Mogę śmiało stwierdzić, że to moje wymarzone ciasteczka owsiane. Nie zliczę ile razy piekłam ciacha owsiane szukając odpowiedniej konsystencji i zawsze wychodziły zbyt twarde. Te są moim zdaniem idealne – o kruchych brzegach i bajecznie mięciutkim wnętrzu. Ponieważ przepis jest bazowy, można w nieskończoność wymieniać dodatki i komponować swoje ulubione wersje smakowe. Co więcej, ciastka są niesamowicie sycące, więc świetnie nadadzą się do śniadaniowego pudełka. Znalazłam przepis, do którego będę stale wracać i mam nadzieję, że spełni też Wasze oczekiwania :)
Wymarzone ciasteczka owsiane
Drukuj przepisSkładniki
► płatki owsiane [150 g / 1 i 1/2 szklanki]
► mąka pszenna [80 g / 6 łyżek]
► mąka ziemniaczana [20 g / 1 łyżka]
► proszek do pieczenia [1 łyżeczka]
► brązowy cukier [100 g / 1/2 szklanki]
► masło [100 g / 1/2 kostki]
► jajko [1 sztuka]
Dodatkowo
► ulubione bakalie, orzechy, kawałki czekolady itp.
Przygotowanie
- Masło i jajko do tego przepisu powinny być w temperaturze pokojowej. Należy wyjąć je z lodówki przynajmniej godzinę przed rozpoczęciem pieczenia.
- Nagrzać piekarnik do 180 stopni (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- W misce wymieszać obie mąki, płatki owsiane, proszek do pieczenia. W tym momencie można opcjonalnie dodać szczyptę soli, jeśli lubicie równowagę w deserach, a także ulubione przyprawy np. przyprawę korzenną czy sam cynamon.
- W osobnej misce utrzeć miękkie masło z cukrem. Wbić jajko i wymieszać do połączenia.
- Dobrze wymieszać składniki suche z mokrymi, pod koniec dodać ulubione bakalie czy inne dodatki (opcjonalnie :)). Jeśli masa będzie zbyt sucha, dodać 1-2 łyżki zimnej wody i wymieszać (suchość ciasta zależy od stopnia miękkości masła).
- Na blaszce wyłożoną papierem do pieczenia uformować ciasteczka. Ja do wykładania używam łyżki do lodów, aby wszystkie ciastka miały jednakową wielkość, ale jeśli nie macie lub nie chcecie używać takiego gadżetu, czubate łyżki ciasta powinny dać nam 12 równych ciasteczek. Ciastka podczas pieczenia trochę się rozejdą, więc radziłabym piec na dwa razy, po 6 sztuk na blaszce.
- Piec w 180 stopniach przez 10-12 minut. Studzić na kratce. Można przechowywać w szczelnie zamkniętym opakowaniu przez ok.5 dni.
Notatki
Ilość cukru można zmniejszyć o połowę, zależnie od preferencji. Można także podmienić cukier na inny, sypki zamiennik np. ksylitol. | Ciasteczka twardnieją po wystudzeniu, nie przejmujcie się, jeśli wydają się zbyt miękkie po wyjęciu z pieca.
Przepis inspirowany: Real Food with Jessica
28 komentarzy
Dzień dobry:) jeśli zamiast cukru dajemy miód, a tak chce zrobić :) to miód w którym momencie powinniśmy dodać?
Będę wdzięczna za informacje.
Z pozdrowieniami!
Genialny przepis! Ciateczka wyszły idealnie.:-)
Kocham te ciasteczka! Zamieniam mąkę pszenną na mieszankę bezglutenową by były przyjazne mężowemu brzuszkowi i zawsze zachwycają. Bardzo dziękuję za wspaniały przepis!
Wyszły przepyszne!
Zrobiłam je w wersji nieco bardziej zdrowej, tj. dałam makę owianą, erytrytol zamiast cukru, ale masło jak najbardziej zostało :D wyszły bardzo smaczne, a kaloryczność trochę obcięta jeśli ktoś zwraca na to uwagę :)
a można bez cukru?? bi jestem takim typem ze dla mnie prawie wszystko jest tak naturalnie slodkie, że cukier psuje mi smak ?
Nie próbowałam ich piec bez cukru niestety.
Najlepsze ciasteczka owsiane jakie robiłam a tez szukałam tego jedynego przepisu. Zostaję przy tym.
Z dodatkiem gorzkiej czekolady, orzechów laskowych i migdałów – mistrzostwo świata !!! Dzięki ❤️
Dziękuję! I cieszę się, że przepis się sprawdził. Smacznego! :)
Wlasnie zrobilam ciasteczka wedlug tego przepisu i wyszly przepyszne, dodalam jeszcze dla zapachu suszonych jablek zmielonych na proszek, dziekuje za pomysl na pyszne ciasteczka :)
Dziękuję za świetny przepis! Myślałam, że ciasteczka owsiane po prostu muszą być twarde, a okazało się, że mogą być miękkie w środku! Pyszne, dość słodkie, ale to już kwestia gustu, no i można zmieniać dodatki, dzięki temu za każdym razem mogą być trochę inne. Polecam, polecam, polecam!
Cieszę się bardzo! Ja też myślałam, że jak owsiane to twarde i chrupiące, póki nie zaczęłam eksperymentować z różnymi przepisami. Ilosć cukru można oczywiście zmienić pod swój gust :)
Piekłam je już kilkukrotnie,za 1 razem zgodnie z przepisem i wyszły twarde. Później zamieniłam cukier na miód i zmniejszyłam ilość o połowę, masło na olej kokosowy (roztopiony), zmniejszyłam ilość mąki i zamieniłam na owsianą. Daję dużo bakalii: orzechy,żurawinę, migdały, len itp. Teraz są fit, bezglutenowe i PRZEPYSZNE. Dziękuję za inspirację:))
Świetnie, że pozmieniałaś składniki po swojemu, o to chodzi w gotowaniu :)
Witam, ile można dodać bakalii żeby nie przedobrzyć? Pół szklanki? Więcej? Z góry dziękuję za przepis, właśnie ciasteczka owsiane chodzą za mną od dłuższego czasu… :)
Dziekuje za ten przepis – pyszne.Zrobilam w wersji z zurawina i siemieniem lnianym.
Super :) Dziękuję za wykorzystanie przepisu. Smacznego!
Właśnie je upiekłam, są pyszne! :) zapisuję i na pewno kiedyś jeszcze zrobię.
Super! Dziękuję za wykorzystanie przepisu :)
Jest to pierwszy przepis z Twojego bloga który wypróbowałam i jestem zachwycona ❤️ ciasteczka wyszły pyszne, dokładnie tak jak opisałaś – chrupiące na brzegach i mięciutkie w środku. Pycha!
W najbliższym tygodniu zrobię schab w sosie musztardowym ?
Właśnie się nimi zajadam, co prawda nie miałam mąki ziemniaczanej i zwiększyłam mąkę pszenną, ale i tak są pyszne. Chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku. Polecm :-*
Super! Smacznego i bardzo dziękuję za przetestowanie przepisu :)
Raczej do fit nie należą – pół kostki masła, pół szklanki cukru?
Skąd pomysł, że mają być fit? :)
Pyszne!! Jakie szybkie, składniki które są zawsze w domu :)
O to właśnie chodziło :) Smacznego i dziękuję :)
Czy zamiast cukru brązowego można dać miód? ?
Nie próbowałam, ale można zaryzykować. Przy wymianie składników suchych na mokre trzeba jedynie obserwować i ewentualnie dodać mąki/wody w zależności od ostatecznej konsystencji.