Ganache, ganasz czy po prostu krem czekoladowy, przepyszny, bogaty, delikatny, będzie gwiazdą każdego ciasta czy deseru. Dla mnie to przepis obowiązkowy w każdej kuchni, tym bardziej, że jest bardzo, bardzo prosty! Jeśli jeszcze nie próbowaliście, nie ma rady – trzeba nadrobić zaległości!
Krem czekoladowy
Drukuj przepisSkładniki
► czekolada gorzka [100 g / 1 tabliczka]
► czekolada mleczna [100 g / 1 tabliczka]
► śmietanka kremówka 36 % [100 g]
Przygotowanie
- Czekoladę połamać i wrzucić do miski.
- Śmietankę podgrzać w garnuszku do uzyskania małych bąbelków (uważać, żeby się nie zagotowała!).
- Gorącą śmietanką zalać czekoladę i mieszać do całkowitego rozpuszczenia.
- Używać do tart, tortów, ciastek, deserów. Po włożeniu do lodówki zastyga i gęstnieje jeszcze bardziej, wtedy będzie nadawać się do smarowania.
Smacznego!
13 komentarzy
Wspaniały blog, cudowne przepisy, ale jeśli chodzi o krem to….
Jest PRZEPYSZNY! <3
Zgadzam się :D <3
Haha, monitor pewnie nie jest zbyt smaczny :D Nie idź, zostań :D
Czekolada jest bardzo fotogeniczna haha :D
Dziękuję <3 :)
Zgadzam się, lekko przypomina nutellę, to połączenie jest super :D
Ależ to przepysznie wygląda, uwielbiam Twoje zdjęcia:)
Wygląda obłędnie :) <3 nic nie trzeba dodawać!
Uwielbiam ten krem – tuczący, ale boski :) Ni i połączenie czekolady gorzkiej z mleczną nadaje idealny słodki smak – taki wyważony.
Ożeż ty… patrząc na te smakowite zdjęcia muszę naprzemiennie walczyć ze ślinotokiem i chęcią lizania monitora… Idę stąd xD
Mój ulubiony narkotyk w pożądanej postaci. Czekoladowe love!
Cuuuudo! Chyba wyjadłabym łyżeczką :)
O taak. Kocham czekoladę. :)
Zapraszam na nowy post. https://jaglusia.wordpress.com/2016/07/27/hamburger/