Najłatwiejszy sposób zdobienia pierników: przelać lukier do woreczka strunowego i ociąć jedną z końcówek!
●
Pierniczki z… miętą?
Aby pierniczki zyskały odrobinę pikanterii i ciekawego smaku, oprócz przyprawy korzennej można dodać… odrobinę suszonej mięty! Będziecie zaskoczeni efektem
●
Zanim wrzucisz bakalie do ciasta
Przed dodaniem suszonych owoców i orzechów do ciasta (np. piernika), warto wymieszać je z łyżeczką mąki. Dzięki temu nie posklejają się w masie, ani nie opadną na sam spód podczas pieczenia
●
Mrożenie pierogów
Pytaliście jak mrozić pierogi, aby przed świętami oszczędzić sobie stresu. Najlepszy sposób: rozłożyć na płaskiej powierzchni, jeden obok drugiego, nie mogą się sklejać (u mnie blaszka albo talerz z papierem do pieczenia, lekko oprószony mąką), i tak na płasko wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin, może być na całą noc. Pierożki zamrożą nam się pojedynczo, po wyjęciu wystarczy zdjąć z papieru, przerzucić do woreczka strunowego i gotowe!
●
Jak nie pobrudzić rąk przy krojeniu buraczków
Przed krojeniem buraków (np. na barszczyk
●
Domowa maślanka
Potrzebna maślanka do przepisu? Wystarczy dodać łyżkę octu i łyżkę soku z cytryny do szklanki mleka, a potem odstawić na 10 minut!
●
Gotowanie zielonych warzyw
Przy gotowaniu brokułów i zielonej fasolki dobrze jest dodać do wody łyżeczkę cukru!
Dzięki temu po ugotowaniu warzywa zachowają intensywny zielony kolor
●
Smażenie na maśle! ? Stary dobry trik, który już pewnie znacie: aby masło nie spaliło się podczas smażenia, najlepiej dodać odrobinę oleju, aby zwiększyć punkt dymienia
●
Męska i żeńska papryka?!
A to niespodzianka! Tak to jest jak człowiek cały dzień czyta o jedzeniu!
Ponoć po spodzie papryki można poznać czy jest męska czy żeńska! Te z 4 wybrzuszeniami to słodsze kobietki, które są lepsze do jedzenia na surowo, te z trzema to mężczyźni, lepsi do gotowania i pieczenia.
●
Bezproblemowe marynowanie
Najmniej problemowy sposób na marynowanie czegokolwiek (mięsa, warzyw, tofu)? Wszystkie składniki marynaty wrzucić do dużego woreczka z zapięciem strunowym, dorzucić np. mięso, zapiąć szczelnie, wymieszać porządnie w zamkniętym worze i włożyć do lodówki. Woreczki po wszystkim oczywiście można przepłukać, jeśli nie chcemy produkować tony plastiku
●
Proste siekanie ziół
Jeśli nie lubisz lub nie masz czasu siekać ziół, zawsze można użyć do tego celu nożyc kuchennych. Nie ważne czy to pietruszka do rosołu, koperek do zupy czy szczypiorek do jajecznicy
●
Jak ugotować kaszę jaglaną
Kasza jaglana to ostatnio żywieniowy hicior, ale dla najpyszniejszego efektu trzeba ją przygotować w odpowiedni sposób. Źle przygotowana może być gorzka, co zdecydowanie zniechęca, a szkoda by było zrezygnować z miliona pysznyh jaglanych przepisów przez to małe niedopatrzenie
●
Jeśli coś się przypieka…
●
Mąki pszenne BARDZO uproszczone!
●
Rozcieranie suszonych ziół
●
Przed przygotowaniem mięsa
Dla osiągnięcia najlepszych efektów, większość mięs w chwili pieczenia czy smażenia powinno być w temperaturze pokojowej.
●
Stary dobry trik jajeczny
Jeśli macie problem z oddzieleniem białka od żółtka za pomocą skorupek, można to zrobić w dużo prosty sposób:
rozbić jajko na dłoń – białko przecieknie przez palce, a pozostałe żółtko można przerzucić do osobnej miseczki. Oczywiście łapki dokładnie umyć przed i po tym zabiegu.
2 komentarze
Szkoda że nie wrzuca Pani więcej trików. Dla mnie ponad połowa tych rzeczy jest odkrywcza. Dziękuję!
A przepisy z bloga uwielbiam i za nie też dziękuję. :)
Na bieżąco bardzo dużo trików pojawia się na instagramie, zachęcam do obserwowania :) Pozdrawiam i dziękuję za wsparcie!