Dziś proszę wszystkich miłośników zdrowego jedzenia o zamknięcie oczu, bo mam dla Was bezkonkurencyjny sos serowy do nachosów. Podanie go na ciepło to szybki sposób aby zamienić zwykłą paczkę kukurydzianych chipsów w hit imprezowy. Sos jest idealny, gęsty, mocno serowy i jeśli kiedykolwiek tęsknym wzrokiem patrzyliście na nachosy z serem w kinowych sieciówkach, obiecuję, że jest o kilka oczek lepszy. Oryginalny przepis nie jest moim pomysłem: został podkradziony przyjacielowi, który wg mnie jest niekwestionowanym mistrzem sosów imprezowych. Przepis został stworzony metodą prób i błędów, jest zaskakująco prosty do wykonania i nie znam nikogo, kto by się nim nie zachwycał.
Najlepszy sos serowy do nachosów na ciepło
Drukuj przepisSkładniki
► ser topiony w kostce [100 g / 1 duże opakowanie]
► ser topiony w plasterkach [150 g / 1 opakowanie]
► mleko [125 ml/ 1/2 szklanki]
Dodatkowo
► papryka słodka/ostra [pół łyżeczki]
► kurkuma [1/4 łyżeczki]
Przygotowanie
- Do garnuszka wrzucić 2 rodzaje sera topionego razem z mlekiem. Rozpuścić na małym ogniu pilnując, żeby mleko się nie zagotowało.
- Gdy ser zupełnie się rozpuści doprawić papryką i kurkumą. Rodzaj papryki zależy od Waszych preferencji, tego jak ma smakować sos i tego z czym go podajecie. Moim zdaniem najlepiej smakuje sos z łagodną papryką podany z nachosami o smaku chili, sprawdza się idealnie jako czynnik łagodzący ostrość. Kurkuma jest opcjonalna, nie zmienia smaku sosu ale nadaje mu piękny, żółty kolor.
71 komentarzy
Ja zrobiłam mieszankę 2sosów 1.śmietanowy i ten serowy mniam polecam sprubowac
Ja zrobiłam mieszankę 2sosów 1.śmietanowy i ten serowy mniam polecam sprubowac
Pyszny sos! Dodałam trochę startego cheddara i nieco papryki wędzonej. Idealny :*
Mam pytanie, co to jest serek topiony w plastrach? I jakie ma to znaczenie żeby dodać w kostce i plastrach?
I jaki smak ma być tego serka bo są różne typu fromage, paprykowy etc.? Dzięki:)
Wystarczy wygooglać „serek topiony w plastrach”, to inny produkt o innej konsystencji i innych właściwościach :) Ja zwykle wybieram te smaki, które odpowiadają gatunkom sera np. gouda, edamski etc.
Super sos ? delikatny smak, dlatego świetnie komponuje się z ostrymi nachosami lub mieszanką ostrego sosu ? my dzisiaj łączymy go z solonymi nachosami i sosem chili ?
Cieszę się, że smakował! Niech służy ?
Jakie to jest pyszne:)
Dziś sprawdzony. Pycha! Polecam ❤
Cieszę się! Dziękuję! :)
Obiektywnie 5/10, slabszy niz te gotowe do kupienia w sklepie. Wszystko zrobione na produktach hochland wedlug przepisu. Myślalem, ze sos bedzie smaczny ale wyszedl dość słaby.
Absolutnie muszę wypróbować! Domowy, prosty i tani. a nie a 12 zł za 200ml gotowego sosu ktorego nie do końca można podgrzać
Polecam :) Wiadomo, że cenowo dużo lepiej wychodzi niż gotowce :)
Oj, polecam zdecydowanie inny sos, najważniejszy jest jego główny składnik – ser Cheddar. Powstaje on na bazie beszamelu, rozpuszczamy łyżkę masła, dodajemy łyżkę mąki – mieszamy – dodajemy szklankę mleka i do tego ścieramy pół kostki beszamelu! Można doprawić chili, jeśli ktoś lubi :)
Wiem, że większość kulinarnych mistrzów się oburza, ale dla mnie poważnie ten jest najlepszy :P a może po prostu najbardziej podobny do tego sentymentalnego, prosto z kina. Sosy na bazie beszamelu lubię do prawdziwego jedzenia, a tutaj, nie oszukujmy się, mamy opcję imprezową, do maczania chipsów, szkoda cheddara ;D A tak zupełnie serio – każdy ma na ten temat swoje zdanie, nie jestem purystką jedzeniową i uważam, że jest czas i miejsce na wykwintny sos z cheddara dojrzewającego 12 miesięcy i jest czas i miejsce na sos z serków topionych. ;)
myślisz, że dałoby się zrobić mac n cheese z takim sosem? gdyby tak wymieszać w nim ugotowany makaron, oczywiście dorzucić trochę gałki muszkatałowej i papryki wędzonej… mogłoby być ciekawie :D
Na 100% będzie pysznie! :)
Zrobilam dzis – wyszedł super. Dodalam wedzonej papryki i ladnie podbilo smak. Na zimno tez dobry:)
Bardzo się cieszę! Pamiętam, jak robiłam go po raz pierwszy to jeszcze nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak wędzona papryka ;D muszę spróbować koniecznie, na pewno w takim połączeniu jest pysznie!
Zawsze kupowałem gotowe ale po spróbowaniu tego już nie ma opcji abym zjadł nachosy z innym niż ten z przepisu MNIAM!
Taki podłużny w pazłotku :) Do smarowania pieczywa.
Topiony miało być ?
Mogę się dowiedzieć jaki to ser tipioby w kostce?
