To jeden z tych przepisów, który jest zaskakująco dobry. Przepis wydaje się zwykły, nie dodawałam też mnóstwa przypraw nie chcąc zabijać smaku łososia – strzał w dziesiątkę. Bardzo intensywne w smaku placuszki są konkretne i pożywne – kilka sztuk spokojnie wystarczy, żeby zaspokoić głód. Świetne do pudełka na wynos :)
Placuszki z kaszy jaglanej z wędzonym łososiem
Drukuj przepisSkładniki
► kasza jaglana sucha [180 g / 1 szklanka]
► jajka [2 sztuki]
► łosoś wędzony [100 g]
► świeży koperek [1/2 pęczka]
Dodatkowo
► sól [1 płaska łyżeczka]
► pieprz czarny mielony [duża szczypta]
► olej do smażenia [mniej więcej 1 łyżka]
Przygotowanie
- Kaszę jaglaną przesypać do rondelka i zalać wrzątkiem. Po 2-3 minutach przełożyć kaszę na drobne sito i wypłukać całą mętną wodę.
- Ponownie włożyć kaszę do garnka i zalać 2 szklankami wrzątku. Doprowadzić do wrzenia i gdy zacznie się gotować, przykryć i zmniejszyć ogień. Po upływie 10 minut zdjąć z ognia i zostawić na dodatkowe 5 minut. Zblendować kaszę blenderem ręcznym póki jest ciepła.
- Kaszę lekko przestudzić, wbić do niej jajka, przyprawy i porządnie wymieszać.
- Na koniec dodać pokrojonego w małą kostkę łososia i posiekany koperek.
- Smażyć na złoto z obu stron na małej ilości oleju, odsączyć na ręczniku papierowym i podawać z jogurtem naturalnym, dodatkowym koperkiem i świeżym sokiem z cytryny.
11 komentarzy
Właśnie zrobiłam dla siebie i dzieci, super! Zajadają aż miło, bardzo smaczne.
Hej :) a łosoś wędzony na zimno czy na gorąco? Czy to bez znaczenia? :)
Bez znaczenia :)
Dzisiaj robię je na obiad.?
czy zamiast łosocia wedzonego mozna uzyc surowego?
Nie próbowałam, myślę, że efekt i w konsystencji i w smaku nie będzie taki sam
Powiem szczerze, że nie próbowałam, na pewno piekłabym w natłuszczonej z blaszce jeśli już :)
A mozna je upiec ?
Bardzo smaczne ☺polecam ☺samo zdrowie ☺☺☺
łosoś łosoś, pewnie kiedyś jeszcze skosztuję bo bardzo lubiłam choć obecnie mięsa w mojej diecie brak.
Ale takie jaglane kotleciki robiłam już i są pyszne również z innym dodatkami takimi jak pieczarki, czosnek, czy pietruszka więc jakoś przeżyję bez łososia:)
Uwielbiam takie propozycje :)