Domowe lody sernikowe! Moja nowa wakacyjna obsesja :) Są wspaniałe, kremowe, delikatnie kwaśne od twarogu, nie przesłodzone, po prostu idealne! Podane ze świeżymi owocami, czekoladą czy ciasteczkami smakują jak kwintesencja lata. Choć są przepyszne, jak zwykle u mnie, składają się tylko z kilku składników, nie wymagają ani dużo czasu, ani dużo pracy, ani nawet maszyny do lodów. Nie trzeba nad nimi stać, nie trzeba ich regularnie mieszać. Dodatkowo, nie zawierają surowych jajek, są całkowicie bezpieczne i całkowicie przepyszne.
Jakiego twarogu użyć do lodów?
Do tego przepisu polecam użycie twarogu z wiaderka. Ponieważ jest delikatny i porządnie zmielony, zapewni nam idealną konsystencję lodów. Dzięki temu zrobimy lody szybko, sprawnie i bez żadnych grudek. Przy wybieraniu dobrego twarogu spójrzcie na skład – powinien być jak najkrótszy. Co najważniejsze, twaróg powinien mieć porządną ilość tłuszczu, polecam te ok. 20%. Dzięki temu lody będą naprawdę kremowe, gładkie. Duża zawartość tłuszczu zapewnia nas też, że podczas mrożenia nie pojawi się wiele kryształków lodu. Jeśli nie macie dostępu do dobrego twarogu w wiaderku o wysokiej zawartości tłuszczu, można podmienić na serek mascarpone.
Lody sernikowe
Drukuj przepisSkładniki
► śmietanka 30% [400 g]
► twaróg sernikowy [200 g]
► mleko skondensowane słodzone [200 g]
Dodatkowo:
► ekstrakt waniliowy lub ziarenka świeżej wanilii
Przygotowanie
- Twaróg utrzeć z mlekiem skondensowanym do całkowitego połączenia składników.
- Opcjonalnie, na tym etapie można dodać ekstrakt waniliowy lub nasionka wydobyte ze świeżej laski wanilii. Aby wydobyć nasionka, wystarczy przeciąć laskę wanilii wzdłuż i zebrać nasionka, przejeżdżając po wnętrzu ostrzem noża.
- Śmietankę ubić na sztywno i delikatnie połączyć z przygotowaną wcześniej masą twarogową.
- Przelać do pojemnika o pojemności ok. 2 litrów (najlepiej, aby był zamykany) i wstawić do zamrażalnika. Jeśli nie chcecie przygotowywać lodów w plastikowym pojemniku, można też przelać masę do metalowej foremki do babki.
- W zależności od mocy chłodzenia Waszej zamrażarki, lody mogą być gotowe już po godzinie. Zwykle po 2-3 godzinach są już całkowicie zmrożone i można nakładać :)
- Polecam podawać z letnimi, świeżymi owocami, sosem czekoladowym, pokruszonymi ciasteczkami itp.
Smacznego!
25 komentarzy
Lody są pyszne, ale czy można zrobić je mniej słodkie?
Np dać mniej mleczka skondensowanego i dodać do tego jogurt naturalny? pół mleczka i np pół jogurtu?
Myślę, że możnaby spróbować zastąpić połowę mleka większą ilością twarożku. :)
Ciekawy przepis, bardzo bym chciala przetestować, ale nie mam dostępu do twarogu :( cos ala serek wiejski sie nada? jeśli nie, to czym mogłabym zastąpić twaróg? Pozdrawiam gorąco!
Czy lody brzoskwiniowe mają szansę na powodzenie? Myślałam o zmiksowaniu dojrzałych brzoskwini i dodaniu ich do bitej śmietany i mleka skondensowanego.
Zrobiłabym masę tak jak w przepisie i potem ewentualnie dodała mus brzoskwiniowy :) Można próbować
Pomyliłam się przy zakupach i kupiłam 400 ml mleka skondensowanego i 200 ml śmietanki zamiast 200 ml mleka i 400 ml śmietanki. Czy wyjdą mi z tego lody? Czy nie warto ryzykować?
Wczoraj zrobiłam. Jestem zachwycona. Lody robi się szybko i nie są pracochłonne. Przy tym skład super bo kupne lody pod tym względem to tragedia. Woda się nie wytracila. mają fajna konsystencję. Zrobiłam 2 wersje: jedną taką jak tutaj, a do drogiem dodałam zblendowane truskawki. Oba smaki są super. Dziękuję za przepis! Lato w tym roku będzie sernikowe ?
Kolejny przetestowany przepis i kolejny zachwyt! Dodam, że nie przeszkodził nawet brak mleka, które zastąpiłam rozpuszczoną masą krówkową (miałam akurat pod ręką), wyszła super sernikowo-krówkowa wersja :D Pozdrawiam!
Czad :D Dziękuję za informację, nie próbowałam nigdy z krówką :)
Wyglądają super. Niestety to bomba kaloryczna. ?
Niesamowicie mi miło, bardzo się cieszę! Smacznego lata w takim razie :)
Witam, czy można mleko skondensowane zastąpić mlekiem kokosowym ?
Niestety to raczej nie wyjdzie ;(
A czy przed mrozeniem można do lodów dodać kawałki czekolady, orzechy? I czy można z nich zrobić moje ulubione czekoladowe? Pozdrawiam
Jasne, można je modyfikować po swojemu. Jeśli lubisz czekoladowe to polecam podać z syropem czekoladowym, wtedy ten sernikowy smak naprawdę się wybija :D
Ale narobiłaś mi smaka! Jutro działam ?
Cała przyjemność po mojej stronie :D Daj znać jak wyszły :)
Super
Dzięki :)
Ale mi tu pyszności zaproponowalas. W poniedziałek lecę do splepu i będę próbować :) Dzięki
Daj znać koniecznie czy smakowało :)
Czy jest jakakolwiek opcja na wersję wegańską tych lodów? Czy da się tak pozastępować składniki? Alergia na BMK jest okrutna :(
Raczej nie widzę takiej możliwości, wszystkie składniki są pochodzenia zwierzęcego :( Trzeba by wszystko zastąpić :(
Pomyliłam się przy zakupach i kupiłam 400 ml mleka skondensowanego i 200 ml śmietanki zamiast 200 ml mleka i 400 ml śmietanki. Czy wyjdą mi z tego lody? Czy nie warto ryzykować?
Zrób z połowy porcji