Wszędzie :) Topiony w kostce to taki w pazłotku, a w plastrach to taki właśnie tostowy, osobno pakowany, tak jak piszesz :)
gdzie można kupić taki ser :( w jakim sklepie go kupujesz (chodzi o taki np Hochland na kanapki w plastrach?)
Przykro mi bardzo ;( No niestety, gusta są różne, ciężko trafić z przepisem, żeby smakowało wszystkim. Mam nadzieję, że znajdziesz jakiś przepis dla siebie :) Pozdrawiam!
Niestety sos mi nie smakuje:(
Dziękuję! :)
Zależy jaki ser najbardziej lubisz – u mnie zawsze wygrywa gouda :)
Jakiego typu najlepiej ser użyć?
sos rewelacja
Tak na to spojrzałam i też się zastanawiam o co mi chodziło haha :D Już poprawiam, dzięki za czujność!
Od kiedy 100ml mleka to pół szklanki?? :)
w zaleznosci jaka szklanka
Raczej gęstnieje, ale wystarczy go odrobinę podgrzać albo delikatnie rozcieńczyć i jest ok :)
Brzmi pysznie :) Mam tylko jedno pytanie – czy sos traci płynność po wystygnięciu, czy trzyma konsystencję?
No dobra, to raz zrobię wyjątek i kupię te topione, żeby zaserwować moim seromaniakom :D
Smacznego, koniecznie daj znać <3
Pewnie, ostatecznie wszystko się sprowadza do równowagi ;)
Od czasu do czasu można sobie pozwolić na taką pychote :)
O matko, biorę przepis :)
Takie sosy są kaloryczne a ja je oczywiście uwielbiam :)
Nigdy nie jadłam takiego sosu. W zasadzie tylko dwa razy jadłam nachosy. :D
Zastanawiam się właśnie czy można go użyć np. do maczania warzyw, nigdy nie próbowałam ;D
Idealny cheat meal :D białkowo- tłuszczowy w sam raz dla mnie <3 uwielbiam sery. Wszystkie :D
I jak? Wszystko się udało? ;)
My jemy go raz na ruski rok i faktycznie muszę wtedy specjalnie kupować sery topione, ale używa się całe opakowanie na raz, więc nic się nie marnuje i nie leży w lodówce nieużywane ;)
Mogę sobie tylko wyobrazić te historie ;D Na pewno można rozpuścić ostry cheddar w śmietance, czy np. sery pleśniowe, parmezan czy mieszankę serów, ale moim zdaniem nie smakuje to tak dobrze jak ta kombinacja. Nie wiem co takiego jest w tym sosie, że jest tak świetny, ale ten przepis jest wynikiem dłuuugich eksperymentów w dziedzinie sosów serowych i ja bym go nie zmieniała za nic ;D
Robię taki do zapiekanki makaronowej <3 czasami robię z kilku rodzajów sera (żólty, pleśniowy itd) zależy jakie mam. Często pomijam też topiony bo ten musze specjalnie kupowac do sosu bo tak to nie jemy :)
Jak ten sos grzesznie wygląda! I mimo tej "grzeszności" bez wątpienia jest to niebo w gębie :)
Pamiętam, że jak pracowałem w kinie i musiałem sprzedawać ten sos z nachosami, to go szczerze nienawidziłem. Nawet nie będę przytaczał historii z nim związanych, żeby nikogo nie zniechęcać :P Niemniej jednak Twój wygląda bosko! Tylko zastanawiam się, czy można byłoby go zrobić z klasycznego żółtego sera? Bo jakoś topione do mnie nie przemawiają.
Obawiam się ze do zdjęcia już nic nie zostanie, ale jest obłęd :D
Są pyszne, trochę inne niż tradycyjne chipsy, bardziej treściwe, powiedziałabym ;) Jak już spróbujesz to sos naprawdę będzie świetnie pasował ;)
Najlepsza przekąska do filmu, zaraz obok popcornu ;)
Taak <3 Daj znać jak wyszedł i czy smakowało ;)
W piątek będę robiła :)
zapachniało gorącym serem….mniam :)
Na imprezę wprost idealny! I tak, koniecznie spróbuj bounty, mam nadzieję, że będziesz zadowolona ;D
Czad <3 Czekam na efekty ;D
Juz leżakuje w lodówce, nie mogę się doczekać powrotu z pracy :)
Nachosy, sos serowy…to brzmi jak idealny zestaw do sobotniego filmu :}
Wygląda kusząco!
Mój Junior uwielbiam taki sos :-)
..w sam raz na jakąś imprezę w domu :)
Dziękuję za przepis. Skorzystam na pewno:)
ściskam
świetny przepis na domówkę! na pewno każdy by się zajadał- ja jestem trochę leń i wystawiam na stół jakieś zwykłe chipsy i kanapki- a tu kilka minut i super dodatek:) ps nie wiem kiedy ale też MUSZĘ spróbować bounty:)
Ale pyszota ?
Od jakiegoś czasu zabieram się za spróbowanie nachosów, bo do tej pory nigdy ich nie jadłam :o
Ten sosik będzie więc idealny na moje pierwsze spotkanie z tą przekąską i z pewnością o wiele zdrowszy niż te kupne :D
Omnomnom <3 ja jutro robię bounty z Twojego przepisu <3
Pyszna sprawa, na wieczór filmowy czy jako przekąska na imprezę. Ale uzależnia, ostrzegam ;D
O jejku ! Jeszcze czegoś takiego nie jadłam :) Ale przyznam że ślinka cieknie ;P Uwielbiam naczosy ! A z takim zestawieniem to musi być niebo w gębie :)