Ogórkowa to niezaprzeczalnie jedna z moich ulubionych zup, ale ta wersja – zwłaszcza w jesienne wieczory – jest po prostu idealna. Lekko kwaśna, bardzo kremowa, sycąca tak bardzo, że mała miseczka czy kubek w zupełności wystarczy, by zadowolić każdy głodny brzuszek. W duecie z niskotłuszczowymi plackami ziemniaczanymi po prostu rozkłada na łopatki.
Ogórkowa zupa-krem z serkiem topionym
Drukuj przepisSkładniki
► czysty rosół lub bulion [1 litr]
► ziemniaki [3 średnie sztuki / ok. 250 g]
► ogórki kiszone [5 średnich sztuk + 1/2 szklanki wody z ogórków]
► serek topiony naturalny [100 g]
Przygotowanie
- Rosół lub bulion doprowadzić do wrzenia. Ja użyłam bulionu na bazie moich domowych kostek rosołowych.
- Do gorącego wywaru wrzucić ziemniaki pokrojone w kostkę i gotować do miękkości.
- Gdy ziemniaki będą bardzo miękkie (po ok. 15 minutach) i da się je spokojnie rozgnieść widelcem, dorzucić do zupy starte na tarce o grubych oczkach ogórki razem z 1/2 szklanki kwaśnej ogórkowej wody.
- Gotować kolejne 5 minut, po czym zblendować wszystko na gładko za pomocą blendera ręcznego lub kielichowego
- Do miseczki wrzucić serek topiony, zalać go kilkoma łyżkami ciepłej zupy i rozrobić. Rzadki, kremowy roztwór przelać do zupy cienkim strumieniem i gotować przez kolejne 10 minut na małym ogniu. Serek złagodzi smak, zagęści zupę i nada jej kremową konsystencję.
16 komentarzy
Mam szybkie pytanie czy ser mascarpone zamiast topionego można użyć?
Jasne, tylko obstawiam, że trzeba będzie trochę mocniej doprawić, bo jednak serek ma w sobie trochę soli, a mascarpone jest dość mdły sam w sobie. Pozdrawiam!
gdzie znajde przepis na domowe kostki rosołowe ?
A to dopiero ciekawe :)
ciekawa wersja zupy :) na serku robiłam ze świeżymi ogórkami :)
NIe no! Jesteście niesamowici! Ja ostatnio gotuję z aplikacją http://www.kcalmar.com. Też zdrowo, wiec może posłużą Ci, jako inspiracja? pzdr
brzmi pysznie! idealnie się sprawdzi na jesień :)
Wygląda bardzo pysznie. Idealna propozycja na chłodne dni.
Pozdrawiam serdecznie
ale mi narobiłaś teraz ochoty na zupę ogórkową… idealna na taki jesienny dzień
Cała jesień na wypróbowanie przepisu przed nami <3
Uuu, też brzmi bajecznie, muszę spróbować :D
ale pychotka *O*
ogórkowej w takiej wersji jeszcze nie jadłam! za to robiłam samą zupę serkową- ok 200-300 gram serka topionego na ok 2 litry bulionu, do tego ziemniaczki, marchewka i trochę zieleniny- cudo!
Wygląda przepysznie!
Pozdrawiam i życzę miłego weekendu:)
Ja zawsze robię na warzywnym i wszyscy się zajadają :D Spróbuj z domową kostką warzywną, są super <3
To koniecznie wpadaj częściej, zawsze miło Cię tu gościć :D
Ja rzadko jadam ogórkową – może dlatego, że na bulionie warzywnym nie jest aż tak dobra,
PS Ale mnie tu dawno nie było!