Klasyczny makaron alfredo to moja słabość! Makaron z kurczakiem zanurzony w morzu masła i śmietany, posypany górą sera… Właśnie dlatego przygotowuję go od święta, bo istnieje duże ryzyko, że porcja na 6 osób w tajemniczych okolicznościach znika w jeden wieczór :D Tę codzienną wersję makaronu alfredo przygotowuję na mleku, a sos wychodzi równie pyszny i kremowy. Nie może zabraknąć dużej ilości pieprzu i odrobiny permezanu! Ten delikatny sos współgra genialnie ze wszystkimi zielonymi warzywami, więc ideanie odnajdzie się w towarzystwie szparagów, brokuła czy szpinaku. Kurczaka można podmienić na boczek lub suszone pomidory. Jednym słowem – to idealny przepis do eksperymentów makaronowych, inny niż oklepany sos pomidorowy :)
Lekki makaron alfredo z kurczakiem
Drukuj przepisSkładniki
► makaron [300 g]
► pierś z kurczaka [500 g]
► mleko [375 g / 1,5 szklanki]
► olej [2 łyżki]
► mąka [2 łyżki]
► tarty parmezan [3 łyżki]
Dodatkowo
► sól i pieprz [do smaku]
► czosnek granulowany [1 łyżeczka]
Przygotowanie
- Kurczaka oczyścić i pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem i czosnkiem i przesmażyć na oleju.
- Gdy kurczak będzie całkowicie usmażony, oprószyć go mąką, wymieszać i zalać mlekiem.
- Gotować na średnim ogniu mieszając, aż sos zacznie gęstnieć.
- W międzyczasie ugotować makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Na patelnie z sosem dodać gotowy makaron, wymieszać, całość posypać parmezanem i doprawić do smaku.
6 komentarzy
Czy wyjdzie z napojem roślinnym zamiast mlekiem?
Makaron w morzu masła i śmietany A w przepisie olej i mleko?
Coś pysznego, szybkiego i zdrowego ???kocham takie przepisy ?
Z całego serca dziękuję! <3
Dawno u Ciebie nie byłem, a tutaj takie piękne zmiany zaszły! <3 Przepiękna jest ta nowa strona, zdjęcia i w ogóle wszystko! :D
Bardzo dziękuję! Od Ciebie to zawsze komplement x2 :D