Mięciutkie i puchate cynamonowe ciasteczka o maślanym smaku. Ekspresowe do przygotowania z kilku podstawowych składników :)

Cynamonowe ciasteczka Snickerdoodles
Snickerdoodles to mięciutkie i puchate maślane ciasteczka obtoczone w cynamonowym cukrze. Coś absolutnie wspaniałego! A co najlepsze, zrobicie je dosłownie w 15 minut, z pieczeniem włącznie, ciasta nie trzeba chłodzić, ani długo mieszać. Druga dobra wiadomość – prawdopodobnie wszystkie potrzebne składniki macie w lodówce i kuchennych szafkach. To idealne ciacha ,,awaryjne”, które można upiec razem z dzieciakami. 🍪
Co może zdziwić, w przepisie jest odrobinka octu. To właśnie on sprawia, że ciasto jest delikatne i mięciutkie, dłużej zachowuje świeżość, a lekka kwaskowa nuta wspaniale współgra z ciepłym aromatem cynamonu i słodkim, maślanym ciastem.
Składniki
- Ciasteczka snickerdoodles najlepiej smakują wykonane na prawdziwym maśle (powyżej 82% tłuszczu). To właśnie ono nadaje im niesamowicie kremowy, delikatny smak. W przypadku braku masła można użyć margaryny do wypieków, choć efekt smakowy nie będzie taki sam.
- W tym przepisie najlepiej sprawdzi się drobny cukier do wypieków. Dzięki jego delikatnej strukturze upieczone ciasteczka są pokryte subtelną cukrową skorupką, a nie dużymi kryształkami, które chrzęszczą w zębach. Jeśli mamy pod ręką jedynie cukier kryształ, można zmielić go w młynku do kawy przez kilka sekund, aby uzyskać drobniejszą teksturę.
- Delikatne zakwaszenie octem sprawia, że wnętrze ciasteczek jest delikatne i miękkie. Jeśli nie mamy octu, można podmienić go na odrobinę soku z cytryny.
Co może pójść nie tak?
Ciasteczka są pieczone zbyt długo.
Ciasteczka to jeden z wypieków, który często mocno zmienia konsystencję po wystudzeniu. Zwłaszcza ciasteczka piczone na prawdziwym maśle mają tendencję do tężenia podczas studzenia. Czasem może się wydawać, że czas podany w przepisie jest zbyt krótki, bo ciacha wyjęte z piekarnika wyglądają na miękkie, lub wręcz surowe. W dobrej wierze dopiekamy je przez kolejne kilka minut, jednak po wystudzeniu efekt końcowy nie spełnia naszych oczekiwań… Ciasteczka są twarde, suche, a nie mięciutkie i delikatne, takie jak obiecywał autor przepisu. Problem w tym, że po wyjęciu z piekarnika, wypiek trzyma temperaturę przez dobre kilka(naście) minut i nadal się ,,dopieka”. Choć temat piekarników też jest bardzo skomplikowany, mamy inne sprzęty, które są inaczej kalibrowane. Często wyświetlacze przeinaczają faktyczną temperaturę, zdarzają się nieszczelne drzwiczki lub niedziałające termostaty. Jeśli korzystamy z nowego przepisu, warto upiec kilka próbnych ciastek i sprawdzić, czy parametry podane w przepisie pasują do naszego sprzętu.
Obtoczone ciasteczka nie ,,złapały” zbyt dużo cynamonu.
Cukier cynamonowy, czyli wymieszany ze sobą drobny cukier do wypieków i cynamon w proszku, ma w składzie dwa składniki o zupełnie różnej wielkości. Cynamonowy proszek jest dużo drobniejszy niż kryształki cukru. Z tego powodu ,,turlając” kulkę ciasta w tak przygotowanej mieszance, większe kryształki cukru przykleją się do masy dużo szybciej. Aby osiągnąć idealnie pokryte cynamonem ciasteczko, zamiast obtaczania ciasta w cukrze polecam posypać je z każdej strony za pomocą łyżeczki.
