Jeśli kiedykolwiek próbowaliście robić naleśniki bezglutenowe, wiecie pewnie, że czasem to nierówna walka. Przeróżne mąki lubią sprawiać przeróżne problemy i do tej pory bardzo mało kombinacji było w stanie mnie zachwycić – poza tym przepisem. Są cieniutkie jak francuskie crepes, delikatne, nie łamią się, nie pachną kaszą, chrupią na brzegach, zupełnie szczerze – ciężko je odróżnić od tych pszennych. Moja ulubiona wariacja to ta z mąką ryżową, ale z jaglaną i kukurydzianą też wychodzą świetne!
Idealne naleśniki bezglutenowe
Drukuj przepisSkładniki
► mąka (ryżowa, kukurydziana lub jaglana)[1/2 szklanki]
► mąka ziemniaczana [1/2 szklanki]
► jajka [2 sztuki]
► mleko [1/2 szklanki]
► olej rzepakowy [1 łyżka]
Dodatkowo
► woda [1/2 szklanki]
► sól [mała szczypta]
Przygotowanie
- Zmieszać wszystkie składniki w dużej misce za pomocą trzepaczki/rózgi na gładkie ciasto bez grudek. Ciasto powinno być raczej rzadkie.
- Smażyć na dobrze rozgrzanej, suchej patelni, do złotego koloru z każdej strony (ok. 2 minuty). Pomiędzy smażeniem kolejnych składników, mieszać ciasto – cięższe mąki bezglutenowe lubią opadać na dno miski.
93 komentarze
Zwykłe mleko zastępuję ryżowym, podwajam porcję i daję jeszcze jedno jajko, wychodzą super! Póki co z bezglutenowych najlepsze, które próbowałam zrobić.
A ja nie dodaję jajek (bo nam alergię) i wychodzą rewelacyjne!! Reszta bez zmian. Także idealne w wersji weganskiej 😁 Najlepszy przepis!
Przepis super prosty w przygotowaniu . Polecam
Czym mogę zastąpić jajka? Syn nie może jadać jajek, mleka.
Czym mogę zastąpić jajka? Syn nie może jadać jajek, mleka ani pszenicy.
Rewelacyjne, to moje pierwsze bezglutenowe naleśniki i są po prostu pyszne. Dodatkowo dodaje do nich szpinak i robienie je na domowym napoju migdałowym. Niebo w gębie na talerzu. Dziękuję za przepis 😊
Rewelacyjne, to moje pierwsze bezglutenowe naleśniki i są po prostu pyszne. Dodatkowo dodaje do nich szpinak i robienie je na domowym mleku migdałowym. Niebo w gębie na talerzu. Dziękuję za przepis 😊
Naleśniki przepyszne, równie smaczne jak te, które do tej pory robiłam z przepisu gdzie daje mąkę ryżowa, owsiana bezglutenowa i ziemniaczana. Ponieważ zabrakło mi dziś mąki owsianej bezglutenowej wykorzystałam ten przepis i naprawdę naleśniki wychodzą pyszne. Mój bezglutenowy trzylatek nie może się najeść…😉
Mi te naleśniki wyszły sztywne, mało elastyczne.. ogólnie nic specjalnego. Na drugi dzień to już w ogóle masakra. Do wyrzucenia. Twarde i zbite
Zrobiłam z mąką kukurydzianą i wyszły przepyszne! Nie da się odróżnić od klasycznych naleśników, uwielbiam.
Zapisuję przepis i z pewnością jeszcze nie raz do nich wrócę :)
Testowałam wiwlw przepisów na bezglutenowe naleśniki i wszystkie smakowały jak karton. Za to ten przepis to absolutne mistrzostwo! Naleśniki są przepyszne! :)
Próbowałam z różnymi mąkami i wychodziły przepyszne 😋 Ulubione
Tym razem zdecydowałam się na kokosową. Błe 🤢 Nie próbujcie w domu.
Nie dość, że z ciasta zrobił się kit i za nic nie można go było rozprowadzić na patelni, to po rozrzedzeniu pryskało, robiły się dziury i za Chiny nie chciały się porządnie upiec.
Okropne, czy wszystkie naleśniki bezglutenowe tak będą smakowały, łamią się i są mega suche. Nie rozumiem zachwytu.
Koniec z naleśnikami tylko dla mojej bandy nalesnikozerców, od dziś jem z nimi🙂 świetne zarówno same jak i do krokietów. Robiłam z mąką kukurydzianą i z ryżową. Dziękuję za ten przepis, jest mega, wszystkim smakowały.
Gdzie mogę kupić mąkę (nie skrobię) ziemniaczaną
Robię po raz kolejny. Zawsze wychodzą. Idealne do krokietów 🥰 jak i na słodko
Dzięki za przepis
Czy zamiast całego jajka mogę dać samo białko?
