy można dodać więcej gorzkiego kakao, gdyż Nutella sama w sobie jest dość słodka. Ten przepis sprawdzi się także z innymi słodkimi kremami, można śmiało eksperymentować np. z kremem z białej czekolady czy kremem ciasteczkowym.
źródło przepisu: Tasty
Suflet nutella
Drukuj przepisSkładniki
► jajka [2 sztuki rozmiar L]
► nutella [150 g / 1/2 szklanki o pojemności 150 ml]
Dodatkowo:
► masło do wysmarowania foremki
► kakao lub cukier do wysypania foremki
► mała szczypta soli
Przygotowanie
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni, grzanie góra-dół, bez termoobiegu.
- Oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka wymieszać z 150 g nutelli w dużej misce.
- W osobnej misce/naczyniu ubić białka ze szczyptą soli na sztywno.
- Partiami wymieszać białka z masą czekoladową, przy pomocy szpatułki. Nie mieszać zbyt agresywnie, aby z białek nie uciekło całe powietrze. Finalna masa powinna być lekka i puszysta.
- Kokilki wysmarować masłem i obsypać ciemnym kakao lub cukrem. Obsypane cukrem wyglądają lepiej, natomiast wysypane kakao moim zdaniem smakują lepiej, więc tę opcję polecam.
- Przelać masę do kokilek i wstawić do piekanika.
- Piec przez 15-16 min. Podawać natychmiast po wyjęciu z piekarnika.
Smacznego!
🍫 Inne, obłędne czekoladowe desery:
- Najlepsze brownie – mój sprawdzony, ulubiony przepis!
- Magiczny mus z czekolady
- Miękkie krówki karmelowo-orzechowe
10 komentarzy
Ekstra
Nigdy nie robiłam sufletu i tego też nie będzie mi dane zjeść przy insulinooporności :(
Przepis rewelacja. Mimo mojego braku talentu do słodkości wyszło pysznie. Wszystkie Pani przepisy rzeczywiście wychodzą, nic nie jest przekłamane. Szczerze polecam!
Niesamowicie mi miło, bardzo dziękuję! Cieszę się, że wyszło i smakowało :)
Ile sztuk wychodzi z przepisu?
2 porcje
A suflety wyglądają obłędnie i zapewnie tak samo smakują ?
Myślę, że nada się jakikolwiek inny krem czekoladowy w słoiczku, tylko bez orzechów. Musisz sprawdzić składy zanim kupisz ?
Zgadzam się! :) Dzięki za pomoc
Wygląda pysznie, a co zamiast nutelli, córka I ja uczulone jesteśmy na orzechy laskowe????