Nie przepadam za cynamonem!
Bez problemu :) Zamiast cukru cynamonowego można z powodzeniem użyć cukru waniliowego lub cukru ze startą skórką cytrynową.
Ciasteczka cynamonowe Snickerdoodles
Drukuj przepisSkładniki
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► cukier (najlepiej drobny) [100 g/1/2 szklanki do ciasta + 3 łyżki do obtoczenia]
► jajko rozmiar L [1 sztuka]
► mąka pszenna [200 g]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► ocet winny lub spirytusowy [1/2 łyżeczki]
Dodatkowo:
► cynamon [1 płaska łyżka]
Przygotowanie
-
100 g miękkiego masła i 100 g cukru utrzeć do połączenia, można użyć miksera lub zwykłej łyżki.
-
Dodać 1 jajko i wymieszać do połączenia, masa może w pewnym momencie wyglądać na delikatnie zwarzoną, ale spokojnie, nic jej nie będzie :)
-
Dodać 200 g mąki pszennej, 1 łyżeczkę proszku do pieczenia i 1/2 łyżeczki octu. Wymieszać do utworzenia jednolitego ciasta. Może się wydawać, że masa jest dość sucha, ale wystarczy przez moment zagnieść ciasteczka dłonią i ciasto stanie się miękkie i gładkie.
-
W osobnej misce wymieszać 3 łyżki drobnego cukru z 1 łyżką cynamonu.
-
Z ciasta formować kuleczki o wadze ok. 40 g i obtaczać w cynamonowym cukrze. Podczas obtaczania warto je obsypać łyżeczką, nie tylko ,,wykulać”, wtedy do powierzchni ciastek przylgnie więcej cynamonu.
-
Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach, bo ciastka urosną podczas pieczenia.
-
Piec w 180°C (grzanie góra-dół, bez termoobiegu) przez ok. 9 min. Brzegi ciastka będą ścięte, środek delikatnie miękki.

Przechowywanie i mrożenie
Ciasteczka można przechowywać w szczelnym pojemniku przez 4-5 dni. Doskonale się mrożą – po całkowitym wystudzeniu wystarczy ułożyć je na płasko na talerzyku lub tacce wyłożonej papierem do pieczenia. Kiedy całkowicie zamarzną (po ok. 2 godzinach), można zdjąć je z tacki i przełożyć do woreczka strunowego. Tak zamrożone wytrzymają 2-3 miesiące.
Podobne ciasteczka na Boże Narodzenie
- Idealnie miękkie pierniczki
- Puszyste pierniczki glazurowane
- Czekoladowe popękane ciasteczka crincle cookies
Kalorie i makroskładniki
Kalorie i makroskładniki na 1 z 12 ciastek, ze składników podanych w przepisie, bez żadnych modyfikacji.
Na 1 ciastko
163 kcal, 21 g węglowodanów, 8 g tłuszczu, 2 g białka
- wartości poglądowe i uśrednione, obliczone za pomocą ogólnodostępnych kalkulatorów kalorii. Najdokładniejsze obliczenia wykonasz uwzględniając konkretne, użyte przez siebie produkty.
Jeśli masz jakieś pytania…
Dotyczące tego lub innego przepisu, zostaw je w komentarzu poniżej lub skontaktuj się ze mną na Instagramie lub Facebooku. Jeśli wrzucasz zdjęcia gotowego dania na swój instagramowy profil lub w insta stories, koniecznie oznacz mnie @wilkuchnia oraz dodaj #wilkuchnia ! Przeglądanie Waszych kulinarnych dokonań to dla mnie ogromna radość!
1 komentarz
Zrobiłam z podwójnej porcji, ale każde ciastko po ok.20 g plus spłaszczyłam delikatnie łyżką. Wyszły bardzo smaczne!