Jeśli macie dostęp do sera halloumi, spróbowanie tych burgerów jest punktem obowiązkowym! Ciężko mi opisać jak smakują, ale na pewno można nabrać niejednego mięsożerce. Mają chrupiąco-soczystą konsystencję, są banalnie proste w przygotowaniu i znikają w tempie ekspresowym :)
Burgery z halloumi
Drukuj przepisSkładniki
► halloumi [225 g / 1 kostka]
► suszone pomidory z oleju [100 g / 5 sztuk]
► jajka [2 sztuki]
► bułka tarta [55 g / 1/2 szklanki]
Dodatkowo
► czosnek granulowany [1/2 łyżeczki]
► pieprz mielony [szczypta]
► olej do smażenia
Przygotowanie
- Halloumi zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
- Do sera dodać odsączone i drobno posiekane pomidory, wlać roztrzepane jajka, doprawić czosnkiem i pieprzem.
- Na koniec dodać bułkę tartą, porządnie wymieszać, uformować 5 burgerów.
- Na patelni rozgrzać ok. 2 łyżki oleju.
- Smażyć burgery na średnim ogniu przez 2-3 minuty z każdej strony.
15 komentarzy
Czy mogę spytać z czym podałaś tego burgera na głównym zdjęciu? Nie mogę dopatrzeć się warstw powyżej burgera, a wygląda mega smacznie! :)
Hej;) myślisz że wyjdą w piecu? Jeśli tak-jaki czas
i temperaturę pieczeniaa proponujesz? :)
Myślę, że mogą wyjść na mocno rozgrzanej blaszce. Dałabym na 180 stopni, ok 10-15 minut, chociaż tutaj strzelam, bo niestety sama nie próbowałam ich piec :(
Super, bardzo się cieszę! Chętnie przyjmę wszystkie zdjęcia haha :D
Zrobiłam wczoraj i wyszły genialne, będę je częściej robić!! :)
i prosto :D
Dzięki <3
Smacznie! :-)
Moim zdaniem przy burgerach smażony się nie umywa niestety :D Można nawet potraktować jak kotlety bez buły :)
Powodzenia! Czekam na efekty :D Chętnie się dowiem jak wyjdą bez glutenu :)
Świetny sposób na ser halloumi, z moim chłopakiem mieliśmy pomysł jak go "ugryźć" i koniec, końców zrobiliśmy po prostu smażony
Dziękuję za podpowiedź, w czwartek zrobię :)
Myślę, że jak najbardziej :) tylko dodawałabym stopniowo, być może będzie potrzebne mniej mąki niż bułki tartej.
Mogę zamiast tartej bułki dodać mąki kukurydzianej? Burgery wyglądają zachęcająco ale wolałabym zrobić je bez glutenu :)
Brzmi kusząco :)