Irlandzki chleb na sodzie to idealna opcja dla opornych w kwestii pieczenia chleba – na przykład dla mnie. Przyznam bez bicia, że nigdy nie byłam w tym dobra. Wiem, że wielu moich czytelników też opornie podchodziło do domowego pieczywa i pierwsze swoje bułki piekło z przepisu na wielofukcyjne ciasto z 2 składników. Jeśli macie ochotę rozpocząć przygodę z domowym chlebem, bardzo polecam ten przepis! Irlandzki bochenek jest tak prosty, że nie może się nie udać :) Do tego nie wymaga wyrastania, więc całość robi się szybko i sprawnie. Jest pyszny, sycący no i satysfakcja nieziemska. Mam nadzieję, że i u Was zagości w ten weekend :)
Prosty irlandzki chleb na sodzie
Drukuj przepisSkładniki
► mąka pszenna [500 g białej lub 250 białej i 250 g pełnoziarnistej]
► zimne masło [30 g]
► soda oczyszczona [1 łyżeczka]
► maślanka lub kefir [400 g]
► jajko [1 sztuka]
Dodatkowo:
► sól [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Mąkę wymieszać z sodą i solą. Dodać zimne masło i rozetrzeć palcami z mąką, aż znikną duże grudki masła.
- W osobnym naczyniu wymieszać roztrzepane jajko z maślanką/kefirem.
- Połączyć składniki suche z mokrymi.
- Wymieszać dłońmi i szybko zagnieść ciasto. Ciasto na chleb sodowy nie powinno być mocno wyrobione, im mniej wyrabiania, tym lżejsze ciasto. Powiedziałabym nawet, że powinno być niedbale zagniecione, tyle tylko, żeby można je było uformować w kulę.
- Przełożyć na papier do pieczenia, naciąć nożem krzyżyk na środku, a wierzch posmarować roztrzepanym jajkiem lub resztką masy jajeczno-maślankowej, którą dodaliśmy do ciasta (zebrać z dna miski).
- Piec przez 50-60 minut w 200 stopniach (kiedy skórka za bardzo się zarumieni, można przykryć ją folią aluminiową do końca pieczenia).
4 komentarze
Wyszedł Idealny :) a można posypać go czarnuszką ?
Cieszę się bardzo! Oczywiście, śmiało :) Jeśli ziarenka będą się palić podczas pieczenia, chleb można przykryć folią aluminiową, aby skórka nie nabierała już koloru i dopiec w ten sposób.
Dodalam jogurt zwykly bez laktozy. Czekam na efekt – chlebek w piekarniku
Czy do irlandzkiego chleba można dać jogurt grecki? Czy koniecznie musi być kefir lub maślanka?