Tajska zupa krem z batatów i marchewki
Aksamitna, kremowa i intensywnie pomarańczowa zupa krem z mleczkiem kokosowym i masłem orzechowym. Niebo w gębie! Połączenie batatów, marchewki i aromatycznych przypraw tworzy perfekcyjną, jesienną zupę. Słodkie mleczko kokosowe w duecie z czerwoną pastą curry to prawdziwy majstersztyk! Nie pomijajcie w tym przepisie masła orzechowego, naprawdę nadaje zupie niezwykły posmak. Polecam dla wszystkich wielbicieli rozgrzewających, kremowych zup i ciekawych połączeń smakowych :)
Z czym podawać?
Zupa wspaniale będzie smakować z kleksem kokosowego jogurtu, szczyptą chili i listkami świeżej kolendry. Do wykończenia zupy świetnie sprawdzi się świeży sok z cytryny lub limonki. Ja dodałam też klasyczne grzanki czosnkowe, ale można tu szaleć do woli. Idealne będą też prażone orzechy – nerkowce, ziemne lub piniowe. Sprawdzą się nawet prażone pestki dyni czy słonecznika. Jeśli jesteśmy bardzo głodni, śmiało można podać zupę z ryżem lub makaronem ryżowym, będzie dużo bardziej sycąca!
Co zrobić, gdy nie mam pasty curry?
Czerwona pasta curry jest dostępna w większych marketach, znajdziecie ją na dziale z żywnością orientalną lub czasem ze zdrową żywnością w małych słoiczkach i saszetkach. Jeśli jednak nie macie pod ręką takiej pasty, a chcecie wykonać ten przepis, polecam zamiast pasty dodać do zupy taką kombinację przypraw: mielona kolendra, mielony kmin rzymski, słodką i ostrą paprykę. Każdej z wymienionych przypraw dodałabym ok. pół łyżeczki. Do tego 1 posiekany ząbek czosnku i 1 łyżeczkę posiekanego, świeżego imbiru. Na koniec szczypta mielonego pieprzu. Oczywiście, smak nie będzie identyczny, ale finalna zupa na pewno będzie równie aromatyczna i smaczna :)
Przepis inspirowany: Cupful of Kale
Tajska zupa krem z batatów i marchewki
Drukuj przepisSkładniki
► cebula [ok. 100 g / 1 średnia sztuka]
► olej rzepakowy lub kokosowy [10 g / 1 łyżka]
► bataty [ok. 300 g / 1 średnia sztuka]
► marchewki [ok. 500 g / 5 średnich sztuk]
► mleczko kokosowe [400 g / 1 puszka]
► czerwona pasta curry [1 łyżka lub więcej do smaku]
► masło orzechowe [ok. 50 g / 2 łyżki]
Dodatkowo:
► sól do smaku
Przygotowanie
- Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na oleju.
- Gdy cebula się smaży obrać i pokroić bataty i marchewkę.
- Bataty, marchew i podsmażoną cebulę przełożyć do garnka, dodać mleczko kokosowe, taką samą ilość (400 ml) wody (najwygodniej odmierzyć pustą puszką po mleczku), masło orzechowe i pastę curry.
- Gotować pod przykryciem na średnim ogniu do miękkości warzyw (u mnie to było ok. 30 minut).
- Gdy warzywa będą całkowicie miękkie, zmiksować zupę na gładki krem. W zależności od pożądanej konsystencji, można dodać więcej wody.
- Doprawić do smaku solą i ewentualnie większą ilością pasty curry.
Smacznego!
8 komentarzy
Wykorzystałam ten przepis kilkukrotnie i jak zwykle jestem zachwycona tą zupą! 🙂
Smaczna, lekko słodka. Zasmakowała nawet osobie mocno konserwatywnej w kuchni.
Dziś pierwszy raz u Ciebie! Zaczęłam od tej zupy (super!) i zostaję! :) Pozdrawiam!
Cieszę się bardzo i oczywiście zapraszam częściej :)
Witam. Co można podać zamiast mleka kokosowego? Mam nietolerancję kokosika i jego przetworow😉. Pozdrawiam.
Można dodać zwykłą śmietankę :)
Czy można pastę z curry zastąpić przyprawą curry? Bo mam wszystkie składniki poza tym jednym ?
Można :)