Jesień zbliża się wielkimi krokami, więc powoli radzę przygotowywać się na wszystkie sezonowe pyszności, które nadchodzą. Dziś mam dla Was klasyczny przepis a’la Wilkuchnia czyli kilka składników na krzyż, z których wychodzą szybkie i proste, bezglutenowe, wegańskie knedle na bazie kaszy jaglanej ze śliwkami. Mięciutkie, pyszne, w zdrowszej wersji :) Czas wykorzystać piękne, dojrzałe węgierki, które można teraz dostać na każdym kroku!
Bezglutenowe knedle jaglane ze śliwkami
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana [200 g / 1 szklanka]
► mąka ryżowa [3 kopiaste łyżki + do podsypania ciasta]
► mąka ziemniaczana [3 kopiaste łyżki]
► cukier puder [3 płaskie łyżki]
► cukier wanilinowy [1 łyżka]
► śliwki węgierki [6 sztuk]
Przygotowanie
- Kaszę włożyć do rondelka, zalać wrzątkiem i zostawić na 2-3 minuty. Przelać kaszę na durszlak i przepłukać aż woda płynąca spod kaszy nie była mętna.
- Ponownie włożyć kaszę do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku. Doprowadzić do wrzenia i gdy zacznie się gotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Po upływie 10 minut zdjąć z ognia i zostawić na dodatkowe 5 minut. Zblendować kaszę blenderem ręcznym póki jest ciepła.
- Do kaszy dodać mąkę, cukier puder i cukier wanilinowy. Zagnieść ciasto.
- Śliwki wypłukać, osuszyć i przekroić na połówki wyciągając pestkę.
- Stół podsypać mąką ryżową i całe ciasto podzielić na 14 części.
- Na spłaszczone placuszki ciasta nałożyć połówkę śliwki owinąć ciastem i nadać owalny kształt tworząc knedle.
- Gotować we wrzącej wodzie przez ok. 5 minut aż do wypłynięcia.
- Podawać z cukrem, jogurtem lub (jak w moim przypadku) bułką tartą podsmażoną na maśle z cukrem trzcinowym i cynamonem. Po przygotowaniu bułki na patelni obtaczam w niej knedle i podaję na ciepło.
19 komentarzy
Zrobiłam wczoraj i jestem zachwycona. Ze względu na dietę przeciwzapalną nie mogę jeść glutenu, a kocham knedle, wiec to była dla mnie super propozycja. Knedle szybkie do zrobienia, ja do środka włożyłam całe węgierki, które przepołowiłam, brzegi obtoczyłam w cynamonie i złożyłam. Nie przepadam za zbyt słodkimi rzeczami, więc do ciasta dałam odrobinę wanilii i 2 płaskie łyżki erytrytolu. Łatwo się je lepi i gotuje. Mnie wyszło zdecydowanie więcej sztuk niż widnieje w przepisie, pomimo wkładania całej śliwki. Bardzo dziękuję za przepis i gorąco polecam :)
Czy zamiast kaszy moga byc platki jaglane?
Niestety nie.
czy dobrze zrozumialam ze do ciasta dodaje tylko make ziemniaczana a ryzowa jest tylko do podsypania? czy do ciasta dodaje obie maki a podsypuje dodatkowa maka nieuwzgledniona w liscie skladnikow?
Słuszna uwaga – obie mąki do ciasta i dodatkowa mąka ryżowa do posypania, już zmieniłam na liście składników, dziękuję za zwrócenie uwagi :)
Ale przemiło! Dzięki za komentarz, od razu człowiekowi milej na serduchu :) Cieszę się, że smakowało, teraz będzie sezon truskawkowy, więc spróbuję Twojej wersji :) Mam nadzieję, że reszta przepisów też się spodoba!
Zrobiłam, pycha! Część ze śliwkami, ćzęść z truskawkami a część takich "kopytek". Z podwójnej porcji dla trzech osób jak znalazł. Smak inny od tradycyjnych, ale to nie znaczy, że gorszy
Polecam i będę próbować inne rzeczy z bloga
Aleee pyszności :)
Taaaaaaaaaak <3 Dasz znać jak poszło?
Dzięki :) To nic tylko lepić knedelki :D
Robię w weekend! :)
Świetny przepis – chętnie bym spróbowała takich trochę innych knedli :)
Nawet nie wiesz jak mnie to cieszy :D
lecę po śliwki! od samego patrzenia nabrałam ochoty na knedle *.*
Przygotujesz je spokojnie w pół godzinki :)
Ślinę mam aż po sam pas! Chcę je ;)
Eksperymentowałabym z mąką pszenną :) Niestety w razie użycia mąki bezglutenowej zamiast ryżowej (np. jaglanej) nadal trzeba użyć ziemniaczanej. Pozdrawiam!
Aż zrobiłam się głodna:)
pozdrawiam
Witam, czy można zastąpić mąkę ryżową i ziemniaczaną innym typem mąki? Wygląda bardzo apetycznie i z pewnością wypróbuję przepis :)