Najłatwiejszy sposób zdobienia pierników: przelać lukier do woreczka strunowego i ociąć jedną z końcówek!
●
Pierniczki z… miętą?
Aby pierniczki zyskały odrobinę pikanterii i ciekawego smaku, oprócz przyprawy korzennej można dodać… odrobinę suszonej mięty! Będziecie zaskoczeni efektem
●
Zanim wrzucisz bakalie do ciasta
Przed dodaniem suszonych owoców i orzechów do ciasta (np. piernika), warto wymieszać je z łyżeczką mąki. Dzięki temu nie posklejają się w masie, ani nie opadną na sam spód podczas pieczenia
●
Mrożenie pierogów
Pytaliście jak mrozić pierogi, aby przed świętami oszczędzić sobie stresu. Najlepszy sposób: rozłożyć na płaskiej powierzchni, jeden obok drugiego, nie mogą się sklejać (u mnie blaszka albo talerz z papierem do pieczenia, lekko oprószony mąką), i tak na płasko wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, może być na całą noc. Pierożki zamrożą nam się pojedynczo, po wyjęciu wystarczy zdjąć z papieru, przerzucić do woreczka strunowego i gotowe!
●
Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraczków
Przed krojeniem buraków (np. na barszczyk ) warto posmarować deskę (i dłonie, jeśli nie używacie rękawiczek) cieniutką warstwą oleju. Dzięki temu łatwiej będzie domyć purpurowy bałagan
●
Domowa maślanka
Potrzebna maślanka do przepisu? Wystarczy dodać łyżkę octu i łyżkę soku z cytryny do szklanki mleka, a potem odstawić na 10 minut!
●
Gotowanie zielonych warzyw
Przy gotowaniu brokułów i zielonej fasolki dobrze jest dodać do wody łyżeczkę cukru!
Dzięki temu po ugotowaniu warzywa zachowają intensywny zielony kolor
●
Smażenie na maśle! ? Stary dobry trik, który już pewnie znacie: aby masło nie spaliło się podczas smażenia, najlepiej dodać odrobinę oleju, aby zwiększyć punkt dymienia
●
Męska i żeńska papryka?!
A to niespodzianka! Tak to jest jak człowiek cały dzień czyta o jedzeniu!
Ponoć po spodzie papryki można poznać czy jest męska czy żeńska! Te z 4 wybrzuszeniami to słodsze kobietki, które są lepsze do jedzenia na surowo, te z trzema to mężczyźni, lepsi do gotowania i pieczenia.
●
Bezproblemowe marynowanie
Najmniej problemowy sposób na marynowanie czegokolwiek (mięsa, warzyw, tofu)? Wszystkie składniki marynaty wrzucić do dużego woreczka z zapięciem strunowym, dorzucić np. mięso, zapiąć szczelnie, wymieszać porządnie w zamkniętym worze i włożyć do lodówki. Woreczki po wszystkim oczywiście można przepłukać, jeśli nie chcemy produkować tony plastiku
●
Proste siekanie ziół
Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu siekać ziół, zawsze można użyć do tego celu nożyc kuchennych. Nie ważne czy to pietruszka do rosołu, koperek do zupy czy szczypiorek do jajecznicy
●
Jak ugotować kaszę jaglaną
Kasza jaglana to ostatnio żywieniowy hicior, ale dla najpyszniejszego efektu trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób. Źle przygotowana może być gorzka, co zdecydowanie zniechęca, a szkoda by było zrezygnować z miliona pysznyh jaglanych przepisów przez to małe niedopatrzenie Dzisiaj wrzucam mój sposób na gotowanie kaszy jaglanej (na sypko!)
Suchą kaszę wsypuję do małego garnuszka i zalewam wrzątkiem ok. 1 cm nad powierzchnię kaszy (aby cała była przykryta). Parzę w ten sposób przez 2-3 minuty.
Przekładam kaszę na sito i przepłukuję zimną wodą do momentu, aż woda wypływająca spod kaszy będzie klarowna.
Opłukaną kaszę wkładam z powrotem do garnka, zalewam wrzątkiem w proporcji 2:1 (np. 2 szklanki wody na 1 szklankę kaszy).
Gotuję kaszę na średnim ogniu ok. 5 minut, aż zacznie porządnie bulgotać. Podczas gotowania NIE MIESZAM ani razu.
Gdy kasza zacznie wrzeć, ściągam z ognia i przykrywam pokrywką. Daję jej odpocząć przez ok. 10 minut, aż wchłonie resztę wody. Dopiero po tym czasie mieszam widelcem, aby uzyskać sypką konsystencję.
●
Jeśli coś się przypieka…
Jeśli COKOLWIEK spiecze się Wam w piekarniku z wierzchu i istnieje ryzyko, że góra będzie zwęglona a środek niedopieczony, wystarczy luźno przykryć naczynie lub formę folią aluminiową i dokończyć pieczenie w ten sposób. Działa z ciastami, babeczkami czy zapiekankami
●
Mąki pszenne BARDZO uproszczone!
Typ mąki oznaczony numerkiem wskazuje zawartość substancji mineralnych. Np. mąka typu 500 zawiera ich 0,5%.
Mąki lekkie (450, 500) to te ,,oczyszczone”, mielone z samego wnętrza nasionka. Mąki ciężkie (2000) są pełnoziarniste, znajdziemy w nich ziarno zmielone razem z otoczką (więcej błonnika!).
Im wyższy numerek, tym mąkę uznaje się za zdrowszą (z pełnego ziarna).
Jak wybrać mąkę do wypieków? Im niższy numer, tym lżejsze ciasto! Analogicznie, do biszkoptów warto sięgnąć po 450, do cięższych ciasto drożdżowych i pączków po 500-550, a do ciemnego chleba na zakwasie po 2000.
Najważniejsze pytanie: czy na co dzień warto zawracać sobie tym głowę? Ja podchodzę do sprawy praktycznie: zawsze mam w kuchni mąkę typu 500-550 do codziennych wypieków, naleśników etc. A gdy potrzeba mi mąka do zadań specjalnych (biszkopt do tortu musi się udać!), wtedy wiem jak jej szukać na sklepowych półkach
●
Rozcieranie suszonych ziół
??Wiecie, że suszone zioła uwalniają więcej aromatu, jeśli rozetrze się je w dłoniach przed dodaniem do potrawy? Możecie tak postąpić z majerankiem sypanym do grochówki, bazylią przed dodaniem do pomidorowego sosu czy oregano przed posypaniem cieplutkiej pizzy!
●
Przed przygotowaniem mięsa
Dla osiągnięcia najlepszych efektów, większość mięs w chwili pieczenia czy smażenia powinno być w temperaturze pokojowej. ???? Zarówno mięso jak i rybę warto wyjąć z lodówki około 30 minut przed wrzuceniem na ruszt lub patelnię
●
Stary dobry trik jajeczny
Jeśli macie problem z oddzieleniem białka od żółtka za pomocą skorupek, można to zrobić w dużo prosty sposób:
rozbić jajko na dłoń – białko przecieknie przez palce, a pozostałe żółtko można przerzucić do osobnej miseczki. Oczywiście łapki dokładnie umyć przed i po tym zabiegu.
2 komentarze
Szkoda że nie wrzuca Pani więcej trików. Dla mnie ponad połowa tych rzeczy jest odkrywcza. Dziękuję!
A przepisy z bloga uwielbiam i za nie też dziękuję. :)
Na bieżąco bardzo dużo trików pojawia się na instagramie, zachęcam do obserwowania :) Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie!