Gyros to jedna z tych potraw, które nigdy nie przestaną być popularne. Aromatyczne kawałki mięsa sprawdzają się świetnie w towarzystwie ryżu, we wrapie, kanapce, sałatce, na co dzień i na imprezach. Razem z marką Kamis przygotowaliśmy dla Was rewelacyjną, wegetariańską alternatywę, którą możecie wykorzystać dokładnie w ten sam sposób. Idealny, chrupiący zamiennik kawałków mięsa to pieczony kalafior, który dzięki mieszance przypraw do gyrosa nabiera zupełnie nowego charakteru! Koniecznie spróbujcie tego przepisu latem, kiedy kalafior jest najświeższy i najsmaczniejszy :)
Pieczony gyros z kalafiora
Drukuj przepisSkładniki
► kalafior [1 średnia sztuka]
► mąka pszenna lub ryżowa [ok. 130 g / 1 szklanka]
► mleko [250 ml / 1 szklanka]
► olej [2-3 łyżki]
Dodatkowo
► woda [125 ml / 1/2 szklanki]
► sól [szczypta]
► KAMIS przyprawa do gyrosa w dużym opakowaniu [2-3 płaskie łyżeczki]
Przygotowanie
- W misce wymieszać mąkę, mleko, wodę i przyprawy na gładką, naleśnikową masę.
- Kalafiora umyć, oczyścić z liści i podzielić na różyczki.
- Osuszone kawałki kalafiora obtoczyć w przygotowanej wcześniej masie, strzepnąć nadmiar ciasta o ściankę miski i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (tak, aby leżały w jednej warstwie).
- Piec w 225 stopniach przez 25 minut.
- W osobnej miseczce wymieszać olej i przyprawę gyros. Pokryć upieczone kawałki kalafiora, wymieszać i zapiec przez kolejne 10 minut.
- Podawać na gorąco lub zimno, w sałatce, kanapce, wrapie i jak tylko lubicie :)
6 komentarzy
Czy do ciasta dodać przyprawę gyros?
zastanawiam się czy w przypadku kalafiora mrożonego należy go najpierw ugotować lub rozmrozić?
Zdecydowanie. Można zblanszować 2-3 minuty we wrzątku i wtedy zapiec :)
Takiego gyrosa z kalafiora jeszcze nie próbowaliśmy ??
Super pomysł na wege obiad, na pewno wypróbuję ?
Piec z termoobiegiem czy góra dół?