Bardzo długo szukałam przepisu, który byłby zdrowszym odpowiednikiem pizzy – próbowałam wielu opcji, na blogu znajdziecie spód z kalafiora czy śniadaniową pizzę z tortilli. Chciałam przygotować przepis, z którego mogliby skorzystać wszyscy: bezglutenowcy, weganie, dbający o sylwetkę i zasuwający na siłowni. Chciałam, żeby przepis był bajecznie prosty i na tyle zdrowy, aby można go było włączyć do menu jako część zróżnicowanej diety. I oto jest! Bez glutenu, cukru, drożdży, nabiału, jajek ani żadnych zbóż. Przygotowuje się szybko i prosto, ciasto jest cieniutkie i chrupiące na brzegach, a sam spód bez dodatków ma niemal 20% białka! Mam nadzieję, że się Wam spodoba! :)
Fit spód do pizzy
Drukuj przepisSkładniki
► mąka z ciecierzycy [100 g / 2/3 szklanki]
► oliwa [10 g / 1 łyżka]
Dodatkowo
► woda [150 ml / 2/3 szklanki]
► sól [1/2 łyżeczki]
Przygotowanie
- Do mąki stopniowo dodawać wodę i mieszać tak, aby pozbyć się wszystkich grudek.
- Do gotowej masy (powinna być dość rzadka, jak ciasto naleśnikowe), dodać oliwę i sól. Odstawić na ok. 30 min.
- Po upływie tego czasu rozgrzać suchą patelnię.
- Wlać ciasto na środek patelni i pozwolić, aby samo się ,,rozprowadziło”, w ten sposób uzyskamy dobrą grubość ciasta i ładne brzegi (nie próbujcie rozprowadzać go okrężnymi ruchami jak ciasto naleśnikowe – przez to uzyskane brzegi będą cienkie jak w naleśniku i nie utworzy się chrupiący brzeg a’la pizza.
- Smażyć ciasto ok. 3-5 minut z obu stron. Doglądać, aby się nie przypaliło.
- Usmażone ciasto można przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i traktować jak każdy spód do pizzy – dodać dodatki i podpiec przez kolejne 10-15 minut.
10 komentarzy
czy zamiast z ciecierzycy może być ryżowa?
Niestety nie
Czy taką mąkę z ciecierzycy mogę zrobić sobie sama? Czy nie bardzo. Zastanawiam się nad zmieleniem ciecierzycy w blenderze.
Można, ale tylko w naprawdę mocnym sprzędzie. Ponoć thermomix podoła, ale na pewno nie próbowałabym tego robić w zwykłym blenderze, grozi spaleniem :(
nie mogę się doczekać kiedy ja wyprobuję :)
Możesz jeszcze powiedzieć do jakiej temperatury rozgrzać piekarnik?
Czekam na wieści, czy smakowała :) 180-200 stopni. Już dodaję do przepisu tę informację, dzięki za zwrócenie uwagi :)
Dziś wieczorem zrobiona, i wyszła pyszna! Dziękuję za przepis, i od dziś będzie gościł na moim stole :).
Bardzo się cieszę! Zwłaszcza jeśli na stałe trafi do menu <3 Smacznego!
wygląda super, świetny pomysł!
Dzięki! :)