Świetny przepis! Dałam z 8 szt. jajek przepiórczych (bo takie używam dla córki), mleko migdałowe i pomieszałam pół na pół m. kukurydzianą z ziemniaczaną. Reszta na oko :)
Naleśniki bardzo smaczne, wykonaniu poste nieamowcie szybko je się robi. Wielkie brawa jesteś super. Dzięki jeszcze raz dzięki.
Bardzo fajne, szczypta soli klodawskiej, dodałam tez cukier z prawdziwa wanilia żadnej wody i oleju. Smażyłam na maśle
Polecam!! Pyszne!
Przepis rewelacyjny!!!! Robiłam z mąki kukurydzianej i ziemniaczanej. Pierwszy raz wyszły mi naleśniki, które są jednocześnie bezglutenowe, smaczne i elastyczne. Po usmażeniu warto umieścić na chwilę pod przykryciem. Wtedy można je rolować do woli ;). Dziękuję bardzo za ten przepis!!!!
Przepis jest rewelacyjny.
Rewelacyjne naleśniki !!Zrobiłam z podwójnej porcji ale nadal z 2 jajkami i wyszły idealne .Polecam.
Naleśniki idealne 😋 Dziękuję za przepis !
Jestem w szoku, kilka lat i wiele prób i przepisów. Nareszcie wyszły mi naleśniki bezglutenowe, przepyszne i elastyczne. Robiłam już kilka razy, zawsze świetne. Nie mogę uwierzyć że przepis jest taki prosty. Dziękuję
Czy zamiast mąki ziemniaczanej mogę dać skrobię ziemniaczaną w takiej samej proporcji?
W końcu znalazłam idealny przepis!! Jejuuu, tak dziękuję!! IDEALNE NALEŚNIKI BEZGLUTENOWE <3
Bardzo się cieszę i dziękuję. Smacznego! :)
Rewelacja, wyszły idealne.
Dziękuję :)
Miałam kilkanaście podejść do naleśników i z różnych mąk
Ale te są rewelacyjne 👍
Suuuuper
Dzien dobry. Chciałam zapytać, co oznacza sformlowanie Dodatkowo?
Czy to oznacza że daje mleko i wodę czy zamiast mleka wodę?
Dodajemy i wodę i mleko. Rozdzieliłam te dwa płyny, bo wody nie liczę jako dodatkowego składnika :)
To jest przepis, dzięki któremu tu trafiłam jakieś dwa lata temu :)
I przepis, i blog weszły na stałe do mojej kuchni – polecam ! :)
Jak miło, bardzo dziękuję! ❤
O kurcze! Taki przepis to ja rozumiem! Byłam bardzo sceptyczna, wiele razy przymierzałam się do naleśników bg i zazwyczaj produkty lądowały w koszu. Tym razem było szybko, prosto i pysznie! Dziękuję za ten przepis, to pierwszy, wypróbowany z Twojego bloga , ale widzę że nie ostatni!
Jezzzuuu jakie pyszne! Konsystencja ciasta idealna! Smak bossski!
Mega pyszne, zrobiłam z maki ryżowej i skrobi ziemniaczanej. Wielkie dzięki…serdeczności
Takiego przepisu szukałam. Wbrew obawom wyszły super. Dziękuję za ten przepis.
Ciasto luźne, myślę sobie – raczej nie wyjdą. No ale smażę.. i są idealne w konsystencji i pyszne 💕
Co to znaczy ze dodatkowo woda i sól?
Ten przepis jest naprawdę mega
Czy jak dodaje mleko to wody już nie, czy to i to?
Przepis mega. Przerobiłam wiele bezglutenowych naleśników. Te są zdecydowanie najlepsze i najprostsze!
Bardzo smaczne😋
Nie mogę jeść białek jajka, więc dodałam same żółtka i wyszły bardzo smaczne. Polecam i dziękuję za przepis :)
Takiej wersji nie próbowałam, cieszę się, że wyszła :)
Po prostu genialne! Miałem to szczęście, że to pierwszy przepis na jaki trafiłem w internecie. I za pierwszym razem się udały. Ciasto wychodzi naprawdę rzadkie, więc nie bójcie się i nie dosypujcie więcej mąki.
Cieszę się bardzo! To fakt, naleśniki są dość rzadkie, ale taki ich urok – dzięki temu smażą się cienkie :) Pozdrawiam ?
Dziękuję! Pierwsza potrawa typowo BG która mi smakuje!
Cieszę się bardzo! Smacznego w takim razie i pozdrawiam serdecznie :)
Naleśniki są przepyszne! Rewelacyjny przepis!
Cieszę się bardzo!
Ja zrobilam z mlekiem migdalowym i mąką ryżową ?nie doczytałam, że w przepisie jest łyżka oleju, ale i tak wyszły super. To jest najlepszy przepis na naleśniki bezglutenowe!!!!
