Makaron z twarogiem i truskawkami to hicior mojego dzieciństwa. Obowiązkowo z cukrem sypanym prosto z cukierniczki i truskawkami prosto z działkowego krzaka. W ramach inspiracji makaronowych z marką Malma, mam dla Was dziś trochę inną, bardziej elegancką wersję, którą możecie podać nawet na najbardziej wyrafinowanej imprezie. Świetna opcja piknikowa, ciekawy smakołyk na grilla, super obiad na gorące dni :)
Makaron o smaku sernika z truskawkami i czekoladą
Drukuj przepisSkładniki
► makaron Malma (u mnie Penne Rigate) [300 g]
► orzechy nerkowca [75 g / 1/2 szklanki]
► cukier waniliowy/wanilinowy [10 g / 2 łyżeczki]
► sok z cytryny [1 łyżeczka]
► miód [2 łyżeczki]
► truskawki świeże [300 g]
► czekolada deserowa [30 g / ok. 1/3 tabliczki]
Przygotowanie
- Orzechy nerkowca zalać 1/2 szklanki wrzątku, wsypać cukier wanilinowy i przykryć. W tym czasie ugotować makaron zgodnie z instrukcjami na opakowaniu.
- Makaron odsączyć na durszlaku i przełożyć do garnka lub miski.
- Do nerkowców dodać miód i sok z cytryny i zblendować na gładki, kremowy sos.
- Gotowy sos dodać do ciepłego makaronu i wymieszać. Dorzucić umyte i pokrojone truskawki.
- Całość polać łyżką rozpuszczonej czekolady. Podawać na ciepło lub na zimno.
4 komentarze
Świetny blog super, że podajesz kaloryczność :D
Pozdrawiam,
muuooaa.blogspot.com
My zawsze zajadaliśmy się na działce w wakacje <3
Znów mi się konta pomieszały, to ja :P
Aż mi się przedszkolne obiadki przypomniały. Było to jedno z najbardziej lubianych przez dzieci danie obiadowe w mojej grupie :D
Pyszności ^^