Kabanosy w cieście to świetna przekąska, która na imprezach znika w kilka chwil. Dziś wersja z ciastem preclowym – miękkim, sprężystym, o pięknym, złotym kolorze. To ciasto drożdżowe, które przed pieczeniem wrzucamy do ,,kąpieli” w sodzie oczyszczonej. Ten zabieg zmienia zupełnie konsystencję ciasta, które staje się niesamowicie elastyczne, a w piekarniku zyskuje wspaniałą skórkę. W to samo ciasto możecie także zawinąć parówki czy wege kiełbaski. Nasza ulubiona wersja to posypane lekko gruboziarnistą solą, ale sezam i mak też znakomicie się tu sprawdzą.
Kabanosy w cieście preclowym
Drukuj przepisSkładniki
► kabanosy [8-10 sztuk, u mnie 8 sztuk o długości 20 cm – przeciętych na pół]
► mąka pszenna [250 g]
► drożdże suszone [3,5 g / 1/2 saszetki]
► cukier [1 łyżeczka]
► jajko [1 sztuka]
► soda oczyszczona [2 czubate łyżki]
Dodatkowo:
► ciepła woda [165 ml / 2/3 szklanki] + woda do gotowania
► sól [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Do dużej miski wlać 165 ml ciepłej wody, dodać cukier i drożdże, zamieszać, aby składniki się rozpuściły. Dosypać mąkę wymieszaną z solą i zagnieść ciasto (polecam wyrabiać ciasto za pomocą miksera ze spiralkami do ciasta drożdżowego, można też ręcznie).
- Gdy ciasto będzie zwarte, przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać przez ok. 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne.
- Przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na minimum godzinę.
- Po godzinie, ponownie zagnieść ciasto przez 2-3 minuty na blacie podsypanym mąką. Ciasto podzielić na tyle kawałków, ile mamy kabanosów (u mnie 16) i z każdej części uformować wałek, który następnie należy owinąć wokół kabanosa. Długość wałeczka z ciasta powinna być dwukrotnie większa niż długość kabanosa.
- Po przygotowaniu wszystkich kabanosów, do garnka wlać 6 szklanek wrzątku i dodać 2 łyżki sody oczyszczonej. Zagotować. W międzyczasie rozgrzać piekarnik do 200 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- Wrzucać kabanosy w cieście, po kilka sztuk na raz i gotować każdą partię przez 30 sekund.
- Obgotowane i odsączone kabanosy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i (opcjonalnie) posypać gruboziarnistą solą, sezamem lub makiem.
- Piec w 200 stopniach przez 10-12 minut, lub do intensywnie złotej skórki.
Smacznego!