Jak widać olej można pominąć. Cieszę się bardzo, że smakowały :)
Bardzo dobre naleśniki, najlepszy przepis jaki do tej pory stosowałam. Od 2 lat stosuje dietę bezglutenową. Pozdrawiam
Cieszę się bardzo, że mogłam pomóc :)
Pycha!!!!! :)
Dzięki :)
Z checia wyprubuje tylko czy Z samym zoltkiem maja szanse sie udac? Nie moge bialka jesc. ..
Szczerze powiem, że nie próbowałam, ale można przetestować. Obawiam się tylko, że smakowo mogą wyjść bardzo „jajeczne”. Można też spróbować z wegańskim jajkiem z mielonego siemienia lnianego i wody.
Super przepis! :)
Faktycznie wychodzą idealnie. :D
Dziękuję! Przepis powstał metodą prób i błędów (głównie błędów) dlatego taka „odważna” nazwa :D
Jejjj przepyszne!! Pierwszy raz jem tak dobre naleśniki BG!!
Cieszę się bardzo. Smacznego! :)
A ja mam pytanie, czy można zastąpić mąkę ziemniaczaną większą ilością skrobii? Niestety nie mogę jeść warzyw psiankowatych w tym również mąki ziemniaczanej :(
Przez skrobię miałam na myśli mąkę kukurydzianą :)
Można podmienić na inną skrobię. Może być kukurydziana albo z tapioki, niestety musi to być skrobia. Mąka kukurydziana a skrobia kukurydziana to dwa inne produkty :)
To najlepsze nalesniki jakie jadlam,probowalam juz rozne przepisy ale te sa rewelacyjne i proste. Polecam
Dziękuję Aniu! :) I smacznych naleśników, cieszę się, że przepis się sprawdził :)
Naprawdę super przepis! Uwielbiamy naleśniki i ciężko było od kiedy musiałam odstawić mąkę pszenną… robiłam już kilkukrotnie, zawsze wychodziły :) moje ulubione to z mąką kukurydzianą :):)
Cieszę się niesamowicie :) Smacznego!
Dobre! Użyłam mąki ryżowej z brązowego ryżu i zamiast wody i mleka napoju (mleka) owsianego.
Super, cieszę się, że w takiej opcji też wyszło :)
Robiłam dzisiaj :) pyszne wyszły. Tylko zamiast mleka krowiego dałam mleko kokosowe :) pycha
Super, cieszę się bardzo. Smacznego!
Uwielbiam cię kobieto za ten blog i za te naleśniki ;) W życiu mi nie wychodziły bezglutenowe, a teraz tylko takie robię. ;) Korzystam z większości twoich przepisów i rewelacja! Prosto, smacznie i szybko! <3
Bardzo dziękuję i mega mi miło, zwłaszcza ze świadomością, że mogę się przysłużyć osobom, które mają różne obostrzenia dietetyczne albo inne preferencje. Dzięki za wsparcie i zaufanie <3
Pychota! Jak ze zwykłej mąki, a nawet lepsze. Na razie zrobiłam na jaglance, ale następnym razem przetestuję inne opcje.
Bardzo się cieszę i dziękuję za przetestowanie przepisu! Smacznego :)
Rewelacyjny przepis :) dodałam tylko 1 jajko i mleko sojowe. Wyszły super pyszne :)
Bardzo się cieszę, że smakowało :) Dziękuję!
Najlepsze naleśniki z mąki ryżowej jakie jadłam, nie przywierają do patelni jak inne i nie smażymy ich na tłuszczu. To w nich uwielbiam :) Super przepis :)
Bardzo się cieszę, że smakowały i bardzo dziękuję! <3
Hejo
Szklanka to 200ml czy 250ml?
250 ml :)
„O Mamuniu! To najlepsze nalesniki w tym roku” :) to slowa mojego syna! Idealne! Elastyczne, cieniutkie i do tego proste w wykonaniu! Wielkie dzieki! Ten przepis w wersji z Maka ryzowy zostaje z nami na zawsze!
Miło mi bardzo, zwłaszcza jeśli dzieciom smakuje! :D Dziękuję za przetestowanie przepisu!
Z mąką ryżową bardzo smaczne, robiłam już dwa razy ale z mąką kukurydzianą odradzam, zrobiłam raz i nie smakowały.
Kwestia gustu, ja z kolei częściej robię z kukurydzianą i nam bardzo smakują (o ile nie bardziej niż ryżowe :)).
Zrobiłam dzisiaj i nawet nie były złe bo wcześniej to nie wychodziły :D dzięki bardzo!!
Haha, cieszę się bardzo, naleśniki bezglutenowe są niestety upierdliwe i też miałam wiele nieudanych podejść, więc zupełnie rozumiem :D