Kulki mocy to zdrowy, szybki, kompaktowy i przepyszny zamiennik sklepowych słodyczy. Dzisiejsza wersja to genialne połączenie czekoladowo-orzechowe, miękkie, z dużą ilością dobrych składników i zaspokajające nie tylko chętkę na słodkości, ale też małego głoda. Robi się je bardzo prosto, idealnie przechowują się w lodówce, ale bez problemu można je zabrać ze sobą do pudełka.
Kulki mocy Ferrero Rocher
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [pół szklanki]
► daktyle [pół szklanki]
► orzechy laskowe [pół szklanki do masy + 1/3 szklanki do obtoczenia]
► kakao [2 łyżki]
► miód lub syrop z agawy [1 lub 2 łyżeczki do smaku]
► mleczko kokosowe z puszki [2 łyżki]
Przygotowanie
- Daktyle namoczyć we wrzątku przez minimum pół godziny.
- W malakserze lub młynku do kawy zmielić płatki owsiane i pół szklanki orzechów.
- Do zmielonych orzechów i płatów dodać daktyle, mleczko kokosowe, kakao i miód. Zmiksować wszystko razem.
- Zwilżyć dłonie i uformować z masy kuleczki.
- Gotowe kulki obtoczyć w pokruszonych orzechach (ja kruszę za pomocą młynka do kawy, ale można też je drobno posiekać :)).
Smacznego!
34 komentarze
Mam maslo z orzchow laskowych, ile uzyzc madla zmiadt calych orzechow?
Nie próbowałam, obawiam się, że konsystencja może być zbyt rzadka, ewentualnie poeksperymentować z proporcjami.
Witam. Czy z orzechów laskowych należy usunąć skórkę?
Jaka to jest kaloryczność?
Nie liczę kaloryczności, ale składniki można łatwo wbić do kalkulatora online np. myfitnesspal czy aplikacji fitatu.
Przez przypadek trafiłam na Twojego bloga i jestem zachwycona!Zostaję tu i będę wypróbowywać przepisy,bo szybko,prosto i zdrowo to coś dla mnie:)
Niezmiernie mi miło! Mam nadzieję, że znajdziesz wiele przepisów dla siebie :) Ściskam! :)
Kolejny wypróbowany przepis, i znów jestem zachwycona, kulki wyszły przepyszne! ? z pewnością jeszcze nie raz je zrobię. ??
Zaczelam moczyc daktyle i juz napotkalam pierwszy problem. Maz kupil z pestkami :) ale z tym juz sobie poradzilam. Zastanawiam sie czy po namoczeniu obrac skorke? Wydaje mi sie ze troche odchodzi i nie jestem pewna zostawic czy nie?
Nie trzeba :)
Dzięki za przepis !!! Zrobiłam bez mleka i dosładzania miodem i dodałam rożne rodzaje orzechów , wyszło Genialnie !!!!
A czy bez daktyli też wyjdzie? Bo nie mam na stanie a obawiam się że nie będą się lepic
Niestety nie można ich całkowicie pominąć, ale można podmienić na inne suszone owoce np. śliwki, morele, jednak trzeba się liczyć z tym, że smak się zmieni.
A czy zwykłe mleko też się nada?
Niestety, tutaj tylko mleczko kokosowe z puszki.
Oczywiscie, ze zwykle mleko tez się nada! Ja tam w ogóle tego mleczka nie wyczuwam bo kakao i orzechy dominują. W kuchni tak juz jest ze mozna podmieniac skladniki, tym bardziej mleko na mleko.
Jedyny problem może być z konsystencją – mleczko kokosowe z puszki ma konsystencję bardziej śmietany niż mleka, a i właściwości oleju kokosowego, który stanowi wysoki % takiego mleczka są tu ważne. Mleczko kokosowe szybko tężeje włożone do lodówki, co da nam bardziej zwartą konsystencję. Zwykłe mleko nie posiada niestety takich właściwości.
Zamiast mleczka kokosowego można dodać oleju kokosowego taką samą ilość. Blog jest świetny ? Wspaniała robota ?
Dziękuję! Powiem szczerze, nie próbowałam podmieniać w taki sposób, ewentualnie dałabym może 1 łyżkę zamiast 2, żeby nie wyszły zbyt tłuste :)
A czy daktyle dodać razem z ta woda w której są moczone ?;)
Twój blog jest suuuper, uwielbiam go! Dzięki za całą te robotę! :)
Bardzo mi miło! No bez Was by mnie tu nie było, więc to ja dziękuję :)
A czy daktyle też zmielić?
Tak :) Już zmieniam w przepisie, żeby było jaśniej!
Orzechy zastapilam wiorkami kokosowymi i kuleczki wyszly obledne. Dziekuje za przepis. Az mi dziecko mowi ze musze jeszcze zrobic bo tak bardzo smakowaly.
Super! To smacznego i pozdrowienia dla całej rodzinki :)
wcale nie jest proste. masa jest rzadka, nie klei się w kulki. nawet po zagęszczeniu mielonymi orzechami. wrzuciłam do lodówki, żeby może trochę zastygła, ale średnio to widzę.
Po włożeniu do lodówki na pewno stężeje :) Mam nadzieję, że jednak wyszły!
do zmielonych orzechów i płatków dorzucić wszystko i zblendować? n
Tak, już poprawiam, dzięki za czujność :)
A czy można czymś zastąpić mleko kokosowe? Niestety żadne mleko i napoje roślinne nie wchodzą w grę :(
Dziewczyny robiły też bez mleka kokosowego i ponoć wychodzi równie smaczne :)
A orzechy wcześniej podprazyc?
Nie trzeba. Smak będzie bardziej intensywny, ale próbowałam obu wersji i obie są smaczne, a wychodzę z założenia, że nie ma co dokładać sobie roboty :)